DOSYA: Koronavirüs salgını / Hayatımız hiç olmadığı kadar değişti
“Artık birçok sosyal ve ekonomik gelişmeleri Koronavirüs öncesi ve sonrası diye tanımlamak durumunda kalacağız. Maalesef kısa vadede yaşanacak gelişmeler sektör yatırımlarının geneli açısından negatif sonuçlar doğuracaktır.”
Aras Makina Genel Müdürü Hamdi Kaymak, Koronavirüs salgınının sektör genelindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra özellikle tek kullanımlık gıda ambalajı gibi bazı alanlarda kapasite artışı ihtiyacına neden olabileceği yorumunu yapıyor:
“2020 yılına başlarken yavaş da olsa artan genel bir yatırım beklentisi ve yine yıl içinde özellikle Drupa fuarının yaratacağı ilave ivme ile yılın toplamının önceki yıla kıyasla daha iyi geçeceği ortak öngörümüzdü. Biz de genel ekonomiye ilişkin sıkıntılarımız ve dünya genelinde yaşanan yavaşlamaya rağmen 2020 yılının göreceli bir pozitif motivasyonla geçeceği beklentisiyle yıla başlamıştık. Ocak ayının başında Çin’den gelen Koronavirüs haberleri biraz şaşırtıcı olsa da problemlerin daha çok Çin ile sınırlı kalacağını ve bize direkt etkilerinin sınırlı olacağını düşünüyorduk. Kademeli olarak yaklaşan virüs problemleri yakınlarımıza geldiğinde genel olarak piyasalarda yine hâlâ nedensizce bizi çok etkilemez düşüncesi hakimdi. Virüsün tüm dünyaya hızla yayılması, özellikle de salgının komşumuz İran ve İtalya’daki hızlı artışı sonrasında sorunun ciddiyetini geç de olsa fark edebildik.
“Yeni yatırım beklentilerimizin bir kısmını önümüzdeki yıla ertelemek durumunda olduğumuz görülüyor”
Matbaacılık sektörünün en önemli fuarı Drupa ve yine Ambalaj sektörünün en büyük fuarı Interpack erteleme haberleri ile maalesef yılın geneline dair tüm pozitif beklentiler ortadan kalkmış oldu. Bu şartlarda hiçbir fuarın yakın tarihli olarak düzenlenmesinin pratik anlamda fayda sağlamayacağı görülmektedir. Özellikle Drupa fuarı ve sonrasına ilişkin yeni yatırım beklentilerimizin bir kısmını önümüzdeki yıla ertelemek durumunda olduğumuz görülüyor. Artık birçok sosyal ve ekonomik gelişmeleri Koronavirüs öncesi ve sonrası diye tanımlamak durumunda kalacağız. Maalesef kısa vadede yaşanacak gelişmeler sektör yatırımlarının geneli açısından negatif sonuçlar doğuracaktır.
Açıkçası yaşanan bu değişimlerin bazı alanlarda yeni fırsatlar yaratma imkânına sahip olduğunu da öngörebiliriz. Özellikle virüs sebebiyle değişecek bazı tüketim alışkanlıkları sektörümüzün bazı alanlarında da pazar büyümesi sonuçlarını getirebilir. Gıda ambalajı ve etiket üretiminde özellikle tek kullanımlık ürünlerdeki talep artışları aynı zamanda bu alandaki üreticilerin kapasite artışlarına da yardımcı olacaktır. Bu belki de dolaylı da olsa bu alandaki bazı yatırımların hareketlenmesine de destek sağlayacaktır. Bu sebeple yaşanan bu değişimlerin sektörel sonuçları açısından biraz daha gözlemlenmesi faydalı olacaktır. Umarız bu süreç çok kayıp yaşanmadan ve kısa süre içinde sonuçlanır.