Labelexpo’da tanıtılacak olan devrim niteliğinde IoD (Ink of Demand) mürekkep sistemi sayesinde, flekso baskıda sıyırma bıçağı ve mürekkep haznesi tarihe karışıyor. Etkinlikte ayrıca Bobst iş ortakları REVO Digital standartlarıyla verimlilik ve hızın nasıl arttırılacağını anlattılar.
(İstanbul) Bobst İstanbul A.Ş. ve dar ve orta en etiket makinelerinde Bobst Türkiye Temsilcisi Imeks Grup ile Etiket Sanayicileri Derneği (ESD) organizasyonu, REVO Digital iş ortakları Bobst, Apex, Esko, AVT, Phoseon, Dupont firmalarının katılımıyla, 16 Mayıs’ta Beylikdüzü, TÜYAP Palas’ta Bobst ve İş Ortakları Roadshow etkinliği düzenlendi. Ramazan’a rağmen İstanbul’dan ve İstanbul dışından etkinliğe 80’i aşkın davetli katıldı.
Roadshow etkinliğinde konuşmacılar etiket ve esnek ambalaj için kısa ve orta tirajlı çözümlerde öncü üretim teknolojilerini anlattılar. Açılışta konuşan ESD ve BASEV başkanları da ihracatın ve yurt dışında rekabetin gerektirdiği yüksek vasıflı personel için sanayi – okul iş birliğinin ve meslek eğitiminin önemini öne çıkardılar.
Aydın Okay (ESD Başkanı); “Büzülerek küçülmek yerine sanayimizin daha fazla risk alarak büyümesinden yanayız”
Toplantı Etiket Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın Okay’ın konuşmasıyla açıldı. Avrupa ile entegre olmuş bir ülke olarak her zaman rizikolarla dolu hareketli bir dünyada yaşadığımızı hatırlatan Okay; “Türkiye’de sadece kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli programları göz önüne alarak davranmak durumundayız” diyor ve şöyle devam ediyor.
“İhracatımızın ithalatımızdan daha fazla olmasına çalışmalıyız. Zor bir coğrafyada olan Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olmasının mücadelesini veriyoruz. Bu hedefimize varabilmek için zaman zaman karşılaştığımız sıkıntılarla büzülerek küçülmek yerine sanayimizin daha fazla risk alarak büyümesinden yanayız ve bunun için de mücadele ediyoruz. Bunun için yapabileceğimiz en önemli şey hiç durmadan yeni hikayeler yazmak ve yeni lobi faaliyetleri organize etmektir.
Etiket sektörü kişi başına yılda 4 metre kare kağıt tüketiyor. Avrupa ortalaması 16, İngiltere 18, ABD 19 metre kare. Ambalajda da buna yaklaşık değerler olduğunu biliyoruz. Bundan Türkiye’nin önünde alacağı daha uzun yollar olduğunu ve bu konuda ufkunun açık olduğunu görüyoruz. Bu sektör büyüyecek. Baskı kalitesini arttırarak bunu yapacak. Baskı kalitesinin artması sadece iyi bir baskı makinesi, iyi bir mürekkep kalitesiyle olmuyor. İyi bir tasarımcı da lazım. Kaliteli, doğru eğitim almış, üniversitelerden mezun, baskı teknolojisine hakim olan arkadaşlara ihtiyacımız var.”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ile bir proje geliştirdiklerini; YÖK onayı alan proje ile Ambalaj Baskı Teknolojileri adında bir lisans programı oluşturulduğunu belirten ESD Başkanı Aydın Okay, “Buradaki öğrenci sayısı 50’yi bulduğu anda fakültesini oluşturacağız. Matbaa meslek lisesine giren bir öğrencinin üniversiteden mühendis olarak çıkmasını sağlayacağız” diyor. Eğitimli personel arttıkça daha kaliteli iş başvuruları alacaklarını belirten Okay, ekliyor: “Türkiye’nin sadece makine anlamında değil, önemli etiket kalitesiyle de Avrupa seviyesinde olduğunu göstereceğiz.”
Sadettin Kaşıkırık (BASEV Başkanı); “Staj döneminde öğrencilere bu işi mutlu bir şekilde yapabileceklerini anlatmalıyız”
Aydın Okay’ın davetiyle kürsüye gelen Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) Başkanı Sadettin Kaşıkırık da ihracata ve eğitime vurgu yaptı. “BASEV olarak hoş bir trend yakalamış durumdayız. Mütevellilerimiz içinde ESD Başkanı, KASAD Başkanı ve BASEV Başkanı, İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkanı var. BASEV tüm sektör bileşenlerinin bir arada oldukları bir yer” diyen Kaşıkırık, şöyle devam ediyor:
“İthal ettiğimiz ürünlerle; makinelerle, kalıplarla, boyalarla ihracat yapıyoruz. Bu da şunu gösteriyor. Artık çok donanımlı, bilgili bir seviyede, ofset, flekso ayırt etmeden eğitim aldığımızda ancak dünya ile rekabet edebiliriz.
BASEV olarak dört lise, beş üniversitede etkinliklerimiz var.”
BASEV, il milli eğitim müdür yardımcılarının da katılımıyla müfredat oluşturmak için çalıştaylar düzenleyecek. Matbaacılığın en az teşvik alan iş kollarından biri olduğunu, buna karşılık ihracata yeni fon kesintisi getirildiğini vurgulayan Sadettin Kaşıkırık, ekliyor:
“Her şeye rağmen iyi bir çalışma içerisindeyiz. Marmara Üniversitesi’nde en teknolojik makinelerden birisi olan HP Indigo’yu kurmayı başardık. Geçen sene Beylikdüzü’ndeki okulumuza 3 milyon 200 bin lira değerinde baskı öncesi, baskı ve fotoğraf stüdyosunu kurmayı başardık. Yeni programlarımız ve çalışmalarımız var. Drupa öncesinde de çalışmalarımız olacak.
Bugün üniversiteye gelirken lise öğrencilerinin % 80’ini kaybediyoruz. Onlar geleceğimizi yönlendirecek insanlar. Staj döneminde çocuklara bu işi mutlu bir şekilde yapabileceklerini anlatmalı ve onlara destek vermeliyiz.”
Bobst İstanbul A.Ş. Esnek Ambalaj Ürün Grubu Müdürü Murat İleri; “Türkiye gibi ülkelerde kişi başına etiket tüketiminin düşük olması, bu pazarlarda fırsat olduğu anlamına geliyor”
Bobst İstanbul A.Ş. Esnek Ambalaj Ürün Grubu Müdürü Murat İleri konuşmasında Bobst Group hakkında genel bilgi verdi ve güncel pazar trendlerine değindi.
Bobst ambalaj sektöründe (oluklu mukavva, karton, esnek ambalaj ve etiket) dünya çapında faaliyet göstermekte. Bobst’un merkezi İsviçre’de olup, 5000’i aşkın çalışanı ve 1.6 milyar İsviçre Frangı cirosu var. Bobst, bu cironun % 7’sini Ar-Ge’ye ayıran ve bu konuda sektöre liderlik yapan bir firma. 2018 yılı itibarıyla dünya genelinde toplam 1300’ün üzerinde makine satışı yapılmış ve kurulumu gerçekleştirilmiştir. Dünya çapında 50’nin üzerinde ülkede satış ve servis faaliyeti olan Bobst’un Amerika’da, Avrupa’da ve Asya’da birçok ülkede üretim tesisleri var.
Esnek ambalaj hemen her bölgede özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyüme gösteriyor. Esnek ambalaj % 75 oranında gıda sektöründe faaliyette. Gıdadan sonra ilaç / sağlık (%7) ve kozmetik (%5) geliyor. Pazarın %39’unu Asya oluştururken, onu Avrupa (%29) ve Amerika (%24) pazarları izliyor. 2020’de pazarın hacmi 31 milyon ton, yani yaklaşık 114 milyar dolara ulaşacak.
Etikette dünya genelinde 20.4 milyar dolarlık bir pazar var ve yine bu pazarda benzer şekilde Asya, Avrupa ve Amerika büyük ve gelişmiş pazarlar. Etikette de gıda, ilaç ve içecek en büyük payı oluşturuyor.
Murat İleri, “Bizim gibi ülkelerde kişi başına etiket tüketiminin düşük olması, bu pazarlarda etikette büyümek için fırsat olduğu anlamına geliyor. Dünyada endüstriyel ürünler, içecek ve gıda, etikette en yüksek büyüme oranlarına sahip alanlar” diyor.
Esnek ambalajda Bobst’un bobinden beslenen ürünleri var. Tamburlu CI Flexo esnek ambalaja hitap ediyor. Baskıda bir diğer ürün grubu rotogravür makineleri. Baskı dışında vakum metalizasyon makineleri ekstrüzyon kaplama laminasyon makineleri ve sadece silikon kaplama gibi kaplama yapan makineleri var. Bunların hepsi endüstriyel makineler.
Flekso makineleri Bielefeld / Almanya’da; rotogravür makineleri İtalya’da, sigara – karton ambalaj makineleri İsviçre’de, sıralı flekso makineleri Floransa / İtalya’da; vakum metalizasyon makineleri Manchester / İngiltere’de üretiliyor. Diğer bir üretim hattı Şanghay / Çin’de ise laminasyon ve rotogravür makineleri üretiliyor.
Murat İleri ekliyor: “Bu makinelerimizi görmek, test etmek isteyenler için üretim tesislerimiz içinde (İngiltere, Almanya, İtalya’da) talepleriniz halinde makinelerimizin tanıtıldığı, testlerinin, denemelerinin yapıldığı bölümlerimiz var.”
En yeni Bobst sıralı flekso baskı çözümleri
Bobst Firenze Bölge Satış Müdürü Giorgio Deliziosi, Bobst sıralı flekso baskı sistemlerindeki en son yenilikleri anlattı.
Eski adıyla Nuova Gidue, Bobst bünyesine katıldıktan sonra 2015 yılından itibaren Bobst Firenze adını alan firma etiket ve ambalaj için dar ve orta en, sıralı flekso baskı makinelerinde ayrıcalıklı teknolojisi, know-how ve deneyimiyle tanınıyor. Bugün dünya çapında yaklaşık 800 kurulu makinesi var.
Bu makineler şu gereksinimleri hedefliyor: Astarsız etiketler, kuponlar, esnek ambalaj, dik duran (doypack) poşetler, alüminyum folyolar, kartonlar, basınca duyarlı etiketler, şişeye sarılan (wrap – around) etiketler, kalıp içi (in-mold) etiketler, giydirme (sleeve) etiketler, lamine tüpler, piyango biletleri, ön ödemeli alışveriş kartları, yaş tutkallı etiketler.
Sıralı flekso baskı makinelerinin avantajlarının başında pek çok prosesi (bobin açma, gravür, flekso, kombo laminatör, serigraf, vernik, rotatif şekilli kesim istasyonu vb.) tek hat üzerinde barındırmaları yer alıyor.
Bobst, basınca duyarlı etiketler için MX Line ve M1 Line sıralı flekso baskı makinelerini sunuyor.
MX Line, 370 mm bobin enine sahip MX Line ömrü boyunca yok denecek kadar az bakım ihtiyacı, yıllarca tutarlı üretkenlik ve kalite performansı, her hızda yüksek pozalama hassasiyeti, çok kısa web yolu sayesinde başlangıç ayarları esnasında sınırlı fire ve yüksek operatör yetkinliği gerektirmemesiyle dikkati çekiyor.
Etiket üretimi için tasarlanmış M1 Line, 370 – 430 mm bobin eni seçenekleriyle çok az bakım gerektiren, açık yapısıyla flekso ünitelerine kolay erişilen; flekso, serigraf ve sıcak yaldız üniteleri kolay değiştirilebilen bir hat.
Esnek ambalaj (film) ve etiket baskıları için M3 Line, aynı zamanda dijitalin esnekliğini sunuyor. Giydirme etiketler, şişeye sarılan etiketler ve ambalaj için kısa ve uzun tirajlarda mükemmel bir baskı makinesi. Full servo makine tam otomatik olarak geniş bir substrat yelpazesine baskı yapabiliyor. M3 ve Bobst Digital Flexo teknolojisi sayesinde başlangıç firesi 15-20 metreye düşürülmüş ve 50 mikronun altında pozalama hassasiyeti sunuyor. Makine 370 ve 530 mm enlerinde sunuluyor.
Üretim esnasında hız değişikliklerinin etkilerini en aza indirmek için M5X ideal. Digital Flexo™ ve DigiGap™ teknolojileri sayesinde otomatik baskı ve kesim basıncı kontrolü, en kısa dijital ayar süresi ve fire, tutarlı baskı kalitesi, en narin baskı altı malzemelerine uygun donanımı ve REVO standartlarına hazır dijital otomasyonu, başlıca özellikleri. Makine 370 ve 430 mm enlerinde sunuluyor.
M5 Line, sınırsız baskı altı malzemesine baskı için, 370 ve 630 mm enlerinde sunulan yeni Bobst ‘Dijital’ devrimi olarak tanıtılan bir çözüm. Devrim, ‘Dijital Otomasyon’un flekso baskı ve şekilli kesim proseslerini bir ‘dijital’ prosese dönüştürmesini ifade ediyor. Bu, 20 metrenin altında fire ve 1 dakikada iş değişikliğini demek. En yüksek kalite tutarlılığı ve en düşük operasyon maliyeti de artıları.
Gıda ambalajı için yeni UV dijital flekso baskı hattı M8 Line 870 ve 1070 mm enlerinde sunuluyor. Dakikada 400 m hızla baskı yapan makine desteksiz filmler, lamine tüpler, alüminyum ve 600 g/m2’ye kadar karton kullanabiliyor. REVO Digital Flexo ve devrimci X-Flower baskı ünitesinin tüm yararlarını birleştiren makine UV, solvent ve su bazlı mürekkeplerle çok prosesli baskı yapabiliyor. Her bir baskı ünitesinde kamera ile pozalama kontrolü yapılan servo motorlu makinede basınç ayarı da dijital olarak yapılıyor.
Etiket ve ambalaj matbaalarının önceliği üretim maliyetlerini azaltmak ve üretimi arttırmak. Bobst bunun için dijital otomasyon programı Digital Flexo™’yu sunuyor. Beş seçenekli bu programda çeşitli kalite kontrol düzeyleri sunuluyor. Örneğin Excellence™ projesi fleksoyu çok düşük fire ve en hızlı iş değiştirme süreleriyle son derece verimli bir prosese dönüştürüyor. Bir işin baskısı devam ederken, makine üzerinde yenisinin baskı ve kesim hazırlıkları yapılabiliyor. Silindir ve bıçak (kalıp) değişiklikleri makineyi durdurmadan, yani fire verilmeden otomatik olarak yapılıyor. Tüm fire 20 metre veya daha az: Şimdiye kadarki en düşük miktar. Baskı, kesim ve kalıp montajı, otomatik olarak gerçekleşiyor.
“Özel renklerin çok zaman aldığını görünce pazardaki iş ortaklarıyla birlikte çalışmaya başladık ve REVO standartlarını oluşturduk” diyen Deliziosi, renk eşlemeyi baskıdan baskı öncesine taşıdıklarını ve daha geniş renk gamıyla baskı yapabildiklerini belirtiyor.
REVO ortaklığı, Apex, AVT, Bobst, Dupont, Esko, Flint Group, SaicaFlex, StoraEnso, UPM Raflatac, X-Rite Pantone firmalarını içeriyor. REVO, baskı sürecini dijitalleştirerek, otomasyon yoluyla verimliliği, tutarlılık ve kaliteyi arttırmayı, fireyi azaltmayı ve renk eşlemeyi baskı öncesine almayı hedefliyor. Konvansiyonel ve REVO prosesleri karşılaştırıldığında, REVO standartları ile kesintisiz üretim, başlangıç ayarları esnasında 10/20 tabakaya eş değer fire, işten bağımsız olarak 1 dakikada iş değiştirme süresi, makine yerine yazılımda renk eşleme mümkün oluyor.
Mürekkep sisteminde devrim: IoD
Etkinlikte Bobst’un sunduğu en önemli yenilik, Labelexpo’da duyurusu yapılacak olan devrim niteliğinde yeni bir mürekkep sistemi, IoD (Ink of Demand) oldu. IoD ne mürekkep haznesi ne de sıyırma bıçağı (doctor blade) gerektirmiyor, artı, baskı ünitesi otomatik yıkanıyor. Sadece 30 g mürekkeple baskıya geçilebiliyor. Kısaca, IoD sistemi flekso baskı prosesini önemli ölçüde değiştiriyor.
Bobst finans çözümleri
Toplantının sonunda, Bobst Group Ticari Finans Müdürü Piero Grasso, Bobst finansman çözümleri hakkında bilgi verdi.
Bobst’un sunduğu finans çözümleri arasında akreditif, tedarikçi kredisi (sigorta poliçeli) ve leasing bulunuyor. Grasso, tüm bu seçeneklerin maliyetleri, koşulları ve süreçlerin gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.