530 cm, 320 cm, 160 cm endüstriyel baskı makinelerinden 60 cm eninde kumaşa, hazır giysiye de baskı yapan tekstil baskı makinesine kadar, 21 makineden oluşan geniş bir portföy ile fuarda yer alan Prodigital, dört gün boyunca yoğun ziyaretçi akınına uğradı
Prodigital Sign İstanbul fuarının en geniş standında ziyaretçilerini ağırladı. Fuarın merkezinde yer alan stantta kurulu 21 makina ile en geniş katılım Prodigital tarafından gerçekleştirildi. Prodigital, fuarda reklam, tekstil, ev tekstili, halı, matbaa, promosyon, suni deri, cam, mobilya, strafor, ambalaj sektörlerinin üretimine yönelik dijital yenilikleriyle yer aldı. Beş metre üstü makinelerin de sergilendiği stantta, solvent, eko solvent grubundaki makinaların da baskı hızları saatte 20 metreden 435 metreye çıkmış yeni modelleri yer aldı. Gıda sektörüne çalışanlar için eko solvent makina fiyatına 180’lik UV makina sergileniyordu.
Yeni solvent, eko-solvent, UV, süblime, dispers boya bazlı baskı makineler, lazer kesimler, dijital kesiciler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
UV baskı: Gongzheng
Prodigital sahibi İbrahim Tekeş son zamanlarda talebin UV baskı sistemlerinde yoğunlaştığını belirtiyor ve “UV sistemler her türlü malzeme üzerine baskı yapıyor, hem dekorasyonda hem de endüstride kullanılabiliyor. Sonrasında bir laminasyona ihtiyacı yok. 2-3-5 yıla kadar dış mekân dayanıklılığı var” diyor.
Prodigital standının gözdesi de UV baskıda Gongzheng flatbed dijital baskı sistemleriydi. 90 cm’den 320 cm’ye kadar değişik modellerde Gongzheng makinalar hem ruloya hem de tabaka malzemelere baskı yapan hibrit modelleriyle tanıtıldı.
10 cm malzeme yüksekliği ve saatte 84 metre kare hızı ile ön sırada yer alan Gongzheng H3220GN Flatbed Uv Baskı Makinası ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Tekstil
Fuar bir tekstil fuarı olmasa da DTF denilen parça baskı makinesi bu alanda ilgi odağı oldu. İbrahim Tekeş Sign İstanbul’da Prodigital ziyaretçileri arasında tekstil sektöründen çok sayıda profesyonelle konuştuğunu belirtiyor. Ayrıca son 6 ayda bu makinadan çok sayıda satılmış. Kompakt bir makina olan 60 cm’lik DTF promosyoncular, t-shirt baskıcıları, forma üreticileri ve internete iş yapanların yoğunlukla talep ettiği çok yönlü bir makina. İbrahim Tekeş DTF’nin hacimli işi olanların bir buçuk aylık geliri ile yatırım maliyetini karşılayacakları bir sistem olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor. “Önceden fuara getirdiğimiz makinalar yalnızca pamuklu kumaşa basardı. DTF aynı zamanda polyestere de baskı yapıyor. Hem kumaşa hem bitmiş ürüne baskı yapıyor.”
“Fuarlar makina ve malzemeleri görmek, bir diğeri ile karşılaştırmak ve karar verme yeri” diyen Tekeş şöyle devam ediyor:
“İnsanlar pandemi döneminde kısıtlı da olsa showroom’ları ziyaret ediyorlar ve yine yatırım yapıyorlardı ama uzun bir aradan sonra, karşılaştırma yaparak, dokunarak yatırım yapmayı bekliyorlardı. Bu bir ihtiyaç çünkü. Teknoloji geliştikçe matbaacılıktan etikete çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Yeni gelen teknoloji yeni iş yapma yöntemleri, yeni iş alanları açıyor. Fuar ziyaretçileri bunlar hakkında da fikir sahibi oluyorlar. Onun dışında tabelacılıkta fırçadan branda baskıya, derken LED, kutu harf ve LED ekran tipi tabelalara geldik. Fuarda bunları takip etmek kolaylaşıyor.”
Ambalajda son Prodigital yeniliği Avrasya Ambalaj fuarında sergilenecek
Prodigital 60 santimlik Mutoh marka fleksibıl ambalaj makinası ile Ambalaj Fuarı’nda da yer alacak. Prodigital makinanın ithalatçısı ve distribütörü. Kurulum ve eğitimi Prodigital tarafından yapılacak makinanın ve mürekkep, sarf malzemelerinin tedariki ve satışı Odak Kimya’da olacak. Bu makina için İbrahim Tekeş: “Bu bir numune yapım makinası, pandemi döneminde az adetli işler de yapılıyor. Çok kişi ürünleri kendi markası ile göndermek istiyor. O tür işler için iyi bir seçim” diyor.
İbrahim Tekeş: “İzmir’de oluklu mukavva tesisleri kurmaya başladık”
İbrahim Tekeş İzmir’de 2 oluklu mukavva ambalaj tesisi kurduklarını şimdi üçüncüsüne başlayacaklarını açıklıyor. “İzmir’de ilk makinamızı, kendi geliştirdiğimiz 3.20×2 m ebadında flatbed UV Proprint UV’yi Digipack tesisine kurduk. Ayrıca bir de Aristo kesim sistemi var. İkinci tesiste yine aynı UV makinadan kurduk, yanına da 140×240 ebat büyük pedal getirdik. UV makinada basıyor, büyük pedal de de hızlı kesimler yapıyorlar. Seri üretime girdi. Kısmet olursa şimdi 3. tesisi kuracağız. Single pass (tek geçişli) makinada işler basılacak ve dijital kesicide kesilip otomasyondan çıkacak.
Tabii bu süreçte sürtünme testleri, boya testleri, konteyner testleri gibi zaman alan bir süreçten geçildi. Daha önce sadece numune yapımına yönelik makina veriyorduk. Şimdi seri üretime vermeye başladık.”
Artık Prodigital ambalaj sektöründe de yer alıyor. Özellikle Anadolu’da sanayi bölgelerindeki firmaların çözüm ortağı. Tekeş ambalaja dönük yatırımların sürecinin reklam yatırımlarına göre uzun zaman aldığını belirterek ekliyor: “Cam sektöründe, ahşap sektöründe büyük komplike yatırımlar oluyor ve bunlar uzun soluklu işler, üretime geçişle birlikte 3-4 ayı buluyor.
Biz halı için de sistemler kuruyoruz. Basit dijital baskılı kaymaz halı tabanlı sistemler yaptık. Bunlar hızlı kurulan sistemler. Kuruyoruz, üç gün sonra müşteri üretime başlıyor. Her gün bir konteyner mal çıkaran müşterimiz var. Türkiye’de her mağazada bu halılar satılmaya başlandı. Araplar ve Afrikalılar çok satın alıyorlar. Prodigital olarak bütün sektörlerde varız. O yüzden ben reklamcıyız demiyorum, biz makinacıyız ve her sektöre makine satıyoruz.”