KASAD tanıtım toplantısında konuşan Frimpeks A.Ş. Başkan Yardımcısı İlhan Ürer, Frimpeks’in tarihçesini özetlerken, güncel rakamlarla şirketin hızlı büyümesine vurgu yapıyor.
“Frimpeks 1988 yılında Sayer ailesi tarafından kuruldu ve ilk imalatına başladı. Bu arada etiketlik kâğıt ticaretine devam etti” diyen Ürer, büyüme sürecini ve yatırımları şöyle özetliyor.
Dünyanın 7 noktasında
üretim tesisleri
“Frimpeks 1997 yılında UV lak üretimine başladı. Kapasitesi bin ton civarındaydı. 1999 yılında ahşap kaplamaları üretimine geçildi, bunda da kapasite 10 bin ton civarındaydı. 2004’e gelindiğinde Frimpeks 80 milyon kare kapasite ile etiketlik üretim tesisini kurdu ve tamamen üretimle ticari hayatına devam etti. 2010 yılında Çorlu fabrikasının kurulmasıyla birlikte tüm kimyasal üretimler Çorlu fabrikasında toplandı. 2011 yılında Amerika, 2012 yılında Rusya fabrikaları açıldı. 2013 – 14 yıllarında UV mürekkep ve kendinden yapışkanlı etiketlikler için tutkal üretimine başlandı. 2015 yılında İngiltere’de bir fabrika açıldı.
Bugün geldiğimiz noktada, tüm bu yatırımlar ve gelişmesiyle, Frimpeks global bir oyuncu olmak ve içinde bulunduğumuz sektörlerde (ahşap, etiket, matbaa) kalite ve servise önem vermek suretiyle müşteri odaklı çalışmayı kendisine vizyon olarak edinmiştir.”
Yedi bölgede üretim tesisi olan firmanın merkez ofisi Maslak, İstanbul’dadır. Üretim tesislerinden ikisi Türkiye’de: Çorlu’da kimya, Beylikdüzü’nde laminasyon tesisi. Krasnodar, Rusya’da bir dilme tesisi ve kimya depolama – dağıtım tesisi, Almanya’da bir ofisi, Slovenya’da bir Ar-Ge merkezi, İngiltere’de biri laminasyon, diğeri dilme tesisi olmak üzere iki tesisi, ABD’de New York, New Jersey yakınlarında UV kaplama üretim tesisi bulunuyor.
Yılda 600 milyon metre kare etiketlik kâğıt üretimi
Frimpeks yaklaşık 600 milyon metre kare etiketlik kâğıt üretiyor. Bunun 480 milyon metre karesi Türkiye’de, 120 milyon metre karesi İngiltere’de üretiliyor. İlhan Ürer, “Türkiye’nin yıllık etiketlik kâğıt tüketiminin 400 milyon metre kare olduğu düşünülürse, kapasitemizin ne kadar büyük olduğu anlaşılmaktadır” diyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye’de bu alanda yaklaşık 15 oyuncu bulunuyor. Bunların bazıları üretim, bazıları da ithalat yoluyla faaliyetlerine devam ediyor. Frimpeks’in etiketlik kâğıt üretiminde Türkiye’deki pazar payı %33 civarındadır. Yaklaşık 150 milyon metre kare ihracatımız bulunuyor. Kimyasallarda da toplam üretim kapasitemiz 80 bin ton. Bunun 10 bin tonu tutkal, 10 bin tonu UV lak ve 40 bin tonu ahşap kaplamalardan oluşuyor.
Altmış ülkeye ihracat
Yaklaşık 60 ülkeye ihracatımız var. Türkiye’den, Rusya’ya kendi içinden, İngiltere’den İngiltere ve Batı Avrupa’ya, ABD’den Türkiye’nin desteklemesiyle Amerika kıtasına en ücra köşelere ulaşmaktayız. Küresel olarak 470 çalışanımız var. Sürdürülebilirlik ve servis kalitesi açısından elemanlarımıza kıymet vermekteyiz ve onların eğitimleri, gelişimleri için elimizden geleni yapmaktayız. Bu da başarıyı getiriyor. 2015 yılında 100 milyon avro ciromuz vardı, bu yıl 135 milyon avro ciro hedefine ulaşacağız.
Ciro dağılımında, Türkiye’ye satışların oranı 2015’teki %64’ten %48’lere inmiştir. Dolayısıyla Frimpeks cirosunun %52’sini yurt dışına satış lardan elde ediyor. İki ana iş konu laminasyon (Beylikdüzü ve İngiltere fabrikaları) %68, kimya %32 oranındadır. Şirketin ana hedefleri arasında yatırımla kimya iş kolunu büyütmek ve üretimi dengelemek yer alıyor. Ahşap kaplamada dünyada ilk üç üretici arasında ve Türkiye’de %85 pazar payı var. UV lakların kimya üretimindeki payı %36, Türkiye pazar payı %55. UV mürekkeplerde dünya devleri arasında oyuna geç giren bir oyuncu olmasına rağmen cirosunu arttırmayı başardı. Türkiye tüketimi 850 ton olan bu alanda Frimpeks %25 pazar payına sahip. İhracatta 400 ton satış ile dünya pazarlarında da yerini alıyor. Kendi etiketlikleri için 2014 yılında tutkal üretimine başlayan Frimpeks, 10 bin ton kapasite yetmeyince bu kapasiteyi ikiye katladı. Kasım ayı sonunda yeni kapasite devreye girmiş olacak. Laminasyonda üretimin %92 kadarını kendinden yapışkanlı ürünler, %8 civarında dijital baskı için renkli folyolar oluşturuyor.”
Frimpeks’in ihracatta 1lk 1000 kuruluş arasında 555., aynı zamanda sektör sıralamasına göre 97. sırada yer aldığını belirten İlhan Ürer, İSO İlk 500 Sanayi Kuruluşu arasında 2017’de 425. sırada yer alan Frimpeks 2018’de 390. sıraya yükseldiğini hatırlatarak, ekliyor: “Bu da şirketimizin gerek organizasyonu gerek aldığı kararlarla ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir.”