-
Ambalajda kullanılan materyalin değeri çok artıyor. Artık bakım, onarım ile üretim maliyetleri arasındaki orana bakmanın zamanı geldi. Komori müşterileri bu oranı çok azalttı.
-
Önemli olan fireyi yetenekli bir operatöre gerek olmadan azaltmak. Bunun için Komori’de yapay zekâ ve bazı özel ayarlar kullanılıyor.
Gürcistan’daki Sharavandi matbaası ziyaretinde Aras Makina Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Araz ve Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak’a eşlik eden Komori’nin Distribütörler Satış Direktörü Ulrich Sause da sorularımızı yanıtladı.
- Sharavandi tesislerini dolaştınız. İzlenimlerinizi alabilir miyiz?
Sharavandi tipik bir Komori müşterisi. Küçük yönetim ekibi, kendileri için en iyi teknolojiye deneyimleriyle karar veriyorlar. Bugüne kadar hiç sorun yaşamadılar. Sunduğumuz teknoloji ile mutlular. Makine seçenekler sunuyor. Basılan iş otomatik boya değişimi için uygun değilse makine yarı otomatik ya da manuel kullanıma da uygun. Diğer rakiplerimizde bu mümkün değil. Sharavandi için bu çok önemli.
Matbaa, B1 (70×100), B2 (50×70) ebat ofset baskı makinelerine ve birçok fleksibıl makineye sahip. Büyük ebatta baskı işi bitmişse işin çoğu bitmiş demektir. Milyonlarca etiket üretiyorlar. Makinenin istikrarlı olması önem taşıyor.
Bir yandan aile şirketi gibiler ve işin böyle gitmesinden memnunlar ama diğer yandan yeni pazarlara açılıyorlar. Söylentilere göre yatırım yapmıyor, işlerine yarayacak makineyi alıyorlar. 2013 yılında H-UV ye giriş yaptılar ve ilk kez metalik kağıt baskısına girdiler. Şu an metalik kâğıt baskı işi toplam işlerinin yüzde 60’ını oluşturuyor. Şimdi ise gözleri ilaç sektöründe. Çünkü bu sektör kozmetik sektörü gibi değil, talebin kesintiye uğramadığı büyümekte olan bir pazar.
Bu yüksek rekabet ortamında Sharavandi’yi Aras Makina’nın uzun süredir takip etmesi ve yatırımlarına ikna etmesi ile gurur duyuyoruz. Rakip firmadan gelen baskı örneği de gayet iyiydi ama Sharavandi onları değerlendirmedi. Bize eksiklerini söylediler ve bunları karşılayacak bir teknoloji istediler.
Ben çok fazla matbaada bulundum. Matbaanın fiziksel ortamı bence çok iyi, çok iyi kurulmuş çok organize bir yer.
“Ambalajda kullanılan materyalin değeri artıyor. Üretimde sorun yaşamamak makinaya başta verdiğin fiyattan daha önemli”
2013’deki yatırımlarında standart ekipman istediler ve tercih edilen hava sirkülasyonu ile soğutma idi. Baskıdan gelen tüm ısı bir kanala giriyor ve ekzoz valfları ile dışarı atılıyordu. Şu an bunun yetmediğini gördüler. Daha iyi bir soğutma sistemi için sulu soğutma önerdik. Bu, Almanya’da görmeye alışkın olduğumuz bir çözüm ama Türkiye’de ve Rusya’da çok yaygın bir sistem değil.
Müşterimiz H-UV ile pahalı materyallere baskı yapıyor. Bu tür işlerde baskı sonrasında sorun yaşamamak için toz kullanmadan hızlı kurutmanın değeri çok büyük. Bu çok spesifik bir iş. Her matbaanın böyle bir ihtiyacı yok. Rekabet çok ağır olduğu için pazarda H-UV fiyatları sorun teşkil edebiliyor. Oysa üretimde sorun yaşamamak makinaya başta verdiğin fiyattan daha önemli.
Bence H-UV kullanımını bundan sonra ticari matbaalardan daha çok ambalaj üretimi yapan matbaalarda da göreceğiz.
- Pandemi işleri nasıl değiştirdi?
Başlangıçta çok kötüydü. Kimse bir karar almak istemiyordu. Çok eski ekipmanı olmayanlar yeni teknolojiye yatırım yaptılar. Ekipmanı iyice eski olanlar yatırım yapmadılar ve belki de kapanmış olabilirler. Pazardaki matbaa sayısı azaldı ama yatırım yapanlar devam ediyor. Şu anda siparişler dolu.
“Pandemide şanslıydık. Aras Grup gibi çok yetenekli temsilcilerimiz her zaman alandaydı”
Biz pandemide şanslıydık. Distribütörlerle çalışmanın avantajını hissettik. Aras Grup gibi çok yetenekli temsilcilerimiz her zaman alandaydı. Bu sayede çok hareket etmek zorunda kalmadık. Gerektiğinde kurulum ve servis için ekip gönderdik. Bunun yerini başka bir şeyle dolduramayız. Bu trafikte bazı teknik ekiplerimizi karantinaya almak zorunda da kaldık. Bir yere giden mühendisi başka müşterilere gönderemedik ama bunu yapmak zorundaydık ve yaptık.
Bunun yanında uzaktan makinenin CPU’suna bakıp müdahaleler de yapıldı.
- Komori’nin dijital baskı makineleri IS29 ve NS40 pazarda nasıl karşılık buluyor?
2000-3000 tiraj basıyorsanız dijital daha verimli. 3000 üzeri bir şey basıyorsanız ofset.
IS 29 inkjet UV kalite beklentisini karşılıyor. Çok gelişmiş bir teknoloji, fakat mürekkep maliyetleri sebebiyle daha çok düşük tirajlarda avantaj sağlıyor.
NS 40 için Landa ile yaptığımız iş birliğinde giriş ve çıkış üniteleri Komori tarafından, baskı bölümü ise LANDA partnerliği ile üretiliyor. Süreçte hızlı ilerleme kaydedilemedi. Çünkü nano teknolojideki çok hassas ayar sistemi sebebiyle her bir baskıdan sonra makinenin sürekli çek edilmesi ve sistemin kendi kendini düzeltmesi gerekiyordu. Biz teknolojiyi daha da geliştirdik. Şimdi ambalaja dönük olarak 7 renk baskı alabiliyoruz,
Bir prototip Japonya’daki bir matbaada (ki bu şimdi müşterimiz oldu), bir tanesi de Çin’de. Avrupa’da şu an bu işe uyacak bir müşteri arıyoruz. Çünkü bu makinenin performansı çok iyi ama şirketin buna uygun bir iş yelpazesi olması lazım. Düşük tirajda yüksek kaliteli baskılar için bir matbaada bulunacak tamamlayıcı bir makine.
- Gelecek hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bazıları gelecekte sektörün daha endüstrileşeceğini söylüyor. Bir yandan da yatırım yapmak isteyen elinde bir şey (broşür, katalog) görmek istiyor. Oysa araba alacaksanız broşür sorduğunuzda size ‘Internete bakın’ derler. Bu anlamda sektör biraz daha büyüyecek ama eskisine göre küçük kalacak.
- Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Aras Grup’a pazarda o kadar güveniliyor ki, sadece Aras Grup’un sözü ile araştırma yapmadan yatırım yapan müşteriler var. Temsilcimiz ile gurur duyuyoruz. Türkiye’deki Komori kullanıcılarının avantajı burada başlıyor.
Ambalajda kullanılan materyalin değeri artıyor. Artık bakım, onarım ile üretim maliyetleri arasındaki orana bakmanın zamanı geldi. Müşterilerimiz bu oranı çok azalttı. Matbaalar arasında en az bakım masrafına sahip olanlar bizim müşterilerimiz.
Her fuarda müşterilerimize demoyu nasıl bulduklarını soruyoruz. ‘Orijinal renklerine bu kadar yakın ilk tabakayı hiç görmemiştik’ diyorlar.
Bizim için asıl önemli olan fireyi yetenekli bir operatöre gerek olmadan azaltmak. Bunun için yapay zekâ ve bazı özel ayarlar kullanılıyor. Bu da bizi rekabete öne çıkaran kozumuz
diyebiliriz.