Bu yılki drupa Spotlight raporu, “Rekabetçi ve yakınsak bir pazarda stratejik seçimler” Mayıs ayında yayınlanıyor. Beş yüzü aşkın matbaacı ve yaklaşık 200 tedarikçi, (koronavirüs salgını öncesinde gerçekleştirilmiş) bir ankette yeni ürün ve hizmetlerin başlatılmasının zorluklarını ve başarılarını anlattı. Endüstrideki birçok kişi için, koronavirüs durgunluğundan kurtulmalarını planlamak, bu tür yeni işlere girişmeyi gerektirebilir, bu nedenle en iyi nasıl yapılacağı konusunda dersler çıkarılmalı.
Çoğu pazar sektöründe ve çoğu bölgede çok zorlu koşullar var. Tedarikçilere gelince, onlar sadece müşterileri kadar sağlıklı ve onlar da geleneksel ürün ve hizmetler için azalan beklentilere yanıt vermek zorunda. Birçoğu için yanıt, en azından kısmen yeni ürün ve hizmetler başlatmak olmalı.
“Emtia baskısı rantabl değil, emtia baskısından uzaklaşın v eya kapılarınızı kapatın” diyor, Güney Afrikalı bir ticari matbaacı.
Matbaacıların yaklaşık %60’ı son dört yılda mevcut pazarlarında önemli yeni ürünler veya hizmetler başlatmışlar. Lansmanların yaklaşık yarısı başarılı olmuş ve çok azı yanlış gitmiş. Ürün / hizmet çeşitliliğini arttırmak ve yeni müşteriler kazanmak en büyük avantaj olarak seçilmiş. Dezavantajlara gelince, çoğu, lansmanların çok fazla personel zamanı ve diğer kaynakları emdiğini ve genellikle programın çok gerisinde kaldığını bildiriyor.
Matbaacıların yaklaşık %30’u yeni pazar sektörlerine girmiş. Bu açıkça daha zor bir sorun ve sonuçlar, (mevcut pazarlar için %54 ile karşılaştırıldığında) lansmanların yaklaşık %40’ının iyi gittiğini yansıtıyor.
Tedarikçilere dönersek, yaklaşık %80’i son dört yılda yeni ürünler / hizmetler başlatmış. Sonuçlar, en küçük tedarikçiler için %40’a varan başarı oranı ile en büyük şirket için %80’e varan oranla daha iyi. En büyük faydaları çeşitlendirme ve yeni müşteriler kazanma olmuş. Şimdiye kadarki en büyük sorun, geç saatlere kadar süren ve çok fazla kaynak emen lansmanlardı ancak piyasaya doğru kanalları oluşturmak yaygın bir zorluktu.
Koronavirüs salgını öncesinde, matbaacıların% 76’sı ve tedarikçilerin% 85’i önümüzdeki dört yıl içinde kesinlikle veya muhtemelen yeni ürün veya hizmetler sunacaklardı. Açıkçası bu, matbaacılar için en popüler hedefler haline gelen, dijital baskı teknolojisi ile onu izleyen baskı sonrasına yatırım anlamına gelecektir.
Raporda, yeni ürünler veya hizmetler sunarken en iyi başarı için dört ana derse vurgu yapılıyor:
Yeni hizmetlerin ve ürünlerin lansmanı, iyi hazırlanmış süreçlere ihtiyaç duyar
Dikkatli seçim ve geliştirme çok önemli
Düşünmeden verilen anlık tepkilere yer yok
Konservatif plan yapın – gecikmeler ve komplikasyonlar bekleyin
Beklentilerinizi yönetin – gerçekçi olun
Araştırma grubundan bu iki alıntı, onlara vurgu yapıyor:
Ambalaj matbaacısı, Porto Riko: “En önemli ders, pazardaki ve müşterilerin taleplerindeki hızlı değişikliklere uyum sağlayabilecek planları tanımlamak oldu. Buradaki zorluk, mevcut olanları korurken yeni ürün veya hizmet alanları sunarak büyümek.”
Ticari pazar tedarikçisi, Fransa: “Grafik endüstrilerinin hayatta kalması için baskıdan baskıya + dijitale geçiş şart. Müşteriler artık beklemiyor. Eğer istedikleri hizmeti sağlayamazsanız, sizi terk edecekler çünkü yeni hizmetleri adapte edebilen ve geliştirebilen bir rakip pazarı ele geçirecek.”