“Bizim için üretilen her bir ürün milli bir meseledir. Bu bilinç ve prensiple hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu seviyeye getirilmiş ülke imajının daha ileriye taşınmasının sektördeki tüm meslektaşlarımızın milli görevi olduğunu düşünüyorum.”
Basım sektöründe kaliteye ve teknik bilgi – beceriye yatırım, özellikle uluslararası rekabette daha etkin olan ambalaj ve etiket tarafında son 20 yılda arttı. Bu, uluslararası baskı yarışmalarındaki ödüllere de yansıdı. Yüzyılımızın başlarında uluslararası baskı yarışmalarına katılan firmalarımız gıpta edilen saygın ödüller kazansalar da toplam ödül sayıları özellikle Avrupa’dan matbaaların ödülleri arasında hep azınlıkta kalıyordu. Çiftsan Etiket aynı yarışmada pek çok kategoride birincilik ödülleri alarak, ödül alan diğer firmalarımızla birlikte Türkiye’yi FINAT ve L9 ödül listelerinde dünya devleri ile yarışır duruma getirdi. Genel Müdür Hakan Yolgun, son başarılarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.
- Bu yıl L9’un ardından FINAT’tan da çok sayıda ödülle döndünüz ve yanılmıyorsak, 2013’ten bu yana aldığınız ödüllerin toplamı 100’ü buldu. On üç yaşında bir şirket için olağanüstü bir başarı… FINAT’tan beş kategori birinciliği ve bir grup birinciliği ödülünüz var. Bu başarıyı getiren vizyondan bahseder misiniz?
Teşekkür ederim. Evet bu sene aldığımız birçok ödülle uluslararası platformda aldığımız ödül sayısı 111’e ulaştı. 13 yaşındaki bir firma için önemli bir başarı sayılabilir fakat bu başarı beraberinde sorumluluk duygusunu da en üst seviyeye çıkarıyor. Başarılı etiketler ve ambalajlar üretmemiz hizmet ettiğimiz sektörlere de önemli bir rekabet sağlamış durumda. Dikkat ederseniz ilk kez bizim üretimlerini gerçekleştirdiğimiz birçok etikette kullanılan baskı tekniği artık sektörde daha yaygın hale gelmiş durumda. Bu da sektörümüzün gelişmesi açısından çok önemli. “Yaptığımız işte en iyisi olmalıyız” hedefiyle çıktığımız bu yolda daha yolumuz uzun. Sadece kısa ve uzun vadede koyduğumuz hedeflere teker teker ulaştığımızı görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sanıyorum başarımızın özeti de şu cümlenin temelini oluşturuyor. Vizyoner bakış açısıyla birlikte çok çalışmak.
“Birinciliklerin paylaşılması jürinin değerlendirmede çok zorlandığını gösteriyor.”
- Kategori ödüllerinin çoğunda birincilik ödülünün paylaşıldığı son FINAT yarışmasını nasıl yorumluyorsunuz? Jüri hayli zorlanmış görünüyor…
Maalesef bu sene sağlık önlemleri çerçevesinde uzaktan erişimle ödül töreni gerçekleştirildi. Bu sebeple ödüle layık görülen ürünleri yakından inceleme fırsatımız olamadı. Gördüğümüz kadarıyla çok başarılı ürünler ve uygulamalar var. Birinciliklerin paylaşılması Jürinin değerlendirmede çok zorlandığını gösteriyor. Ortaya çıkan tablonun bütün katılımcılar için olumlu bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Aslına bakarsanız bu bizi memnun etmiyor da değil. İlk seneler katıldığımız organizasyonlarda üretmiş olduğumuz etiketlere ve kullanmış olduğumuz baskı tekniklerine çok rastlamıyorduk. Global markalar dahil bu baskı teknikleri çok tercih edilmiyor ya da bilinmiyordu. Fakat zamanla birçok ürünün çehresinin değiştiğini gözlemliyorum. Artık standardın dışında sınırları zorlayan etiket sayısında ciddi bir artış var. Bu yüzden jürinin çok zorlandığını ben de sizler gibi gözlemlemiş bulunmaktayım. Burada ÇİFTSAN ETİKET AMBALAJ’ın önemli bir rol oynadığını düşünüyorum.
- Hedefte gelecek yarışmalarda FINAT ve L9’da ‘Best in Show’ ödülü var mı?
Tabi ki. Biz her zaman için en iyisini üretmek için çalışıyoruz. Farklı olanı üretebilmek, bu yenilikleri sektöre kazandırmak için aynı heyecanı her yıl yaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi bu yıl da iddialıyız.
“Globalde elde edilen başarıları ve ülkemizi temsil etme görevini sadece birkaç firma üstlenmemeli.”
- Türk etiket sektörünün marka değeri sizlerin uluslararası alandaki başarı ve ödüllerinizle artıyor. Bu değerin daha da artması bu başarıya ulaşan firma sayısının artması ile de orantılı. Bu da daha yüksek katma değer ve daha yüksek gelir sağlayacak. Özellikle uluslararası arenaya henüz çıkmamış meslektaşlarınıza neler önerirsiniz?
Aslında Çiftsan Etiket Ambalaj’ın FINAT organizasyonuna katıldığı ilk yıllarda katılımcı sayımız daha yüksekti. Bu sayının zamanla azaldığını görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri de alınan olumsuz sonuçlar olabilir. Sanıyorum uluslararası organizasyonlarda öne çıkacak kaliteli projeler üretmekte zorlanılıyor. Bu sorunun aşılabilmesi önemli. Örnek vermek gerekirse; yönettiğimiz projelerimizden birçoğu, yurt dışında tasarım ve baskı kalitesi olarak global markaların önünde her yıl ödüller alıyor. Bu projelerin başarıyla yönetilmesindeki en önemli unsur yenilikçi bir vizyon. Bunun oluşabilmesi için de çok çalışmak gerekli. Globalde elde edilen başarıları ve ülkemizi temsil etme görevini sadece birkaç firma üstlenmemeli. Bu sayının artması gerektiğini düşünüyorum.
İlk zamanlar uluslararası firmalarla çalışma girişimlerimiz maalesef ülkemize karşı oluşturulmuş bir ön yargı duvarına çarpıyordu. Bu ön yargının oluşması konusunda ise geçmişte yaşanmış acı tecrübelerin olduğunu gözlemledik. Bu durumu olumluya çevirmemiz çok kolay olmadı. Kaliteli üretim yapmak, talebi karşılamak, müşteri memnuniyeti sağlamak, yönettiğimiz projelerin uluslararası alanda ödüllere layık görülmesi ve bunların tanıtımlarının yapılarak ülkemize karşı bu olumsuz bakış açısını değiştirmek emek ve zaman aldı. Firmaların kısa vadede çok kazanma eğilimi, uzun vadede sektöre ve ülkemize geri dönüşü olmayan zararlar vermekte. Bizim için üretilen her bir ürün milli bir meseledir. Bu bilinç ve prensiple hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu seviyeye getirilmiş ülke imajının daha ileriye taşınmasının sektördeki tüm meslektaşlarımızın milli görevi olduğunu düşünüyorum.
- Şimdiye kadar aldığınız ödüllerde sizleri en çok heyecanlandıran ve mutlu eden hangisi ve neden?
Belki çok klişe olacak ama inanın hepsi bizim için çok değerli. Her biri gerçek anlamda büyük emeklerin ve fedakârlıkların sonucu. Sadece ödül alan değil, ürettiğimiz her bir etiket ulaşılan bu başarının bir hikayesidir. Monte Carlo’da aldığımız ilk ödüller ve Amsterdam’daki rekorları altüst ettiğimiz gece benim için heyecan olarak bir adım önde diyebilirim.
“İhtiyaca göre en doğru yatırımları yaptığımızı düşünüyorum.”
- Yaptığınız yatırımlarda yatırımın geri dönüş süresi için öngörüleriniz nedir? Şimdiye kadar nasıl gerçekleşti?
Yatırım konusunda ince eleyip sık dokuyan bir tutumumuz var. Yanlış yapılan yatırımın milli servete zarar verdiği gibi firmaları bulundukları pozisyondan daha geri getirdiğini de düşünenlerdenim. İşinizde yatırım yapıyorsanız pahalı veya uygun olanı değil, ihtiyacınız olan doğru yatırımı yapmalısınız. Sene başında dijital baskı bölümümüze yeni bir HP Indigo WS6900 ekledik. Bunun yanında yine sene başında konvansiyonel baskı bölümümüze Bobst Master M5 flexo baskı makinesi ekledik. Şu ana kadar yaptığımız yatırımların hiçbirinden üzüntü duymadık. İhtiyaca göre en doğru yatırımları yaptığımızı düşünüyorum. Çok kısa sürede gerçekleşen geri dönüşler, verdiğimiz kararların doğruluğunu tasdiklemiştir. Şu anda yatırım konusunda kısa vadede gerçekleştirmeyi planladığımız yenilikler ve projelerimiz var. 2021 hedeflerimizden biri de bu. İlerleyen süreçte bu projelerin de gerçekleşeceğini söyleyebilirim.