Müjde Özdemir ve Melis Türkyener Çelebi
Toyo Matbaa Mürekkepleri bünyesindeki Fogra uzmanları ile matbaaların Fogra PSO standardizasyonu süreçlerinde yardımcı oluyor.
Toyo Matbaa Mürekkepleri geniş bir sektör yelpazesi için mürekkep çözümleri sunarken, baskıda standardizasyon konusunda FOGRA PSO Partner olarak danışmanlık hizmeti de veriyor. FOGRA Uzmanı & Kalite Kontrol Ekip Lideri Müjde Özdemir ve FOGRA Uzmanı & Ofset Ar-Ge Ekip Lideri Melis Türkyener Çelebi bu konuda sorularımızı yanıtladılar.
Lüks etiket ve ambalaj baskısında standardizasyonun yeri
- Lüks etiket ve ambalaj baskısında standardizasyonun yeri nedir?
Müjde Özdemir: Ambalaj baskı sektöründe kullanılan materyal çeşitliliği ve yaşanan sıkıntılar; makina ebatlarının büyük olmasının getirdiği avantaj ve dezavantajlar; baskı görselinde yer alan zemin, ince ve orta tram alanlarının aynı tasarımın içinde yer alması ve materyal emiciliği sebebiyle elde edilen yüksek TVI değerleri nedeniyle ambalaj sektöründe standartdizasyon olmazsa olmaz bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Standardizasyon çalışmaları, bahsettiğim sebeplerden dolayı matbaanın yaşadığı problemleri yüksek oranda önlemektedir.
Melis Türkyener Çelebi: Baskı sektörüne hizmet eden uluslararası en yaygın standart olarak ISO 12647 ‘Trikromik Baskıda Renk Ayrımı, Doğrulaması ve Baskı için Proses Kontrolü’ standardından bahsedebiliriz. Bu standart, kullanılan baskı sistemine bağlı olarak birkaç farklı versiyonu içerir.
- ISO 12647-1: Parametreler ve öçüm metodları
- ISO 12647-2: Ofset – litografik proses
- ISO 12647-3: Coldset ofset
- ISO 12647-4: Gravür
- ISO 12647-5: Serigrafi
- ISO 12647-6: Flekso
- ISO 12647-7: Dijital Baskı Prova Standartları
- ISO 12647-8: Dijital Baskı Validasyon Standartları
ISO 2846 ‘4 Renkli Baskı İçin Mürekkep Renk Ve Transparanlık’ standardı ise mürekkep solid renkleri spektrofotometrik ölçüm standartlarını kapsar.
Bu baskı standartları üreticiler ve kullanıcılar, müşteriler ve tedarikçiler arasında ortak bir dili oluşturuyor. Spektrofotometrik ve densitometrik renk tonu, ton değer artışı (TVI) verilerini içeren standartların matbaalarda başarılı bir şekilde yürütülmesi, üretimdeki istikrarın yanı sıra baskıdaki kaliteyi iyileştirerek müşteri memnuniyetini arttırmaktadır. Rekabetçi pazar şartları da düşünüldüğünde baskıda standardizasyon kaçınılmaz hale geliyor.
“Kalibrasyon ile hizmet verdiğimiz matbaalara sahada destek oluyoruz”
- Kalibrasyonda neler yapıyorsunuz? Süreç nasıl ilerliyor? Bunun için bir yazılım veya test kiti var mı, nasıl kullanılıyor?
M. Özdemir: Kalibrasyon çalışmaları, küçük, orta ya da büyük ölçekte işletmelerin genellikle tercih ettiği bir standardizasyon şeklidir. Tercih edilme sebebi; hızlı ve düşük maliyete sahip olması ile birlikte mekanik problemlerin büyük bir bölümünün tespit edilmesi ve bu problemlere çözüm getirmesidir.
Son yıllarda, matbaalarda kalite beklentilerinin yükselmesi ve problem çözümüne getirdiği katkılar sebebiyle kalibrasyon çalışması için oldukça yoğun talep alıyoruz. Kalibrasyon çalışmalarını, mekanik kalibrasyon olarak düşünüp en yalın haliyle gerçekleştirmeye özen gösteriyor ve hizmet verdiğimiz matbaalara sahada destek oluyoruz. Üretimde görevli personelin sebep-sonuç ilişkisini kurabilmesine katkı sağlamaya yönelik hem online hem de sahada eğitimler vererek sürece katkı sağlıyoruz.
Amacımız, tüm çalışmalar bittikten ve uzman ekip matbaadan ayrıldıktan sonra uygulamaların devamlılığının sağlanmasıdır. Bu amaca hizmet edecek şekilde tüm çalışanlara verdiğimiz eğitimler ile onları donanımlı hale getiriyoruz. Kalibrasyon çalışmaları özellikle ambalaj baskısı yapan firmaların materyal sebebiyle yaşadığı problemlere büyük ölçüde çözüm getirmektedir. Dergi ve katalog baskısı yapan matbaalarda ise kalite standartlarının yükseltilmesine katkı sağlamaktadır. Matbaanın, mekanik kalibrasyon için gerekli olan en temel ihtiyaçları; CtP için kalıp densitometresi, baskı kontrolü için spektrofotometre ve kontrol kabini olarak sıralayabilirim. CIP ve beraberinde hazne ayarlarının kontrol altında tutulmasını sağlayan yazılımlar da elbette fire ve zaman kayıplarını önleyecektir. Matbaanın bünyesinde grafik tasarımı da yapılmakta ise ihtiyaç listesi; uygun monitör, tasarım programları, dijital baskı makinası, spektrofotometre ve yazılımlar şeklinde artmaktadır.
M. Türkyener Çelebi: CtP kalıp linearizasyonunun yapılması, kalıp banyo performansının değerlendirilmesi baskı öncesi kalibrasyon aşamaları arasında yer almaktadır. Baskı sürecinin standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmesinde; baskı öncesi ayarları önemli olduğu kadar, baskı esnasında doğru baskı yapılmasına imkân verecek hazne suyu, blanket ayarları, mürekkep – su merdanelerinin kontrolü de baskının sürdürülebilirliği açından önem arz etmektedir. Bu süreci de matbaaların kalibrasyona hazırlık aşaması olarak düşünebiliriz. Müşterilerimizin kalibrasyon süreçlerinde biz de teknik ekip olarak, kalıp ayarlarını, baskı makinalarının mekanik durumunu ve mürekkebin nokta kazançlarını, standartlar doğrultusunda doğru tespit edebileceğimiz test baskı görselleri ve teknik ekipmanlar kullanıyoruz.
“Bizler FOGRA PSO Partner olarak müşterilerimizin süreçlerine , teknik destek ve danışmanlık ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.”
- TOYO olarak bütün baskı teknikleri için FOGRA sertifikasyonu sürecinde danışmanlık hizmeti veriyor musunuz?
M. Özdemir: FOGRA PSO (Process Standard Offset – Proses Standart Ofset) belgelendirme çalışmalarının kapsamı ofset baskı standardizasyon çalışmalarıdır ve ISO 12647-2 standardını temel almaktadır. Baskıda standardizasyon ISO 12647-2 iken, bu standardizasyonda kullanılacak mürekkepler için de ISO 2846-1 belgesi esastır.
Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak baskı ve ambalaj sektörü için FOGRA belgeli ofset mürekkeplerinin Ar-Ge ve üretimini gerçekeştirmenin yanı sıra şirketimizde bulunan tüm FOGRA uzmanlarımız ve teknik ekibimiz ile birlikte PSO Belgelendirme sürecinde de matbaalara destek oluyoruz. Uzman kadromuz, FOGRA tarafından verilen eğitimlerini tamamlayarak, FOGRA PSO Belgelendirme yetkisine dünya çapında sahip olan bir ekip olarak deneyimlerini iş ortaklarımız ile uygulamaktadır.
Bizler FOGRA PSO Partner olarak müşterilerimizin süreçlerine , teknik destek ve danışmanlık ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Matbaanın grafik bölümünden başlayarak, tüm sistemini kontrol altına alıyor; sürdürülebilir ve tekrarlanabilir kalite standartlarında baskı yaptığının bir ispatı olan PSO Belgelendirme sürecini yönetiyoruz. Bu meşakkatli ve yoğun emek harcanan süreçte iş ortaklarımızın yanında olmaktan gurur duyuyoruz.
M. Türkyener Çelebi: FOGRA, Almanya’da yer alan, matbaaların ISO standartlarında baskı yapabilmeleri için PSO sertifikasyon hizmetini sunmakta olan bir araştırma kuruluşudur. Ayrıca, Almanya dışındaki ülkelerde matbaaların sertifikasyon sürecini yürütecek ve sertifikalandırılmalarını sağlayacak partner programını yürütmektedir. Müjde Hanım ile birlikte Toyo Matbaa Mürekkepleri adına şirketimizde FOGRA Sertifikasına sahip uzman ekibi oluşturuyoruz. Müşterilerimizin, ISO12647-2 ofset baskı için FOGRA PSO sertifikasyon talepleri doğrultusunda gerekli hizmeti sağlıyoruz.
FOGRA danışmanlık hizmetinin kapsamı ve aşamaları
- FOGRA danışmanlık hizmetinin kapsamı ve aşamaları neler? ISO 12647’nin farklı baskı teknikleri için 1’den 8’e kadar olan tüm standartlarını kapsıyor mu?
M. Özdemir: FOGRA PSO (Process Standard Offset) tamamen ofset standardizasyonunu hedef almaktadır. Dolayısıyla ISO 12647-2 standardına hizmet eder. FOGRA danışmanlık hizmetinin aşamaları oldukça detaylıdır. En kritik aşamalardan bahsetmek gerekirse; öncelikle işletmenin üst yönetiminden başlayarak, bu çalışma şeklini uygulayacak ve sürdürülebilir kılacak kararlılığa sahip olması gerekir. Ayrıca, baskı öncesi ve baskı aşamasında tüm şartların stabil ve tekrarlanabilir sonuçlarının olduğuna dair tüm bakım ve kontrol faaliyetlerinin yapılmış olması gerekmektedir. Çalışmanın kısa sürede sonuca varmasında bu bahsettiğim konular oldukça büyük bir önem taşımaktadır. FOGRA belgelendirmesi, özellikle ihracat yapmakta olan ya da hedefi ihracat olan firmalara çok büyük katkılar sağlamakta olup FOGRA’nın web sayfasında listelenen firmalara özellikle ihracat müşterileri doğrudan ulaşabilmektedir.
Bunların dışında aşamalardan bahsetmek gerekirse;
- Matbaa, FOGRA Sertifikalı PSO Partner ile iletişime geçer; bu matbaanın mevcut durumu ile ilgili ön bilgilendirmedir ve FOGRA ile iletişimin ilk adımıdır.
- Danışmanlık süreci (şartların sağlanması) matbaa hazır olana kadar sürdürülür. Bu aşama, hazırlık ve altyapı oluşturulması adımıdır. Bu süre matbaanın şartlarına bağlı olarak değişecektir. Burada sistem kalibrasyon çalışmaları yürütülür.
- Sertifikasyon sözleşmesinin imzalanması
- Test Bakısı;
- Formlarının gönderilmesi (öncesinde makine ve kağıt tipi belirlenmiş olacak)
- Baskı öncesi işlemler (renk yönetiminin uygulanması)
- Baskı
Test baskısına kadar olan tüm aşamalarda FOGRA PSO Partner eşliği ve desteği vardır. Test aşamasına gelindiğin de Partner, gözlemci görevini alır. Baskıyı izler, gerekli miktarda örnek alıp FOGRA’ya iletir.
- Tabaka Ofset için; Baskı ayarından sonra 5.000 adet baskı/tek yüz
- Veb Ofset için; Baskı ayarından sonra 10.000 adet baskı/tek veya çift yüz (tek yüz değerlendirilir.)
- Değerlendirme
- Baskı öncesi denetlenmesi
- Test baskısı (contract proof print)
- CtP kalibrasyonu
- Baskı
FOGRA ve bvdm tarafından yapılan değerlendirmeler yapılır;
- FOGRA’nın değerlendirmesi (2 hafta)
- bvdm değerlendirmesi (2 hafta)
- Onay (2 yıl geçerli)
- FOGRA’nın ve PSO insider web sayfasında listelenir.
- 1 yıl sonra ara kontrol yapılır
şeklinde sıralayabilirim.
M. Türkyener Çelebi: FOGRA PSO sertifikasyon süreci baskı öncesi ve baskı aşamalarını kapsamaktadır. Baskı öncesi aşamasında baskıya hazır PDF/X-3 uyumlu dosya oluşturulması, standartlara uygun prova ve kalıp üretiminde tekrarlanabilirliği oluşturulur. Baskı aşamasında ise üretim alanında bulunan baskı makinalarının, ISO hedefleri doğrultusunda baskı yapabilirliği test edilir. Uygun nokta kazancı ve hedef solid renklerin elde edildiği baskıların, standart içerisinde yer alan toleranslar ve limitlere uygun olarak baskı yapılması sağlanır.
“FOGRA alabilmek için öncelikle baskıyı çok iyi bilen bir grafik departmanı olmalı”
- Bir basım işletmesinin FOGRA alabilmesi için donanımı nasıl olmalı ve nelerden oluşmalı (yaş, teknoloji vb.)
M. Özdemir: Periyodik bakım hizmetleri gerçekleştiren ve kullanılan makina-cihazlar için gerekli tüm bakım-donanım faaliyetlerini yürüten bir matbaada, kullanılan cihaz ya da makinaların yaşlarının hiçbir önemi yoktur. Baskı öncesi, renk yönetimini uygulayan bir matbaada öncelikle baskıyı çok iyi bilen grafik departmanının olması şarttır. Bu departman aslında müşterinin eline ulaşan ürünün, müşterinin talep ettiği görsellikte olmasını sağlayan departmandır. Burada yapılan hataları, baskı ekibinin önlemesine imkân yoktur. Renk yönetimi uygulanan matbaalarda öncelikle doğru yazılımların bulunması ve profil oluşturmak için uygun spektrofotometrenin kullanımı, tasarım yapılan monitörlerin özellikleri, ortam aydınlatması, duvarların renklerinin nötr gri olması ve dijital baskı cihazı şarttır. Dijital baskı makinasının kalibrasyonunun belirli periyodlarda gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca baskı öncesi kısmında bir ışık kabini de olmalıdır. Bunun dışında kalıp kısmında kalıp kontrollerini yapmak için kullanılacak kalıp densitometresi, baskı için spektrofotometre, ışık kabini ve eğer matbaa yatırımlarını tamamlayabilmiş ise CIP cihazının bulunması da baskıda fire ve zamandan kazanmayı sağlayacaktır. Tüm bu bahsettiğim aşamaların uygulanabilmesi için ise yazılım ve donanımın yanı sıra, deneyimli ve eğitimli personele de ihtiyaç vardır.
M. Türkyener Çelebi: Baskı standardının matbaalara uygulanabilmesi için öncelikle baskı makinaları olmak üzere kullanılacak cihazların güncel bakımlarının yapılmış olması ve doğru çalışıyor olması şarttır. Eskimiş blanketler, uygun olmayan merdane ayarları ve kalıp banyosu; kalıp ayarları standardizasyonun oluşmasını zorlaştıracaktır. CtP makinalarının, matbaaların üretim tesisleri içinde bulunması da bir diğer önemli parametredir.
- Deneyimleriniz ışığında FOGRA sertifikasının basım işletmelerine katkıları neler?
M. Özdemir: Renk yönetimi için kullanılan cihaz ve yazılımlar, baskı standardizasyon çalışmaları, baskı-kalıp kontrollerinde kullanılan cihaz ve programlar yüksek maliyetli bir iş olarak görülse de kalite beklentilerinin yüksek olduğu rekabetçi piyasa koşullarında, matbaalara artı değer kazandırmaktadır. Baskı çok parametreli bir işlem olduğu için kalite değerlendirmesinde, baskı öncesi, sarf malzemeleri, baskı aşaması ve baskı sonrası tüm adımlarda kalite parametrelerine uyumlu seçimler ve ölçümler yapmak gerekmektedir. Bu sebeple yapılan yatırımlar kalite çerçevesinde değerlendirilmelidir. Kalite standardizasyon çalışmaları ile yüksek baskı kalitesi, matbaa ve matbaa müşterilerinin imajı için avantajlar sağlayacaktır.
Standardizasyon çalışmalarının katkılarını çok yönlü değerlendirmek gerekmektedir. Kısaca, yüksek baskı kalitesi için, matbaanın imajı için, matbaa çalışanları ve yöneticileri için ve matbaa müşterileri için avantajlar olarak sıralayabilirim.
Bu bahsettiğim adımları sırasıyla; baskıda hedef renge ulaşmak ve sürdürmek, renk yönetimi teknikleri ile prova-baskı uyumunu sağlamak, baskı öncesi-baskı arasındaki dengeyi kurgulamak, ton değeri artışını standart hale getirmek, teknik şartlardan bağımsız olarak baskının tekrarlanabilmesi, tüm aşamaları açıkça tanımlanmış üretim akışı, en az hata ile çalışma, hataların önlenmesi ile azalan zaman ve iş kayıpları / azalan üretim maliyetleri, fire sayısını azaltıp, işe hazırlık süresini kısalttığı için ekonomik fayda, zamanında teslimat, kalite garantisi, işlerin güvenli bir şekilde tekrarlanabilir olması, farklı işlerde birbiri ile uyumlu renklerin elde edilmesi gibi tüm kullanıcılarına oldukça fazla acıdan katkı sağlamaktadır. Ayrıca matbaanın üretim kalitesinin ölçülebilirliği ve izlenebilirliğinin sağlaması ve tüm çalışanları rahatlatacak sonuç olan orijinale uygun baskı sonuçları elde edilebilmesi açısından çok sayıda fayda sağlamaktadır.
M. Türkyener Çelebi: FOGRA tarafından sertifikalandırılan müşterilerimiz ISO 12647-2 sistemini işletme bünyesinde adapte etmiş oluyor. Bu da baskı öncesi prosesinden, mücellit kısmına kadar olan her süreçte PSO standardizasyonun sağlanması anlamına gelmektedir. Bu standardizasyonun en büyük getirisi ise baskı kalitesindeki artış ve bunun müşteri tarafına yansıması. Firma içerisinde de baskı prosesinin her aşamasının standartlarla kontrol altına alınması, üretimde oluşabilecek hataların hızlıca çözümlenmesini ve önceden tespit edilmesini sağlayacaktır. Bu sayede tekrarlı baskılarda zaman/hız verimliliği elde edilecek ve renk sapmaları engellenecektir.