25 – 28 Şubat 2019, Lucerne, İsviçre’de gerçekleşen Hunkeler Innovationdays 2019’da Screen, Truepress Jet520 serisi yüksek hızlı, rulo beslemeli inkjet baskı makinelerinin en son iki modelini sergileyerek canlı gösteriler yaptı.
Screen’in en yeni Truepress Jet520HD+ modeli, gelişmiş kurutma işlevleri ve kuşe kağıtlara yüksek kaliteli çıktı sağlayan SC mürekkepleriyle kitap ve ticari baskılarda Türk matbaacılarının ilgi odağı oldu.
Bu sistem baskı hızlarını artırmak ve ofset kuşe kağıtlar kullanırken kaliteyi artırmak için yeni geliştirilmiş bir ek kurutma ünitesi kullanıyor ve daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor.
Etkinlikte Screen Truepress Jet520NX de yer aldı. Bilinen kalitesi ve üretkenliğine ek olarak, bu model değişken baskı ve kişiselleştirme alanında daha fazla katma değer üretmesini sağlayan fonksiyonel mürekkepler için tasarlanmış ekstra bir yazıcı kafasına ve görünmez UV floresan mürekkeplerle güvenlik baskısı yeteneklerine sahip.
Screen ayrıca Horizon standında bireysel kitapların otomatik olarak basılmasını ve ciltlenmesini sağlayan bir çözüm olan Book One One’ın bir sunumunu yapmak için Horizon ile de iş birliği yapatı. Sistem, talep üzerine kitap üretimi için Horizon’un Akıllı Ciltleme Sistemi ile bağlantılı SCREEN’in EQUIOS çözüm platformunu temel alıyor.
Hunkeler Innovationdays 2019’da Elektroser Genel Müdürü Öncü Güyer sorularımızı yanıtlayıp ayrıntıları bizimle paylaştı.
Hunkeler Innovationdays 2019’da en çok neyi öne çıkardınız?
Standart ofset baskı altı malzemelere yapılabilen inkjet baskılarımız bu fuarda en çok öne çıkardığımız konu oldu. Özellikle Ankara’ya kurmuş olduğumuz, Truepress Jet520NX makinemiz, en yeni özellikleri ile tanıtıldı. Screen bu sistemi ilk defa Hunkeler 2019’da sergiliyor.
Truepress Jet520NX’in yeni özelliklerinin ilki hız artışı. Makineye ekstra bir siyah kafa hattı koyduğunuzda siyah beyaz baskı hızını 150 metreden 180 metreye çıkartıyorsunuz. İkincisi şeffaf boya. Screen ikinci üniteye ekstra şeffaf boya uygulamasını getirmiş. Bu, özellikle UV lambalarda güvenlik kontrolü sağlayan bir özellik.
Eğer yetkili makamlar Derleme Kanunu’nu bir şekilde değiştirmeye karar verirse, hologram yerine invisible, görünmez mürekkep baskısı hem tiraj kontrolünü sağlar hem taklit korsan baskı gibi sorunları ortadan kaldırır. Bu özelliğimiz yayıncılık yanında özellikle kıymetli kağıt, bilet, otopark bileti gibi uygulamalarda kullanılabiliyor.
İnvisible ünitenin ilave edilmesi toplam maliyeti ne kadar etkiliyor?
Henüz o bizimle paylaşılmadı ama çok yüksek olmayacaktır.
Bin adet 10 forma renkli kitap ScreenTruepress Jet520HD ile 1 saat 10 dakikada hazır
Diğer yeniliklerinizle devam edersek…
Screen, önceden, Truepress Jet520HD makinesiyle devrim niteliğinde bir özelliğe adım atarak; hiçbir primer, hiçbir baskı altı astarı kullanmadan standart ofset baskıda kullanılan kuşe kağıtlara baskı yapabilmişti. Bu özellik şimdi daha da geliştirildi. Truepress Jet520 HD makinemizin Plus versiyonu çıkarıldı. 100 metre olan baskı hızı 150 metre oldu. Bu aşağı yukarı 2 vardiyada 2 milyon A4 imaja denk geliyor. Matbaacılık dili ile söylersek 24 saatte 250 bin tabaka 70×100’e denk gelir. Bu da saatte 12 bin baskı hızına tekabül ediyor. Biz genelde %85 verimlik üzerinden hesap yapıyoruz.
Burada esas konu şu; diyelim ki 4 renk sıfır bir ofset makine aldınız. Müşteriniz size 1000 adet 4 renk 10 forma kitap sipariş etti. Sizin bunu ofsette ortalama basma süreniz bir vardiya, biz aynı işi mücelliti bitmiş halde 1 saat 10 dakikada veriyoruz. Bunu da matbaacılarımızın yorumuna bırakıyoruz.
Matbaacıyı en çok ilgilendiren konulardan bir tanesi de ilk yatırım, o konuda neler söylersiniz?
Siz bana işten haber verin. Screen ayda size 7,5 milyon 70×100 basabiliyor. Bu makineler gerçekten kağıt öğüten makineler. 70 gram kağıt kullansanız bir hattın ortalama aylık kağıt tüketimi 100 tonu geçiyor. Sizin mutfağınız, muhasebeniz, cari takibiniz buna uygun mu? Bir sürü müşteriye aynı anda bir sürü iş yapacaksınız. Bu işleri yapacak altyapınız var mı? Yatırım maliyeti de bugün sıfır 5 renk ofset veya 50×70 bir dijital makineyle kafa kafaya. Çok büyük bir para değil. Makineyi diğerlerinden ayıran kağıt tüketimi. O nakit akışı çok önemli. Onu sağlayabiliyorsanız makineyi almak hiç sorun değil.
Screen makinelerde gramaj aralığı nedir?
40 gramdan 250 gram’a kadar. 250 gram’ı arttırmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Baskı merdanelerini biraz daha opsiyonlu istiyoruz. Gramaj artınca yayıncılık ve matbaacılık yanında çok farklı ambalaj uygulamalarına geçeceğiz.
Ambalajda hedefiniz nedir?
Hedef 500 micron. Bu konuda bizim bir çalışmamız var. Ambalaj söz konusu olunca tek baskı ünitesi yeterli. Bu konuyu Japonya ile konuşuyoruz. Olursa Türkiye’nin projesi olarak Screen bünyesinde dünyada da ilk olacak.
Etkinliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu benim beşinci Hunkeler’im şu anda en mutlu olduğum Hunkeler. Müşterilerimize ve Türkiye basım sektörüne çok teşekkür ediyoruz. Bu ilgi bizi çok mutlu ediyor. Bu bizim doğru yolda ilerlediğimizi ispat eden bir nitelik kazandı. Artık firmalar gelip bizi buluyor. Elektroser – Screen iş ortaklığı ilk defa bu Hunkeler’de kendini gösterdi. Gelen müşteriler şunu da anladı, biz satış peşinde olan bir firma değiliz. Biz yanlış iş yapmayalım derdinde olan bir firmayız. Aklımızın yettiğince elimizden gelen danışmanlığı veriyoruz. Firmalar da sağ olsunlar bize ilgi gösteriyorlar.
Türkiye’den gelen ziyaretçi profili nasıl?
Harika. Genelde ticari matbaa ve yayıncılarla görüştük. Hunkeler her zaman çok katılımı olan bir yer değildir, Türkiye’den katılım da az ama gelen firmalar daha kararlı gibi duruyor. Dün bir sohbet sırasında müşterimiz ‘Biz bu yatırımı yapacağız çünkü 20 yıl daha işletmemizi devam ettirecek bir yatırım bu’ dedi. Önümüzdeki dönem Türkiye’de yeni kurulumlara imza atacağız.