Aras Grup şirketlerinden Met Kağıtçılık, MetPack markasıyla Avrasya Ambalaj İstanbul 2021’e katıldı
Aras Grup şirketlerinden MetPack Avrasya Ambalaj İstanbul 2019 – 26. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’na PrintPack bölümünde, 8. Salonda katıldı ve gıdaya temas için üretilmiş, sertifikalı kaplamalı kâğıt ürünlerini tanıttı. Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak, fuarda sorularımızı yanıtladı.
- Yoğun bir ziyaretçi akını var. Siz genel olarak fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemi nedeniyle Avrasya Ambalaj’da katılımcı ve ziyaretçi sayısının daha önceki yıllara kıyasla daha az olabileceğini düşünüyorduk ama ilk günden itibaren yoğun bir ilgi var. Ekonomiye ilişkin yaşanan bazı olumsuzluklar ve özellikle son aylarda yaşanan malzeme sıkıntılarına rağmen ama genel beklenti önümüzdeki döneme ilişkin ticari faaliyetlerde daha çok artışın olacağı yönünde. Genel olarak basım özel olarak da ambalaj sektörü bu dönemde diğer sektörlere göre biraz daha şanslı. Ambalaj fuarındayız; ambalaj sektöründe bulunan firmaların büyük çoğunluğu pandeminin başındaki kısa tereddüdün ardından, kapasite, ihracat, ticaretin artışı anlamında negatif etkilenmediler. Sektörün bazı alanlarında faaliyet gösteren firmalar ihracatta ciddi artışlar yakaladılar.
Pandemi sonrasında, bazı alanlardaki kısıtlamaların sona ermesiyle genel tüketim anlamında hızlı bir artış olacaktır. Bu anlamda da önümüzdeki dönem çok pozitif görünüyor. Fuar beklentimizin üzerinde yoğun geçiyor. Biz de bu ilgiden memnunuz.
Yeni hatla birlikte MetPack’ın yıllık kapasitesi 75 bin tonu aşacak
- Aras Grup bünyesinde Aras Makina, Met Etiket, Met Kağıtçılık ve onun MetPack markası bulunuyor. Bu fuarda ağırlığınız hangisinde?
Bu fuarda Met Kağıtçılık ve onun üretim alanındaki markası MetPack ile yer alıyoruz. MetPack PE, PLA, PP, PET vb. kaplanmış kâğıt üretimi yapıyor. Üretimde yaklaşık beş yıllık geçmişi var. Bu beş yıl içerisinde çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. Yıl sonu itibarıyla beşinci üretim hattımız da devreye girecek. Yine üretim sonrasına yönelik, bu hattı destekleyecek yatırımlarımız olacak. Yeni hatla birlikte kapasitemiz yıllık 75 bin tonu aşacak.
Başlangıç itibarıyla ihracatı da hedeflemiştik. Şu anda başta Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkelerine ciddi oranda ihracatımız var. Son zamanlarda yaşanan global malzeme sıkıntıları nedeniyle Türkiye’deki üreticileri korumak anlamında önceliğimizi iç pazarda faaliyet gösteren üreticilerimizden yana kullanmak amacıyla son dönemlerdeki ihracat pazarlarını sınırlamayı tercih ediyoruz. Bu fuarda MetPack ağırlıklı bir katılım gerçekleştirmiş olduk.
- Aras Makina’nın makine satışları bu yıl nasıl geçti?
Pandemi sürecince ticari matbaacılığın bazı alanlarında yavaşlama olsa da, bazı alanlarda da kapasite ve ihracat artışlarının olduğunu gözlemledik. Örneğin kitap üretiminde ciddi artışlar var; bu tür ürünlerin ihracatında beklenenin üzerinde artışlar gözlemleniyor. Daha önce Avrupa pazarına yönelik Uzak Doğu ve Çin’de üretimi yaptırılan işlerin önemli bir kısmı yüksek kalite ve hızlı avantajları sebebiyle Türkiye’ye yönelik bir tercih avantajı yarattı. Daha önce ihracat öncelikleri olamayan bazı matbaalarımız bile bu avantajlardan faydalanarak özellikle Avrupa pazarına yönelik ihracat kapasitelerini arttırdılar. Zaten ihracat yapan matbaalarımızın bazılarında ciddi artışlarla toplam iş hacimlerinin önemli bölümünü ihracata ayrıldı. Halen %80’ler oranında ihracatı olan firmalarımız var. Bu memnuniyet verici. Ambalaj sektöründe zaten ihracattaki rekabetçi konumumuzu uzun yıllardır arttırarak devam ettirmekteydik. Bu süreçte ambalaj ihracatı alanında da ciddi artışlar gözlenmekte. Doğrusu pandemi dönemindeki ihracat artış imkanının korunarak, sonrası dönemde de bu istikrarın korunacağına dair olumlu bir görüntü var.
Kapasite ve özellikle katma değerli üretimlerdeki ihracat artışı, hem ambalaj hem de ticari matbaacılık alanında yatırımların da artışını beraberinde getiriyor. Bu senenin son çeyreğinde belirgin olarak yatırım eğilimlerinde haraketliliği gözlemleyebiliyoruz. Bu trendin önümüzdeki yıl içinde artarak devam edeceği de genel bir öngörü.
Yüksek otomasyonlu iki adet baskı makinesi siparişini bu hafta gerçekleştirdik.
Türkiye şu anda Avrupa’nın tüm sektörlerde en büyük ikinci el makine kullanım pazarı. Dolayısıyla matbaacılarımızda kapasite artışlarına yönelik yatırımlarda ağırlıklı olarak kullanılmış makineleri tercih ediyorlar. Avrupa pazarında rekabetçi konumunu artırmak için artık sektör üreticileri otomasyonu yüksek teknolojilere daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle katma değerli üretim için yüksek kalite ve verimlilik esaslı yeni yatırımlara yönelik bir talep artışı zorunluluk. Dolayısıyla çok adetli makine yatırımlarında daha çok yüksek otomasyonlu teknolojilere yönelik talepler daha çok öncelikli tercih.
Fuarın başlangıcında, temsilcisi olduğumuz Komori’nin bölge satış direktörü de buradaydı. Bahsettiğimiz katma değerli üretime yönelik yüksek otomasyonlu iki adet baskı makinesi siparişini bu hafta gerçekleştirdik. Yine Aralık ayında daha çok etiket ve ambalaj üretimine yönelik, farklı konfigürasyonlu (yedi ofset, iki flekso üniteli), kamera kontrol sistemi dahil tüm yüksek otomasyon özelliklerinin bulunduğu makinemizin kurulumunu gerçekleştireceğiz. Bu siparişler önümüz döneme yönelik beklentilerimize de pozitif bir motivasyon sağlıyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde yüksek otomasyonlu makine yatırımlarında kademeli bir artış olacağı beklentisini taşıyoruz.