-
Ofset baskı makinesinde tercihini 4. kez Komori’den yana kullanan matbaa yedi yıl sonra yeni opsiyonlarla yetenekleri arttırılmış 70×100, 6+lak Komori Lithrone G40A H-UV için Aras Grup’a sipariş verdi.
-
Komori H-UV sistemi, anında kürleme ile doğrudan baskı sonrası işleme geçiş imkânı tanıdığı için özellikle ambalaj baskılarında sağlam bir itibara sahip. Yüksek katma değerli baskı olanağı sağlayan H-UV sistemine yatırım yapan çok sayıda Komori müşterisi tekrar sipariş veriyor.
Gürcistan’ın ve Sharavandi’nin B1 formatındaki ilk sıfır makine yatırımı olan 70×100, 6+lak Komori Lithrone G40A H-UV ofset baskı makinesi yatırımının ardından 7 yıl geçti ve bu süre içinde çok hızlı yol alındı. Tamaz Sharikadze, geçtiğimiz ay otomasyonda çok sayıda opsiyonla yetenekleri arttırılmış ikinci B1 ebat, 6+lak Komori Lithrone G40A H-UV konfigürasyonu için Aras Grup’a siparişini verdi. Bu sipariş üzerine Aras Makina Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Araz, Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak, Komori International (Europe) BV Distribütörler Satış Direktörü Ulrich Sause ile birlikte Tiflis’te Sharavandi’yi ziyaret ettik.Yirmi beş yıl önce İstanbul’dan fotokopi kağıdı getirerek başladığı işini muhteşem bir noktaya taşıyan Tamaz Sharikadze Gürcistan’ın en büyük ve gelişmiş matbaası Sharavandi Flexo & Ofset Printing House’un sahibi.
108’i başkent Tiflis’te olmak üzere toplam 120 matbaanın olduğu Gürcistan’da Sharavandi, Gürcistan pazarında üretilen yapışkansız katma değerli etiket ve ambalajın yüzde doksanının üretiminin yapıldığı bir firma. Sharavandi, ağırlıklı olarak PET şişeler için metalize kâğıt etiketler ve kutular basıyor ve üretiminin yüzde 60’ını etiket, yüzde 40’ını ambalaj oluşturuyor. Tamaz Sharikadze son yıllarda kırtasiye malzemesi üretimine de girmiş. Yeni B1 ebat Komori ofset baskı makinesi yatırımı ile ilaç kutuları üretimi de hedefleniyor.
Sharavandi tipik bir Komori müşterisi. 2007 yılında Aras Grup’tan alınan ilk sıfır makina onun için bir kilometre taşı oluşturuyor ve yatırımda sıfır makinaların tercih edildiği yeni bir dönemi başlatıyor. Ardından B2 ebat ve B1 ebat Komori ofset baskı makineleri devreye giriyor. İhtiyaç duyulan yatırımlarda ise Aras Makina’ya güveniliyor.
Dördüncü sıfır Komori siparişini veren Tamaz Sharikadze’ye ‘neden Komori’ diye sorduğumuzda şöyle yanıt veriyor: “Sağlam makine. Önemli bir servis sorunu yaşamadık. 7 yıl önce aldığımız Komori’yi günde 16 saat çalıştırıyoruz. Yeni makinede de ihtiyacımız olan birçok özellik ve opsiyon var. Başka bir üreticiden de fiyatlar geliyordu ama Komori bize hem iyi fiyat verdi hem de Aras Grup ile ilişkimiz çok iyi, herhangi bir sorun olursa hızlıca çözüyorlar.”
Tamaz Sharikadze yeni bir yatırıma neden ihtiyaç duyulduğunu da şöyle anlatıyor: “İki yıl önce ambalaj baskısında kullanmak üzere 1650 mm ekstruder ve 1650 mm flekso baskı makinesi, daha sonra dilimleme, kesim ve laminasyon makineleri aldık. Ayrıca peçete vb. ürünler için de poşet üretimine yönelik iki kesim makinesi aldık.
Flekso yatırımlarımızı tamamlayınca yine ofset makine alma ihtiyacı duyduk ve sipariş verdik. Makinemiz altı – yedi ay sonra gelecek.”
Tamaz Sharikadze’nin tüm Gürcistan’a hizmet veren Edesi adında bir de malzeme firması var. Daha önce Dekori adıyla faaliyet gösteren firma isim değiştirerek Edesi Group adını almış. Her iki firma da istikrarlı bir şekilde büyüyor. Yedi yıl önce Tiflis Havaalanı yakınlarında inşa edilip devreye alınan modern matbaa binası bu gelişme karşısında ek binalar ve depolama alanları eklenmiş olsa da iki firmanın ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiş. Edesi Group’un şehir içindeki binası faaliyetine devam ederken Tiflis dışında 80 dönümlük bir yer alınmış ve yakında bu arazide depolama ihtiyaçları için yeni bir bina yükselecek. Edesi Group’un malzemeleri oraya taşınınca Sharavandi yeni üretim alanlarına kavuşacak ve bu da yeni yatırımların yolunu açacak.
Edesi Group malzeme ve kağıt tedarikini çeşitli ülkelerden yapıyor: kuşe, I. hamur ve Bristol’ü Çin’den getirtiyor. Finlandiya’dan da Bristol alıyor. Türkiye’den ise Alkim, Sun Chemical, Flint Grup ve Henkel ile çalışıyor. Krome karton da Türkiye’den temin ediliyor.
Tamaz Sharikadze günde 12 saatini işte geçiriyor. “İşte çok zaman harcıyoruz. Teknoloji almak lazım. Uzmanlaşmak lazım” diyor ve ekliyor “Bizde ofsete, fleksoya ayrı arkadaşlar bakıyor. Tedarikçi şirketimiz Edesi’de de hem kırtasiye hem matbaa bölümü var. Onlara da ayrı arkadaşlar bakıyor. Her makinada farklı çalışma saatleri uygulanıyor. Personel fleksoda 20’si fiili olmak üzere 24 saat, kesim makinalarında 3 saat molalı 14 saat, ofsetlerde ise 14 ve 16 saat çalışıyor”. Bu uzun çalışma saatleri bir anlamda çalışanların tercihleri: Fleksoda 24 saat çalışıp 2 gün, ofsetlerde 14-16 saat çalışıp 1 gün tatil yapıyorlar.
İlk aldığı Komori Spica’yı elden çıkartan Sharavandi yeni 70×100 Komori G40A H-UV ofset baskı makinesi geldikten sonra duruma göre 50×70 Komori’sinin akıbetini belirleyecek.
İleriye yönelik düşüncelerini sorduğumuz Sharikadze, sektörde oluklu pazarına zamanla bakacağını belirtiyor ama yapışkanlı etiket işini kesinlikle düşünüyor. Bobinden bobine dijital etiket makinesinde şarap etiketleri basmayı planlıyor. Sektör dışında ise uzun soluklu bir yatırım planı var: Yine Tiflis yakınlarında almış olduğu bin dönümlük bir arazi içinde toprağın ve iklimin özelliklerine göre birkaç çeşit üzüm yetiştirip, içinde şarap üretim tesisi, otel ve restoranların olacağı ve Gürcistan’da Şato denilen kompleks bir tesis inşa etmeyi planlıyor.