Üç kadın işçi, üç anne… Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin fabrikasının üç kadın çalışanı, Elif Altındağ, Nazan Ergen ve Zeynep Kaya, dolum ve paketleme bölümlerinde, erkek meslektaşlarıyla aynı işi yapıyor, onlardan geri kalmadıkları gibi saygılarını da kazanıyorlar. Kimi zaman 25 kiloluk ambalajlarla çalışıyorlar. Üç annenin öncelikleri çocuklarının iyi yetişmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması. Üçü de bu konuda Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin çalışanlarına sunduğu imkânlardan memnun.
İlerleyen sayfalarda Toyo Ink’te üretim alanında çalışan bu hanımların, daha önceden tanımadıkları bu sektör ile ilgili görüşlerini, çalışmaya başladıktan sonra ne tür geri dönüşler aldıklarını, bir anne olarak iş hayatına bakışlarını ve çalışan bir kadın olarak kadınlara mesajlarını bulacaksınız.
Elif Altındağ:
“Başlangıçta zorlansam da daha sonra alıştım ve işimi çok sevmeye başladım”
Gençlik yıllarım tekstil sektöründe çalışarak geçti fakat sigorta ve maaş açısından çalışma koşullarının kötü olması sebebiyle bu sektörden ayrıldım. Ayrıldıktan sonra iş bulmakta çok sıkıntı çektim ama kızlarımın eğitimi ve hayatlarını rahat sürdürebilmeleri için her işi yapmaya da hazırdım. Bir firmada geçici işçi olarak 11 ay çalıştıktan sonra Toyo Matbaa Mürekkepleri’nde işe başladım.
İlk defa böyle bir sektörde çalışacaktım. İşe başlamadan önce olanakların iyi olduğunu öğrendiğimde 15 yıllık iş yaşantımda ilk defa güzel şartlarda bir işte çalışacağımı hissettim ve nitekim de öyle oldu. Başlangıçta zorlansam da daha sonra alıştım ve işimi çok sevmeye başladım.
Biz burada profesyonel bir iş ortamındayız ve hepimizin tek görevi işimizi en iyi şekilde yapmak. Burada içeri adım attığım anda çalışma arkadaşlarımı cinsiyetine göre sınıflandırmıyorum; hepsi benim iş arkadaşım, o gözle bakıyorum. Buradaki çalışma ortamından ve tüm çalışma arkadaşlarımdan çok memnunum; her konuda birbirimize yardımcı oluyoruz, saygı ve sevgi çerçevesinde vardiyalarımızı tamamlıyoruz. Ben de böyle bir ortamda çalıştığım için ayrıca mutluyum. Böyle bir sektörde kadın çalışan olması elbette insanları şaşırtıyor. Çoğunluk bu işin erkek işi olduğunu ve bir kadın olarak bunu nasıl yapabildiğimi merak ediyor, soruyor. Bana sorarsanız kadın veya erkek ayrımı yapmaksızın buna sadece bir iş gözüyle bakarsak işimi çok iyi yaptığımı söyleyebilirim. Başlarda tereddütlü yaklaşımlarla karşılaşsam da şu an çok güzel geri dönüşler alıyorum.
İş yerinde çalışan rolünü, eve gidince de hem anne hem baba rolünü üstleniyorum. Bir kadın olarak ikisini aynı anda yürütmek bazı zamanlarda zorlayıcı olabiliyor; fakat Toyo Ink sayesinde çocuklarımın birçok ihtiyacını karşılayabiliyorum. Örneğin, okulların açılmasına yakın zamanda bizlere verilen hediyeler var, daha başka zamanlarda birçok alanda sosyal haklardan faydalanabiliyor olmak bizim açımızdan büyük avantaj. Bu çok güzel avantajların yanında tabii ki ufak zorluklarımız da oluyor. İster istemez çocuklarımla ilgilenme sürem biraz kısalıyor, ama bu kadarının olması da gayet normal.
Bir kadın olarak kendi ayaklarımın üzerinde durmak, bir şeyleri başarmak gurur verici. Benim tüm kadınlara verebileceğim mesaj; hiçbir kadın, kadın olduğu için bir şeyleri yapmaktan kendini alıkoymasın. En nihayetinde hepimiz insanız ve eşit haklara sahibiz. Ben karşıma çıkan fırsatı değerlendirdim ve çok mutluyum, diğer kadınların da değerlendirmesini isterim; hatta yeri geldiğinde kendi fırsatlarını yaratmak için çabalasınlar. Şunu kendi içimde kanıtlamış oldum, kadın- erkek işi diye bir ayrım yok. Bir kadın istediğinde her işin üstesinden gelebilir.
Nazan Ergen:
“Her kadının çalışarak kendi ayakları üzerinde durmasını tavsiye ediyorum”
Altı yıldır çalışma hayatında aktif bir biçimde yer alıyorum. Toyo Matbaa Mürekkepleri’nden önce büyük bir elektronik firmasında üretim işçisi olarak çalıştım.
Matbaa mürekkepleri üzerine üretim faaliyeti gösteren bir firmada çalışmak benim için sürpriz oldu diyebilirim çünkü farklı bir sektördeydim, hiç beklemediğim bir anda burada işe başladım. Başlamadan önce firmanın hizmet verdiği sektör ve ürün detayı hakkında bir fikrim yoktu. Bu yüzden kafamda sektörü canlandıramadım, ancak işe başladıktan sonra süreci ve işi öğrendiğimde mürekkebin aslında dokunduğumuz her yerde olduğunu öğrendim. Şimdi düşündüğümde ise iyi ki buradayım diyorum.
Toyo Matbaa Mürekkepleri’ne ilk başladığım gün farklı bir ortamdaymışım gibi hissettim. Herkes farklı bir gözle bakıyordu sanki, ben de bu düşüncelerle bir süre ortamı tanıyamamıştım. Ancak zamanla insanlarla iletişimim gelişti. Ortama alışınca, buradaki çalışma arkadaşlarımla vakit geçirip, onları tanıdım. Başta “Kadınlar bu işi yapamaz” gibi söylemler kulağıma geliyordu ama hiçbir zaman bunları dikkate almadım. Biz, buradaki kadınlar, azimle çalıştık. Şu an için konuşmak gerekirse çalışma arkadaşlarımızdan bu azmin karşılığı olarak “Helal olsun size” gibi olumlu geri bildirimler alıyoruz. Bu noktada buraya uyum sağlamamda büyük emekleri olan ustabaşımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Her daim biz kadın çalışanlara çok saygılı davrandılar ve destek oldular. Toyo Ink ailesine teşekkür ederim.
Çalışmak, üretimde bulunmak benim için çok güzel bir duygu; çünkü çalışarak hem hayatımı kazanıyorum hem de ailemin geçimine destek oluyorum. İki çocuk annesi çalışan bir kadın olarak çocuklarıma daha iyi hayat koşulları sunmak için elimden geleni yapıyorum. Tabi bunları yaparken bazen sabırlı olmak, bazı şeyler karşısında direnmek ve güçlü durmak gerekiyor. Çalıştığım bölümde 20-25 kilogramlık ambalaj dolumları yapıyorum ve bazen yoruluyorum. Fiziksel yorgunluğum dışında üretimde çalışmanın dezavantajları olduğunu düşünmüyorum.
Her kadının çalışarak kendi ayakları üzerinde durmasını tavsiye ediyorum. Teşekkürler Toyo Ink!
Zeynep Kaya:
“Azmim ve öğrenme isteğim sayesinde bugün erkek iş arkadaşlarımla aynı işi eksiksiz yapabiliyorum”
Yaklaşık 20 yıldır iş hayatının içerisindeyim. Çeşitli sektörlerde işçi olarak çalıştım.
Burada işe başlamadan önce mürekkebin hayatımızda bu kadar yere sahip olduğunu bilmiyordum. Mürekkep denilince benim aklıma gazete, kitap, dergi ve tükenmez kalem geliyordu. Bugün için konuşmam gerekirse mürekkebin sadece bunlardan ibaret olmadığını öğrendim.
Öncelikle; biz kadınların da bu sektörde çalışması için bize güvenen şirketimizin yöneticilerine teşekkür ediyorum. Dışarıdan bakıldığında bir kadın için çalışması zor bir sektör gibi görünse de azmim ve öğrenme isteğim sayesinde bugün erkek iş arkadaşlarımla aynı işi eksiksiz yapabiliyorum. Evet şaşıranlar oluyor, hatta üretimde çalışan erkek iş arkadaşlarımız başlarda bu işi beceremeyip bırakacağımı düşünmüşler; ancak öyle olmadı, şu an tüm geri dönüşler olumlu.
İş hayatının bana kattığı avantajlardan ilki Toyo Matbaa Mürekkepleri gibi kurumsal bir şirkette çalışıyor olmam. Bu sayede ileriye dönük planlarımı tereddüt etmeden hayata geçirebiliyorum. En büyük zorluk da yoğun çalışma temposuyla birlikte evde üstlendiğim annelik rolü ve ilgilenmek durumunda olduğum ev işleri.
Tüm kadınlar, hayatta karşılarına ne tür zorluklar çıkarsa çıksın hepsinin karşısında dimdik durarak mücadele etsinler ve şunu hiç unutmasınlar; mücadele varsa, başarı da vardır.