Koronavirüsün dünya sahnesine çıkışının üzerinden 18 ay geçti. Geçtiğimiz yıl bu aylarda yaptığımız bir anketle pandeminin başlangıcında sektörün nasıl etkilendiğini ortaya koymuştuk. Bir yıl sonra “Pandemide Sektörün Durumu” başlığı ile yenilediğimiz anket sonuçlarını dergimizin ilk bölümünde yayınlıyoruz.
Ağırlıklı olarak Ankara ve İstanbul’dan olmak üzere anlamlı bir katılımın sağlandığı basım işletmelerinin yöneticileri ile yaptığımız anketimize sektörün büyük firmalarının temsilcileri de katkı verdiler. Sonuçlar, matbaaların alarm verdiği doğrultusunda. Ambalaj ve yayın tarafındaki basım işletmeleri nispeten daha iyi durumda ama onların da kârlılıkları düşmüş.
Her dört matbaadan üçünün siparişleri, her üç matbaadan ikisinin ciroları düşmüş. Planlanan yatırımlardan bir kısmı gerçekleşmiş ancak hâlâ büyük bir kısmı beklemede. Anketimize katılan basım işletmelerinin %41’i ihracat yapan işletmeler. Beklendiği gibi siparişlerin arttığı alanlar paket teslimatı yapan fast food, restoran ve online teslimat yapan yemek şirketleri, sağlık, temel gıda, temizlik, dezenfektan, yayıncılık gibi alanlar.
Matbaalar, “ithal malzemelere özel, kur artışıyla izah edilemeyecek, kayda değer fiyat değişikliği var mı” sorumuza ilk ankete göre çok daha yüksek oranda “evet” yanıtı (%95,1) verdiler. Bu oran bir önceki ankette %29’du. Burada dünya ticaretindeki zayıflamanın getirdiği, konteyner, navlun ve antrepo gibi giderlerdeki artışın zamanla ürün fiyatlarına yaptığı baskının da etkisi var. Anket sonuçları detayları ile haberimizde.
Nisan ayının sonlarında önemli bir sanal etkinlik gerçekleşti. Küresel baskı ve ambalaj endüstrisini destekleme amacıyla gerçekleştirilen virtula.drupa 20-23 Nisan tarihleri arasında ekranlardaydı. Basım dünyasının bir numaralı fuarının sanal versiyonu sektörün fuar mahrumiyetini bir nebze de olsa giderip canlılık kazandırdı. Messe Düsseldorf tarafından yapılan açıklamaya göre, etkinliği 155 ülkeden kayıtlı 17 bin ziyaretçi izledi. İzleyiciler konferans alanında 660 dakikalık ilham verici ve 930 dakikalık canlı web oturumundan yararlandılar. Messe Düsseldorf Baskı Teknolojileri Proje Direktörü Sabine Geldermann etkinlik değerlendirmesinde “katılımcılardan aldığımız olumlu geri bildirimlerden çok memnunuz” diyor.
virtual.drupa sektörün teknolojik yeniliklerden, geliştirmelerden haberdar olması, tedarikçilerin uluslararası alanda vitrine çıkması, ziyaretçilerin firma temsilcileri ile yüz yüze görüşebilmesi, endüstri trendleri ve iç görülerin aktarılması gibi artıları ile sektöre katkı yaptı. Ancak seyahat ve konaklama boyutu, fuar alanının ve baskı yapan makinelerin enerjisi, dokunma hissinin verdiği gerçeklik duygusu, insan teması ve sosyal ilişkileri ile gerçek bir fuarın hele hele drupa’nın yeri başka. O atmosfer başka olmaya da devam edecek.
Sağlıklı ve kazançlı günlerde keyifli okumalar.