Dieter FİNNA
Çok adımlı üretim süreçlerine ek olarak daha yüksek baskı öncesi maliyetler, genellikle sonlandırma efektlerinin uygulanmasına engel olur. Özellikle ambalaj tasarımcıları, etiketlerin ve ambalajın çekiciliğini artırmak için bunları daha sık kullanmak istiyor. Gallus’un yeni dijital modülleri, bu tıkanıklığa ivme kazandırıyor. Baskı sürecine entegre olarak, promosyon tasarım efektlerini tek bir işlemde ekonomik olarak uyguluyorlar ve böylece üretim maliyetlerini düşük tutuyorlar.
Etiketlerin ve ambalajların dijital baskı sonlandırılması için çok sayıda efekt mevcut. Bunlar arasında çok parlak yüzeyler, yüksek kontrastlı mat-parlak efektler, çok çeşitli dokunsal tasarım efektleri ve soğuk yaldız ile dijital metal rölyef efektlerinin kullanımı bulunuyor. Parlak renk efektlerinin temeli olarak opak beyazın ön baskısı ve opak metinlerin şeffaf filmler üzerine basılması da kullanılan dijital sonlandırma efektleri arasında. Bu efektler, geleneksel olarak serigrafi veya fleksografik baskıda oluşturulan efektlere bir alternatif sunuyor ve parlaklığı ve uygun maliyetli uygulama seçenekleriyle pratikte etkileyicidirler.
Gallus genel olarak iki farklı modül sunar: Dijital Süsleme Birimi (Digital Embellishment Unit – DEU) ve Dijital Baskı Barı “Beyaz Baskı” (Digital Printbar “White Edition”). İki modül, sonlandırma seçenekleri ve bir baskı sistemi içindeki konumlandırma seçenekleri açısından farklılık gösterir.
Digital Embellishment Unit (DEU)
Bir Gallus Labelfire’da modül, tamamen dijital bir iş akışında tek bir işlemde süsleme ve baskıya olanak tanıyor ve doğrudan dijital veya geleneksel baskı ünitelerinin arkasına kuruluyor. “DEU, 100 g / m2’ye varan kaplama hacmi ile hem mat hem de parlak spot laklardan dokunsal rahatlatıcı efektlere kadar uygulamalar yapıyor” diyen, Gallus Ferd Rüesch AG Ürün Yönetimi Başkanı Thomas Schweizer, DEU ile ilgili olağanüstü olanın, tek geçişte üç farklı lak efekti uygulaması ve böylece üç adede kadar geleneksel baskı istasyonunu değiştirebilmesi olduğunu vurguluyor. Uygulanan maksimum kaplama hacmi, ulaşılabilir baskı hızını belirliyor. Tam makine hızında 24 g / m²’ye kadar lak hacmi mümkün. Daha yüksek lak hacimlerinde makine hızı azaltılıyor.
Soğuk yaldız ünitesi ile birlikte metalik etkiler de elde edilebilir. Bu uygulama için soğuk varak için de yapıştırıcı görevi gören lak dijital olarak uygulanıyor. Uygulanan lak miktarı buna uygun olarak yüksekse, dijital metalik kabartmanın dijital son işlem adımı olarak mümkün olduğu bir metal rölyef etkisi yaratılır. Bu evrensel UV bazlı kaplama, Actega Schmid Rhyner tarafından özellikle DEU üzerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
Digital Printbar “Beyaz Baskı”
Digital Printbar “Beyaz Baskı” ilk olarak Brüksel’deki Labelexpo Europe 2019’da tanıtıldı. ? 10 µm katman kalınlığına sahip oldukça opak UV beyazının dijital yerleştirilmesi uygulaması için kullanılır. Yeni modülü açıklarken Thomas Schweizer; “Bu mürekkep transferiyle, geleneksel bir serigrafi baskı biriminin dijital alternatifidir. Bununla birlikte, geleneksel üretime kıyasla, baskı kalıbı gerekmediğinden ve 430 mm baskı genişliğine kadar kullanılabildiğinden daha fazla esneklik sunar” diyor. Digital Printbar, geleneksel bir baskı makinesinin birincil seviyesinin üzerinde bir raylı sistem üzerinde hareket ettirilebilir ve bu nedenle, geleneksel bir baskı sisteminin baskı birimlerinden önce veya sonra beyaz baskı öncesi ve / veya beyaz baskı için kullanılabilir. Gelecekte Digital Printbar, mat / parlak efektler ve dokunsal uygulamalar için UV kaplamaları uygulamak için de mevcut olacak.
Dijital baskı ünitelerinin ekonomik verimliliği
Dijital modüllerin sunduğu tüm teknik olanaklarla, kullanımlarının ekonomik verimliliği, üzerlerinde üretilen siparişlerin birim maliyetlerine, yani böyle bir sisteme yapılan yatırımın kullanıcı için değerli olup olmadığına bağlıdır. Hesaplama amacıyla, dijital modüle sahip bir baskı sistemindeki yatırım maliyetlerinin yaklaşık olarak 250 bin avro artacağı varsayılabilir.
Siparişlerin ne kadar uygun maliyetli üretilebileceği, dijital modüllerin kullanıldığı ve kullanılmadığı üretim varyantlarının karşılaştırıldığı bir maliyet karşılaştırması temelinde belirlenebilir. Aşağıdaki üretim varyantları karşılaştırmaları, dijital modüllü makine sistemlerinin hangi baskının daha uygun maliyetli olduğunu göstermektedir. Eğrilerin kesişimi, ilgili marjinal maliyetleri gösterir, o noktadan sonra siparişlerin geleneksel bir sistemde üretimi daha uygun maliyetli bir varyanttır.
“Bathlicious” baskı imajının varyantlarının DEU ile karşılaştırılması
Banyo tuzu karton kutusu “Bathlicious”un her iki versiyonunda da renkli tasarım öğeleri 7 renkli UV inkjet baskı kullanılarak Gallus Labelfire 340 üzerinde basılır. Daha sonra mat bir film lamine edilir, kontrastı parlaklık efektlerini özellikle etkili kılar.
İlk varyant, DEU’da 32 g / m²lak uygulanarak elde edilen dokunsal ve optik efektlerle tamamen dijital olarak üretildi. İkinci varyantta, baskı sonlandırma işlemi serigrafi ile gerçekleştirilir. Bunun için siparişin hazırlanmasında bir elek üretimi hesaplanmalıdır.
Maliyet karşılaştırmasının değerlendirmesini açıklarken, “Bir TCO (Total Cost of Ownership – Toplam Sahip Olma Maliyeti) hesaplayıcısı kullanarak “Bathlicious” varyantların maliyet karşılaştırması, Gallus Labelfire 340 DEU ile 1’000 ila 11’500 etiketli baskı işlemlerinde daha uygun maliyetli bir seçenek olduğunu gösteriyor (123 ila 1’415 metre)” diye açıklıyor Gallus Ferd. Rüesch AG Bölge Satış Müdürü Uwe Alexander ve şöyle devam ediyor: “Dijital varyantın ek bir avantajı, 1. baskı olarak bir prova veya modelin üretilebilmesidir; bu, baskı basılmadan önce baskı onayı için bir renk bağlayıcı numunenin mevcut olduğu anlamına gelir. 11’750 etiket (1’446 lineer metre) baskı çalışmasından, serigrafi ile geleneksel kaplama uygulamasıyla Gallus Labelfire 340’ta üretim daha uygun maliyetli seçenektir.”
Digital Printbar ile ‘Naturals’ baskı imajı karşılaştırması
Digital Printbar, baskı sonlandırma için Gallus Labelmaster gibi geleneksel bir baskı makinesine entegre edilmiştir. Burada sunulan ‘Naturals’ baskı örneği, koyu kırmızı metin alanında veya doğrudan saydam filmde künye olarak basılan dört dil varyantı içeren bir etikettir. Çiçek motifinin ve kırmızı metin alanının altındaki beyaz alanların yanı sıra ‘Naturals’ harflerinin her biri serigrafi baskıda sunulmaktadır. Kalan tasarım öğeleri, fleksografik baskıda yan yana üç çoklu kopya ile beş renkte (proses renkler + özel kırmızı) basılır. Beyaz Çince karakterler, Gallus logosu ve “Gallus Labelmaster’da Basılmıştır” sözcükleri alternatif bir şekilde serigrafi veya dijital baskıda basılır.
Tasarım varyantları, ilk varyantta dillerin Digital Printbar ile basılması bakımından farklılık gösterir. Metinler dijital olarak ? 4 µm katman kalınlığında UV beyaz ile basılır. UV mürekkebi, geleneksel bir Gallus Labelmaster baskı biriminde bir kurutucuda sertleştirilir. Dillerin dijital baskısı sayesinde, bu varyant, serigrafi üniteleriyle ikinci, üçüncü ve dördüncü dil varyantları için gerektiği gibi kurulum sürelerinden ve dört elek üretiminden tasarruf sağlar.
Uwe Alexander, “Maliyet karşılaştırması gösteriyor ki Entegre DEU’ya sahip Gallus Labelmaster 440 varyantı, baskı işleminden bağımsız olarak daha uygun maliyetli bir varyanttır” diyor. Bu bir yandan, modülün entegrasyonu sayesinde 53 dakikalık daha kısa ayar süresinden kaynaklanıyor. Labelmaster’ı ayarlamak için 45 dakika ve Digital Pintbar ile dil değişkenlerini ayarlamak için 4 x 2 dakika gerekir. Geleneksel üretimde, Gallus Labelmaster’ı serigrafi baskı ünitesi ile ayarlamak için 65 dakika (45 + 4 x 5 dakika) gerekir. Digital Printbar ile maliyet avantajı için belirleyici faktör, ayar firelerinden tasarruftur, çünkü dil varyantlarını basarken, serigrafi ünitesi ile varyant için gereken 480 metre (120 x 4 metre) fireye kıyasla sadece 160 metre (120 + 4 x 10 metre) fire gerekir.
Özet
İki maliyet karşılaştırması, dijital modüllerin baskı ve sonlandırma birim maliyetlerini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor. Özellikle kısa süreli işte, hat içi baskı ile tasarımlar çok cazip fiyatlarla sunulabilir. Bin birim başına maliyet, geleneksel çalışma adımlarına sahip üretim varyantlarının çok altındadır. Burada gösterilen karşılaştırmalarda, uygulamaya bağlı olarak, bu, özellikle dil, metin veya tasarım varyantları devreye girdiğinde, piyasada alışılmış olan uzunluklara kadar uzanabilir.
Dolayısıyla, çok daha yüksek baskı öncesi maliyetlerin veya çok aşamalı üretim süreçlerinin argümanları artık dijital baskı sonlandırmanın önünde engel değil. Bu nedenle, dijital modüllerle hat içi üretim, sonlandırma efektlerinin uygulanmasını şaşırtıcı derecede basit hale getirmiştir.
Votka, şampanya ve şarap etiketlerinin diğer örnekleri, mevcut reklam efektlerini göstermektedir. Dijital sonlandırma ile tasarımların çekiciliğinin küçük bir alıntısını ve dijital modüllerin çekici ambalaj ve etiket tasarımı için sunduğu yaratıcı özgürlüğü etkileyici bir şekilde gösterirler. Etiket ve ambalaj pazarı için, dijital modüllerin kullanımı, artan reklam etkinliği ile etiketlere ve ambalajlara uygun maliyetli bir sürecin yolunu açıyor.