Doğrudan yaşamla ilgili olan basım endüstrisi her dönemde olduğu gibi pozitif etkisi ile şimdi de dik duruş sergiliyor ve maksimum fayda ile çalışmaya devam ediyor.
Küresel salgın nedeniyle sağlık sorunlarının yanı sıra ciddi ekonomik sorunların da beraberinde geldiği bu zorlu dönemde hubergroup sohbetleri’nin ikincisi online platform üzerinden yüze yakın katılımcı ile gerçekleşti.
hubergroup Türkiye’nin pandemi koşullarında da sosyal sorumluluk projelerini devam ettirme isteğini vurgulayan hubergroup Sohbetleri’nin ikincisinin başlığı “Zor zamanlarda başarıyı yakalayanlar” oldu. Sohbete katılan Duran Doğan Ambalaj Genel Müdürü, KASAD Başkanı ve İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Alican Duran; Ofset Yapımevi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sermet Tolan ve Prof. Dr. Efe Nejat Gençoğlu bu zorlu döneme ve geleceğe bakışlarını anlattılar.
Alican Duran: “Çin her zamankinden daha fazla rakibimiz olacak“
- İçinde bulunduğumuz dönem, özel bir dönemdir. Yeni normal kelimesi tam olarak doğrudur. Bugüne kadar edindiğiniz tecrübeler yarın işinize yaramayacak çünkü bundan sonraki iş yapma ve yaşam biçimimiz pandemi bitse de bu yeni normal çerçevesinde devam edecek.
- Matbaalar yapabildikleri her işi yapmak yerine uzmanlaştıkları işi yapmalılar. Bir iş üzerinde uzmanlaşmak ve onu en iyi biçimde yaparak fark yarattıklarında başarılı olabilecekler.
- Yeni İpek Yolu ile Çin – Türkiye arası tren ile sadece 10 güne düşecek. Bundan dolayı rakibimiz her zamankinden daha fazla Çin olacak ve rekabet edemeyenler başaralı olamayacak.
- ECMA’nın bağımsız bir araştırma kuruluşuna yaptırdığı çalışma önümüzdeki beş sene içinde karton ambalajda büyümenin önemli bir kısmının Türkiye ve Polonya’dan geleceğini gösteriyor. Bu ülkemiz açısından önemli bir bilgi.
- Pandemi premium ambalajda bir daralmaya sebep oldu. Ancak tam ters yönde düşük kaliteli ambalajda da bir düşüş var. Bugün trend ve talep standart ambalajda.
- İhracat ülkeler arası sınırların kapanması nedeniyle zorlaşmıştı. Ancak Türk karton ambalaj sanayicileri bu dönemi başarılı atlattı.
- Duran Doğan sürdürülebilir ambalaja yöneldi. Yatırımlarımız bu yönde.
Sermet Tolan: “Düşük tirajlı işler ve numune ihtiyacını karşılamak için dijital baskı yatırımı yapacağız”
- Bu dönemde sakin kalın, akıllı hareket edin ve geleceği iyi okuyarak stratejilerinizi bu doğrultuda belirleyin.
- Doğru yatırım, doğru ihtiyaç planlaması ile doğru zamanlarda yapılır. Bizler de bu anlamda dijital baskıyı uzun zamandır izliyoruz. Düşük tirajlı işler ve numune ihtiyacını karşılamak için dijital baskı yatırımı yapacağız. Dijital baskıda kırılma noktası maliyet değil ofset ile eşleşebilmesiydi. Şimdi o noktaya geldiğimizi düşünüyorum.
Efe N. Gençoğlu: “Online eğitim artık hayatımızın önemli bir parçası”
- Marmara Üniversitesi, Basım ve Yayın Teknolojileri alanında uzmanlık eğitimi veren tek dört yıllık programa sahip okulumuz. Türkiye’de Vakıf Üniversiteleri de dahil 25 adet ön lisans Basım ve Yayın Teknoloji Bölümü bulunuyor.
- Maalesef ön Lisans mezunlarının meslekte kalma oranı düşük, lisans mezunlarının ise en az üçte biri bugün çok önemli görevlerde piyasada çalışıyorlar. Lisans mezunlarının yüksek lisansa devamları konusunda başarılıyız. Bugün Marmara Üniversitesi’nde 15 adet yüksek lisans öğrencimiz ve 8 adet doktora öğrencimiz mevcut.
- Ayrıca İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Ambalaj Teknolojileri bölümünde altı kişilik bir yüksek lisans kontenjanı bulunuyor.
- Yeni eğitim modellerine uyum sağlamak zorundayız, online eğitim artık hayatımızın önemli bir parçası.