Marmara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Basım Teknolojileri Kulübü, Yuchisoft firmasının katkılarıyla, 20 Ocak’ta; “Baskı Merkezlerinin Dijital Dönüşümü ve Fijital Pazarlama” konulu bir seminer gerçekleştirdi. Seminere konuşmacı olarak katılan Yuchisoft CEO’su Samet Soylar konuya dair değerli bilgiler aktardı.
Seminerde; teknolojik gelişmelerin bir sonucu olan dijitalleşmenin günümüz iş hayatına entegrasyonu konusunda bilgilendirme yapıldı. E-ticarete olan ilginin artması ile ortaya çıkan fijital kavramının; fiziksel ve dijital kelimelerinin birleşimi ile oluşturulduğu belirtilirken popülerliği artan bu kavram neticesinde markaların, tüketicileriyle ile ürünleri arasında fiziksel ve dijital dünyayı birleştirecek politikalar belirlediğinden bahsedildi. Ayrıca, standartlaştırmanın; müşteri memnuniyetini üst seviyeye taşımada önemli bir rol oynadığı üzerinde duruldu.
Dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımı ile iş süreçlerinin ve bilgilerin hızlı, para ve zaman tasarrufu sağlayarak dijital (elektronik) ortama taşınması olarak adlandırılıyor. Dijital dönüşüm, dijitalleşen dünyanın hızını ve kolaylığını iş hayatımızı taşımaya yardımcı oluyor. Alışverişin şeklinin e-ticarete kaydığı günümüzde, güvenlikten ödeme sistemlerine her yerde dijital dönüşüm etkisini gösterir durumdadır. Alışılagelmiş dosyalama, evrak, kâğıt gibi belgeleme ve saklama yöntemleri değişirken, maliyet avantajı ve zaman kazandıran dijital dönüşümü seçen şirketler ise rekabette bir adım öne çıkıyor.
Yuchisoft CEO’su Samet Soylar, sunumunda bazı yeni kavramların ortaya çıkışı ve pazarlamadaki uygulamalarından da söz etti.
Fijital doğuyor
Dijitalleşme zamanla yerini ‘fijital (phygital)’ kavrama bırakmaya başladı. İlk kez 2007 yılında Amerikan Reklam Ajansları Birliği Başkanı tarafından yıllık toplantıda kullanılan bu kavram zamanla popüler kavramlar arasına girdi. ‘Fiziksel’ ve ‘dijital’ kavramlarının bir araya gelerek oluşturduğu fijital tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşmayı sağlayan yeni nesil pazarlama yöntemi.
Fijital pazarlama
Feleneksel pazarlama yöntemleriyle birlikte dijital dünyaya ait yöntemlerin bir araya getirilmesi, fiziksel deneyimlerin dijital deneyimlerle entegre edilmesi sürecidir. Fijital pazarlama çalışmaları geleneksel satış promosyon çalışmaları ile dijital bir marka olma yolunda atılan adımlardır.
Etkin bir Fijital Pazarlama Stratejisi:
- Hedef Belirleme
- Fijital pazarlamada da ilk önce hedefler belirlenmelidir.
- Bu süreçte kendi sektörünüzde potansiyel müşterilerinizin fiziksel ihtiyaçlarını belirleyin.
- Hedef Kitle Analizi
- Markalar strateji belirlerken farklı kuşaklara ayak uydurmalıdır.
- Pazarlama çalışmalarınızda farklı kuşakların isteklerini karşılayacak teknikler kullanmanız gerekmektedir
- Markanıza olan bağlılığı ve bilinirliği arttırmak için potansiyel müşterilerinizi iyi tanımalısınız.
- Kişisel Deneyim
- Kullanıcılar kişisel deneyim yaşatan pazarlama yöntemlerinden hoşlanırlar.
- Rakip Analizi
- Rakip analizi yaparak sizler de pazarlama stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
- Böylece müşterilerinizle aranızdaki etkiletişimi sağlayacak çalışmalara imza atabilirsiniz.
- Dinamik Çalışma
- Dijital dünyada dinamikler hızla değişmektedir. Bu yüzden her zaman sektörünüzü ve yenilikleri takip ederek iş süreçlerinize entegre etmelisiniz.
- Devamlılığı Sağlamak
- İşletmelerin marka adına ürün veya hizmet oluştururken bu portföyün yeni yaşam tarzına uyum sağlayacak şekilde yapılandırılması pazarlama iletişimi açısından değişim göstermektedir.
- Pazarlama iletişimi işletmelerin ve markaların sesidir çünkü markanın tüketicilere etkinlikler, deneyimler ve duygularla bağlantı kurmasını sağlar.