Yuchisoft Kurucusu Samet Soylar: “CRM yazılımımızı kullanan müşterilerimiz tüm işi kontrol altında tutabiliyorlar, firma sahipleri işin içine gömülmek zorunda kalmıyorlar. Mevcut verileri, çalışan davranışlarını, iş süreçlerini ve müşteri taleplerini anlık olarak takip ederek, en küçük iş hatalarını görebilme ve işlerinde kontrollü büyüme stratejisi oluşturma yetkinliği kazanıyorlar.”
Dijital dönüşümün olmazsa olmaz bileşenlerinden biri de yazılım çözümleridir. Çağımızda ki iş süreçleri geleneksel süreçlerden tamamen farklı olup çağın gerekliliği olan dijital çözüm destekli iş modellerini benimseyebilmek, müşterilere hızlı ve sürekli aynı kalitede hizmet sağlayabilmek ve karmaşık iş süreçlerini problemsiz ve hatasız bir şekilde sürdürmek isteyen işletmeler iş süreçlerini çeşitli yazılımlarla kontrol altına almak istiyorlar. Bu noktada en önemli sorunlar maliyet ve firmaya özel çözüm bulma noktasında düğümleniyor. Sign İstanbul 2019’a katılan, Customer Relationship Management (CRM) , Enterprise Content Management (ECM) ve WebToPrint çözümleri sunan Tübitak’da faaliyet gösteren yerli yazılım firması Yuchisoft’un standında, firmanın kurucusu Samet Soylar ile görüştük.
Yuchisoft ne yapıyor? Kullanıcılarınıza ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
Yuchisoft olarak hizmet alanlarımız transpromo doküman (değişken veri baskı) üretme, iş otomasyon sistemleri, kampanya yönetim sistemleri, dijital arşiv ve iş akış tasarım süreçleridir. Kredi kartı ekstreleri, sigorta poliçeleri, telefon faturaları ve devlet kurumlarında ki değişken veri içeren dokümanların farklı kanallarla otomasyon sistemi üzerinden üretilmesi; dokümanlar üzerinde kampanya yönetimlerinin yapılması; dokümanların alternatif kanallar (dijital ya da basılı) üzerinden müşteri ile paylaşılması ve dijital arşiv alanlarında yazılım geliştiren bir firmayız. Aynı zamanda Kanada menşeli Objectif Lune firmasının Türkiye distribütörüyüz.
Başlangıçta Provus, Postkom, PTT, Mastercard, Koç Sistem, Bileşim vb. büyük hacimli veri işleyen, değişken verili transproma dokümanları işleyip, basılı ve dijital ortamda müşteriye gönderimini gerçekleştiren firmalarla çalışıyorduk.
Üst segmentte iş yaparken orta ölçekli ve küçük ölçekli baskı merkezlerinin de değişken baskı uygulaması anlamında değil fakat işin, sürecin ve personelin yönetimi anlamında bize ihtiyaçları olduğunu fark ettik. Dijital baskı merkezleri ve matbaalar için CRM ve WebToPrint Sistemleri geliştirdik. Bir iş, şirketin bilgisayarına dijital olarak aktarıldıktan sonra müşteri temsilcisinden itibaren, grafiker, operatör, baskı, cilt, kasa ve kargo adımlarının tamamını firma yetkililerinin uçtan ucu takip edebilecekleri, stok takibi yapabilecekleri, stok takibiyle birlikte müşterilerine teklif götürebilecekleri, hangi işi ne kadar sürede yaptıkları, hangi personelin o işle ne kadar süre harcamış olduğu gibi tüm süreçlerin arşivlenebildiği ve sistemde tutulabildiği, aynı işin daha sonradan arşiv sisteminden çağrılarak, aynı özelliklerle üretilebildiği bir sistem oluşturduk. Böyle bir sistem kurulmadığında müşterilerle ve personel ile tekrarlanan gereksiz iletişimler, mükerrer baskılar vb. nedenlerle büyük iş ve zaman kayıpları yaşanıyor.
%40’a varan tasarruf
CRM yazılımlarının kullanıcılara ne kazandırıyor?
Günümüzde artık kalem – kâğıt ile eski tabirle ‘bakkal hesabı’ yapılan işler yok. Büyümek isteyen işletmelerin bu tür yazılımlarla işlerini kontrol altına almaları gerekiyor. Dijital dönüşüm peşindeyim diyorsanız ve makine yatırımı yapıyorsanız, bunun diğer ayağı olan CRM tarafını da çözmek zorundasınız. Hizmet verdiğimiz firmalar içinde orta ve büyük ölçekli firmalar var. Bize şunu söylüyorlar: “Kendi içimizde yaklaşık yüzde kırklık bir kaçağımız varmış ve biz bunu yeni anladık.” Günde onlarca iş yapılan bir işletmede kimin neyi, ne kadar zamanda yaptığı vs. gözden kaçabiliyor. Biz de bu sayede orta ve büyük ölçekli firmalar için dijital baskı CRM çözümümüzü ve aynı zamanda WebToPrint çözümümüzü geliştirdik. Özellikle reklam ajansları ve dijital baskı merkezleri için onların kurumsal müşterileriyle (B2B) çalışacakları özel WebToPrint sistemleri geliştiriyoruz.
‘Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişimiz var. Büyük ölçekli firmalardan küçük ölçekli firmalara kadar hizmet verdiğimiz müşterilerimiz var.’
Bu fuarda en gözde standın Yuchisoft olması gerekiyor. Ne yazık ki firma sahipleri ve karar verici yöneticiler, işlerinin yazılım bacağının önemini tam kavrayabilmiş değiller. Zaten bu bilince varmış olan firmaların da ne kadar kısa sürede rakiplerine fark attıklarını görebiliyoruz. Baskı süreçlerini aynı kalite ve müşteri memnuniyetinde standartlaştırabilmek sadece makina yatırımıyla gerçekleştiriliyor olsaydı birçok büyük hacimli baskı merkezi bugün firmalarını kapatmak zorunda kalmazlardı. 1 milyon avroluk makine alabilen firmalar, 10 bin – 20 bin avroluk, tüm sistemi kontrol altında tutabilecekleri bir yazılımı almak istemiyorlar. O maliyetle tüm işi kontrol altında tutabiliyorlar, firma sahipleri işin içine gömülmek zorunda kalmıyorlar. Esas işlerine daha fazla zaman ayırıp işlerinde kontrollü büyümeyi yakalayabiliyorlar. Etkili bir gelecek iş strateji oluşturabilmek istiyorsanız mevcut iş süreçlerinizi ve hacminizi iyi analiz edip doğru zamanda doğru kararlar verebilmeniz gerekiyor. İyi bir analiz ancak müşteri ve personel davranışlarınızın kayıt altına alındığı bir sistem üzerinden yapılabilir. Avrupa’da firmalar böyle çalışıyorlar. Verimlilikte ve kalitede rakiplerinizi yakalamak için CRM yazılımlarıyla çalışmamız gerekiyor.
WebToPrint tarafında çözümünüz nedir?
WebToPrint sistemimiz son kullanıcının internetten sipariş verebileceği bir sistem değil. Kurumsal müşterilerle çalışan dijital baskı merkezlerinin müşterileri için kullanılıyor. Kurumsal müşterilerinizin tüm basılı dokümanlarını (kartvizit, antetli kâğıt, afiş, broşür vb.), istenirse kişiselleştirilmiş olarak sipariş verebileceği, kontrol ve onay süreçlerinin ardından hatasız olarak bastırabileceği bir sistem.
Sektörümüzde kullanıcı var mı?
İstanbul’da Taze Baskı Merkezi bizim yazılımımızı kullanıyor. İstiyoruz ki tüm baskı merkezleri çağın gerektirdiği gibi çalışsınlar. Firmalar bu işi kurumsal olmayan yazılımcılarla çözmeye çalışıyorlar, bir süre çalışan ve sonra ortadan kaybolan yazılımcılarla ilgili şikayetler dinledim. Bize göre proje tamamlandıktan sonra ki en önemli konu yazılım desteği, gerektiğinde karşınızda kurumsal bir muhatap bulabilmek. Özellikle bu konuda baskı merkezlerine özel yerli bir yazılım geliştirme düşüncemiz, yurt dışında bu süreci yönetebilen yazılımların hem çok maliyetli olması hem de Türkçe dil desteğinin olmaması bizi çözüm üretmeye teşvik etti. Ayrıca yabancı menşeli ürünler ne yazık ki firmalarımız nezdinde herhangi bir özelleştirmeye imkân vermiyor. Bizim en güçlü olduğumuz yönlerden birisi de firmanıza özgü özelleştirmeler yapabilmemiz. Mevcut sistemleriniz ile entegre çalışabilmemiz. Amacımız ülkemizde baskı sektöründe hizmet veren firmalarımıza, çağın gerektirdiği teknolojik yaklaşımları iş süreçlerine entegre edebilmelerini sağlamak ve rekabet güçlerini arttırabilme adına yardımcı olabilmek.