Mimaki Eurasia, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler MYO bünyesinde iki baskı makinesi hibe ederek bir Deneyim Atölyesi kurdu.
(İstanbul) Mimaki Eurasia ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler MYO arasındaki iş birliği, Basım Yayın Teknolojileri ve Grafik Tasarımı öğrencilerinin geleceğin baskı teknolojisi olan inkjet baskı teknolojisini yakından tanımaları ve deneyimlemelerine imkân tanıyacak. Bu iş birliği ayrıca Seramik Cam ve Çinicilik, Ayakkabı Tasarım ve Üretim ve Deri Teknolojisi öğrencilerinin de ufuklarını geliştirmelerine yardımcı olacak.
İş birliği kapsamında Üniversite’nin Büyükçekmece Kampüsü içinde bir Deneyim Atölyesi kuruldu. Atölyede biri baskes, diğeri UV olmak üzere iki dijital baskı makinesi bulunuyor. Her iki makine ile çok sayıda farklı baskı işinin inkjet teknolojisi kullanılarak üretilmesi mümkün. Mimaki Deneyim Atölyesi’nin açılışı için Üniversitenin Büyükçekmece Kampüsünde bulunan konferans salonunda Mimaki Deneyim Sempozyumu adıyla bir seri eğitim gerçekleştirildi. Eğitimde Mimaki Teknik Destek Yöneticisi Onur Çalhanoğlu’nun inkjet baskı konulu sunumunun yanı sıra Mimaki Avrupa 3 boyutlu baskı uygulama uzmanı Jordi Drieman 3 boyutlu baskının çalışma sistemini anlattı. Ayrıca Mimaki Eurasia iş ortağı Teknoprint yöneticisi Doğa İpek, Renk Yönetimi, Matbaa & Teknik dergisi direktörü M. Âkif Tatlısu ise Baskının Değişen Yüzü konulu sunumları yaptılar.
Sempozyum sonunda Mimaki Eurasia Pazarlama İletişimi Müdürü Rana Seyyar ise okul öğrencilerinin kariyer planlamalarına ilişkin şirket bünyesinde staj ve iş imkânları elde etmelerine yönelik ‘kariyerini kazan’ projesini tanıttı. Bu proje ile şirket, okul öğrencileri içinden stajyerler ve staj sonrası dijital baskı uygulama uzmanları istihdam edecek.
“Öğrencilerimiz kendi tasarımlarını bu atölyede gerçeğe dönüştürerek doğru tasarım yapıp yapamadıklarını deneyimleyecekler”
Sempozyum açılışında konuşan Mimaki Eurasia Genel Müdürü Arjen Evertse, bu teknolojinin herkesin hayatına gün içinde defalarca – biz farkında olmadığımız halde – dokunduğunu belirterek, öğrencilerin hayatın her alanına uzanan bu teknolojiyi tecrübe etmelerinin teknolojiyi doğru kullanmalarının tek yolu olduğunu ifade ediyor. Evertse, öğrencilere şöyle hitap ediyor:
“Etkinlik için buraya gelen öğrencilerimizin hepsine ve bu etkinliğin gerçekleşmesi için yakînen çalışan Erdoğan Hoca’ya teşekkür ederim. Belki bu sabah buraya gelirken şöyle düşündünüz; “Bu Mimaki kim?” Bu ismi ilk kez duymuş bile olabilirsiniz. Ancak biz Mimaki olarak siz farkınızda olmadan bugüne kadar birçok kez sizin hayatınıza dokunduk. Nasıl derseniz; eğer baskılı bir kıyafet alıyorsanız onun Mimaki ile basılmış olması ihtimali çok yüksek. Eğer bir AVM’den bir baskılı telefon kılıfı aldıysanız bunun Mimaki ile basılmış olma ihtimali %80. Evde kullandığınız beyaz eşyalar üzerindeki program tabloları büyük ihtimalle Mimaki ile basıldı. Yani dijital baskı ile. Biz de Erdoğan Hoca ile bu konuyu tartışırken dedik ki madem dijital baskı hayatımızda bu kadar büyük bir yer kaplıyor ve endüstri dijital baskıyı bu kadar yaygın biçimde kullanıyor; o zaman bizim de bu teknolojiyi öğrencilerin dokunabileceği bir şekilde sunmamız gerekiyor. Bu sebeple iki makine yerleştirerek bu kampüs içinde bir deneyim atölyesi açmak istedik. Gerçek anlamda bir deneyimleme atölyesi olacak. Öğrencilerimiz kendi tasarımlarını bu atölyede gerçeğe dönüştürerek doğru tasarım yapıp yapamadıklarını deneyimleyecekler. Yaptığınız tasarım büyük ihtimalle makineden mükemmel bir şekilde çıkmayacak. Çünkü makine başka bir dile konuşuyor. Bu deneyimlemelerle baskıda en mükemmel sonuca ulaşacak fikir ve tasarımlar üretmeyi ancak böylelikle öğrenebilirsiniz.”
Açılış konuşmasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üniversiteleri yeni eğitim öğretim yılı açılış konuşmasında altında çizdiği “2019 üniversitelerimiz için dijital dönüşüm yılı olacaktır” ifadesine atıfta bulunarak bu hedefe ulaşabilmek için bu projenin şekillendirildiğini şöyle anlatıyor:
“Yedi bini aşkın öğrencimizle birlikte Avcılar Kampüsünden bu kampüse taşındığımız günden bugüne gelinceye kadar yaşadığımız yerleşim, ulaşım ve adaptasyon sıkıntılarına sabreden bizimle birlikte çalışarak bugünkü kampüsümüzün huzurlu ve konforlu ortamına ulaşmasına destek veren tüm kampüs personeline, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederim. Mimaki Eurasia ile tanışmamıza ve iş birliğimize ve gelecekteki ortak çalışmalarımıza vesile olan sektörümüzün basın temsilcisi Matbaa & Teknik dergisi direktörü M. Âkif Tatlısu’ya da teşekkür ederim. Arjen Bey ile bu kampüsteki ilk toplantımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın Üniversitelerde 2019 yılına atfettiği dijital dönüşümü bu kampüse yansıtmamızda nasıl beraber çalışabileceğimizi konuştuk. Dijital dönüşümü getirecek teknolojik gelişimi dokunmadan, yaşamadan sadece sınıflarda ders anlatarak ve dinleyerek başaramayacağımızı hepimiz biliyoruz. Arjen Bey, iki dijital baskı makinesini okulumuza hibe edebileceklerini yalnız tek şartlarının bu makinelerin sürekli çalışır durumda tutulmaları olduğunu anlattı bize. Makineleri öğrenciler deneyimledikçe bu projenin işe yarayacağını söyledi. Sonuçta bugün Mimaki Deneyim Atölyesi’nin açılışını yapmak üzere buradayız. Kendilerine ayrıca teşekkür ederim. Bugün sadece bir açılış yapmayacağız. Bizim Basım Yayın Teknolojileri ve Grafik Tasarım bölüm öğrencilerimizle birlikte ilgili diğer bölüm öğrencileri ve misafir ettiğimiz meslek liseleri öğrencilerimize yönelik olarak dijital dönüşüm ve değişimi hangi teknolojilerle ve nasıl başarabileceğimizi anlatan bir deneyim sempozyumu yapacağız. Sevgili öğrenciler, eğer kendinizi beş yıl sonrasına hazırlıyorsanız dijitale olan ilginizi artırmanızı tavsiye ederim. Geleceğin baskı teknolojisi budur.”
Mimaki Eurasia, sempozyum boyunca öğrencilere aktarılan bilgilerin gözlemlenebilmesi için fuaye alanında farklı özelliklerde beş inkjet baskı makinesini çalışır durumda sergiledi. Ambalaj, etiket, dış ve iç mekan baskılarının yanı sıra üç boyutlu baskı makinesi üzerinde baskının nasıl yapılabildiğini gösteren bu uygulamalı eğitime öğrenciler büyük ilgi gösterdi.