Gabriel PANTELIMON, Xerox Türkiye Genel Müdürü
İçinde bulunduğumuz mevcut sağlık koşulları, ekonomik ve sosyal bağlamda, çalışanların sağlığını korumak için, iş sürekliliğini de sağlayacak biçimde şirketleri farklı bir şekilde çalışmaya zorladı. Birçok şirket gibi biz de bu dönemin zorluklarını yönetmek için ‘evden çalışmanın’ gerekliliği ölçüsünde ortaklar ve müşterilerle sanal etkileşime kadar gerekli adımları atmak zorunda kaldık. Dijital baskı ekipmanlarının satış döngüsünde gerekli olan ürün tanıtımlarının organizasyonunu yönetmek zorluydu. Çözüm ise sanal demolar düzenlemekti. Müşteriler bu yeni çalışma şekline olumlu yanıt verdiler ve çok daha kısa sürede karar vermelerine yardımcı olan sanal bir demo uygulaması sırasında, ekipmanımızın bazı bileşenlerini daha iyi görebileceklerini söylediler.
Bu sürecin devamında müşterilerimize tam olarak uzaktan hizmet de sağladık. Mühendislerimiz müşterilerle video konferanslar düzenlemeye başladılar. Teknisyenlerimiz, müşterilerimizin iş yerlerini açık tutabilmeleri için cihazlarını düzgün ve sorunsuz çalıştırmaları üzerine gereken tüm adımlarda onlara rehberlik ettiler. Bu doğru yaklaşımla, çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğine dikkat ederken, birçok müşteri problemini, uzaktan çözmeye devam edebileceğimizi öğrenmiş olduk. Çalışanların faaliyetini ve güvenliğini izlemek için, Xerox® Team Availability Uygulaması (Çalışan Katılım Yönetimi) adında geliştirdiğimiz bir uygulama kullanıyoruz. Bu uygulama, saniyeler içinde çalışanların uygunluğunu ve durumunu hızlı bir şekilde tanımlayan, yetkili kullanıcılara hızlı ve bilinçli kararlar alabilmeleri için özelleştirilebilir raporlar sunarak, güvenli, zaman kazandıran bir uygulamadır. Mobil uygulamamız ücretsiz olarak App Store (iOS) ve Google Play Store (Android) mağazalarından indirilebilir.
Son raporlara göre, kuruluşların yaklaşık %20’si hala manuel olarak puantaj yapmakta olup %60’ı ise puantajdaki verilerin doğruluğundan emin değillerdir. Mevcut sağlık krizi nedeniyle, böyle bir uygulama hem az sayıda çalışanı olan şirketler hem de 5.000’den fazla çalışanı olan şirketler için çok faydalıdır. İçinde bulunduğumuz hâkim olan gerçekliğe uyum sağlamak, şirketlerden sürekli yaratıcılık ve geliştirme için yeni fikir beklentileri yaratır. 2021 senesinde Xerox şirketi, yeni teknolojiler ve artırılmış gerçeklik alanındaki gelişimine odaklandı. 3D baskı ve yazıcılar alanındaki dinamik büyümeye ek olarak şirket, daha önce satın aldığı CareAR şirketinin katkısıyla, müşterilerine sunduğu hizmet kalitesini yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik yardımıyla dönüştürmeye karar verdi.
COVID-19 salgını ve ekonomik etkiler, 3D baskı teknolojisinin geliştirilmesine duyulan ihtiyacı vurguladı. 3D baskı büyük bir potansiyele sahip, ancak rakipleri bu yöntemin yavaş ve pahalı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle Xerox, sıvı metal bazlı benzersiz bir baskı türüne odaklanmaya karar verdi. Vader Systems şirketini satın aldıktan sonra, çok kolay bir sistem olan, sabit bir baskı kafası ve alüminyum tel giriş malzemesi üzerinde çalışan, ilk 3D yazıcı ElemX’i piyasaya sürdük. Gelecekteki çözümlemelerimizde, havacılık ve savunma, otomotiv, makine, petrol ve gaz endüstrileri alanındaki uygulamalara odaklanacağız. Bunlar, genellikle karmaşık tedarik zincirleri aracılığıyla sağlanan, metal parçaların kullanıldığı ve değiştirildiği alanlardır. Böylelikle bu sektörlere hem yardımcı olabiliyor hem de yazıcılarımızdan yapılan yedek parçaları sağlayabiliyoruz. Bu deneyim bize diğer müşterilerle de iş birliği yapabileceğimize dair büyük bir güven veriyor. Bugün 3D baskı, küresel üretimin %0.1-0.2’sini oluşturabilir. Gelecekte %5’e hatta %10’a ulaşabilir ve günümüz pazarının 100 katı büyüklüğünde olacağı anlamına geliyor. Ancak %10 bile olsa, bu hala pazarın %90’nında 3D baskı olmadığı anlamına gelir. Dolayısıyla büyük bir potansiyele sahip olan bu pazar segmentine odaklanmaya devam edeceğiz.
Artırılmış gerçeklik ve CareAR Hizmet Deneyimi Yönetim Platformu
Diğer bir odaklandığımız alan da müşteri hizmetleri ve deneyimlerini dönüştürmek için faydalandığımız artırılmış gerçekliği kullanmaktır. CareAR Hizmet Deneyimi Yönetim Platformu, artırılmış gerçeklik tarafından desteklenmektedir. Docushare’ın içerik yönetim sistemi, XMPie’nin çapraz medya platformu ve Xerox’un PARC Alto Al yapay zekasının birleştirilmesiyle oluşturuldu.
CareAR yazılımı, müşterilere işletme maliyetlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için görsel araçlarla yardımcı olur. CareAR, Inc.’in artırılmış gerçeklik teknolojisi ServiceNow® Filed Service Management ile entegredir. Bu, servis teknisyenlerinin yapay zeka tarafından desteklenen canlı eğitimden faydalanmasını sağlar. Platform, iş emirlerine, vakalara, olaylara ve hizmetlere kapsamlı bir yaklaşım sunar. CareAR™ yazılımı, sorunları tamamen uzaktan iletmenize ve gerçek zamanlı olarak bir çözüm saptamanıza olanak tanır. Ayrıca personel sorunlarını, emekli olan deneyimli çalışanları ve yeni çalışanlara eğitim verebilecek insan eksikliğini çözer. CareAR, çalışan deneyimlerinin optimizasyonuna katkıda bulunur ve gençlerin CareAR Yapay Zekâsı’nı kullanarak gerekli bilgileri organize bir şekilde elde etmelerini sağlar. Şirketin ana faaliyetlerinin daha geniş perspektifi ile ilgili olarak, donanım (ofis ve grafik iletişim baskı ekipmanları) yazılım, hizmetler, mevcut ve yeni ortaklar aracılığıyla yerel pazarın kapsamını geliştirmek, müşterilerimiz ve ortaklarımızla yakın iletişimi sürdürmek, çevik olmak ve piyasadaki duruma hızla uyum sağlamak gibi tüm faaliyet alanlarımızda, işimizi büyütmek adına Xerox Türkiye stratejisi ve talimatları konusunda da istikrarlı ve tutarlı olmaya devam edecektir.
Xerox, Türkiye’de satılan lazer baskı ünitelerinin sayısını %254 artırdı
Yukarıda belirtilen üst düzey talimatları dikkate alarak, iyi sonuçlar elde etmek ve yerel pazarda performans sergilemek için günlük faaliyetlerimizi ve programlarımızı oluşturabiliriz. Son iki yılda Xerox, Türkiye’de pazar payı kazandı ve iyi şekilde ilerlemeye devam ediyor. Şu anda, 2021’in ilk 9 ayı için sektördeki satışları değerlendiren IDC – International Data Corporation firmasından piyasa verilerine sahibiz. Verilere göre, Xerox, Türkiye’de satılan lazer baskı ünitelerinin sayısını %254 artırdı. Xerox’un toplam pazar payı %13 arttı. En dinamik segment olan işisel alanda, Xerox pazar payını 14 puan artırdı. Üretim yazıcı ticari baskı alanında da Xerox Türkiye, pazar payını 16 puan artırarak, pazarı geride bıraktı. Her zaman olduğu gibi piyasadan daha iyi performans göstermeye çalışıyoruz ve 2021 yılının ilk 9 ayında da bunu yaptık. Daha önce de belirttiğimiz üzere, büyümek ana hedefimizdir. Bunu tüm iş kollarımız, donanım, yazılım ve hizmetlerimizde gerçekleştirerek başaracağız ve tüm bu başlıklarda fırsatları gözönünde bulunduruyoruz.
Piyasaya çıkan yeni ürünler
2021 senesinde donanım alanında, kişisel kullanıma ayrılmış A4 makinelerinden başlayarak, üretim yazıcı baskısına kadar aşağıda belirtilen yeni ürünleri piyasaya sürdük: Bunlar; “Xerox B310, Xerox C230, Xerox C235, Xerox Primelink C9065/9070, Xerox Primelink B9100 veya Xerox Versant 4100’dır.” Bu cihazlar, hibrit ofis ortamlarında veya grafik iletişim ve ticari baskı sektörüne özel ekipmanlardan oluşan, müşterilere yardımcı olan uygulamalar ve çözümlerle pazar ihtiyaçlarına uyarlanmış ürünlerdir.
Yazılım alanında da yerel pazara yönelik aşağıda belirttiğimiz yenilikleri sunuyoruz: Xerox’un yeni artırılmış gerçeklik çözümü CareAR, hizmet şirketlerinin iş ortaklarıyla uzaktan bağlantılarını geliştirmelerine ve hizmet sunumlarını hızlandırmalarına yardımcı olurken, bunun için gereken maliyetleri de azaltıyor. Baskı donanımı ve yönetilen baskı hizmetlerinde pazar lideri konumumuzu pekiştirmek, CareAR ve 3D baskı teklifleri gibi yenilikçi çözümlerimizden ortaya çıkacak fırsatları geliştirmek üzere, 2022 yılında da aynı stratejiyi sürdürmeye devam edeceğiz.