Hunkeler Innovationdays 2019 etkinliğinde HP, en yeni baskı kafası teknolojisi olan ‘High Definition Nozzle Architecture (HDNA)’ teknolojisi barındıran inkjet web baskı makinesi, PageWide Web Press T240 HD’yi sergiledi. HP Türkiye Temsilcisi Matset A.Ş. ekibi de HP standındaydı.
Hunkeler Innovationdays etkinliğinde sergilenen HP PageWide Web Press T240 HD, baskı kalitesini ve performansını inç başına 2400 nozül veren ve renk başına çift damla ağırlığını destekleyen son nesil HDNA baskı kafalarından alıyor. Makine ‘Kalite’ modunda daha yumuşak geçişler ve renk dolguları, gelişmiş gölge ayrıntıları, pürüzsüz geçişler ve daha iyi ten rengi tonları sunuyor.
Makine genel ticari baskıdan posta materyallerine ve ötesine geniş bir uygulama yelpazesine sahip. HP Bonding Agent ile birlikte geniş bir standart ofset hamur kâğıt yelpazesine ve opsiyonel HP Priming Agent ile birlikte standart ofset kuşe kâğıtlara baskı yapabiliyor.
HP standında Matset A.Ş. HP Satış Direktörü Can Babataş ve Genel Müdür Doğu Pabuççuoğlu sorularımızı yanıtladı.
“Dijitalde HP iddialı”
Hunkeler’ın ikinci günü nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’den gelen ziyaretçiyi de değerlendirirseniz, durum nedir?
Can Babataş: İki sene önce bu etkinliğe ilk defa geldik, bu ikinci gelişimiz. İlkinde hem Türkiye’den hem yurt dışından katılımcılar bu kadar çok değildi. Ben bunu dijitale olan ilgi olarak değerlendiriyorum. Çünkü artık herkes dijitalleşmede bir arayış içerisinde. Her sektör ona doğru gidiyor. Yayıncılıkta dijitalleşme biraz daha geç başladı ama hızlı ilerliyor. Dijital, baskının iddialı bir tarafı. Bu iddialı tarafta HP de iddialı. Baskı hızı baskı kalitesi ve üretim verimliliği olarak HP burada iddiasını gösteriyor. Türkiye’den gelen ziyaretçiler de aynı yorumu yapıyor.
Daha çok yayıncılar mı geliyor?
Doğu Pabuççuoğlu: Genelde yayıncılar geliyor. Web baskı sistemi kullananlar veya devlet kurumlarından gelenler oluyor. Burada HP konsept değiştirdi. Geçen sene tabaka ofset de koymuştu, onları tamamen kaldırdılar. Buraya gelen profil, o profil değil. Onları videodan göstermek daha ucuz bir çözüm. Direkt web çözümleri üzerine yoğunlaştılar. HP standında T240 sergileniyor.
Bu cephede yeni bir şey var mı? Makinenin özellikleri neler?
Can Babataş: HP’nin bu alanda farklı bobin genişliklerinde (55 cm, 76 cm ve 106 cm) üç farklı modeli var. Burada sergilenen 55 cm’lik T240 modeli, 2400 dpi baskı çözünürlüğüne sahip, bu çözünürlük diğer iki makinede de mevcut. HP’de zaten Indigo’lardaki gibi PageWide Web Press makinelerinde de yeni çıkan her özellik makinenin üzerine uygulanabiliyor. Makine upgrade edilebiliyor. T200 modeli ilk çıktığında dakikada 60 metre ile gidiyordu. Şu anda T240 dakikada 180 metreye kadar çıkabiliyor. Bundan 7 sene önce T200’ü almış bir firma şu anda 180 metreyle basabiliyor. Yeni çıkan özellikleri makinenin üzerine rahatlıkla uygulayabiliyoruz.
Ön arka baskı tek geçişte mi yapılıyor?
Doğu Pabuççuoğlu: Evet, yine ön arka baskı var. Burada sergilenen makinenin arkasında bobin sarım var. Bu bobinden bobine çalışan bir makine ama sonlandırma kısmı tamamen üreticinin ne iş yaptığıyla ilgili.
Medya seçenekleri konusunda neler söylersiniz?
Can Babataş: HP’nin baskı altı lakı dediğimiz bir teknolojisi var. Baskı yapılacak alana bu lakı atarak mürekkebin tutunmasını sağlıyor. Silme Primer atmaktansa baskı alacak alanlara lak attığı için baskı maliyeti daha düşük oluyor. Bu da HP’de birinci hamur ya da kuşe malzemelere rahatlıkla baskı yapabilme imkanı sağlıyor. Bütün inkjet makineler baskı yapıyor ama fiyatları da ortada. Özellikle Türkiye’de bunlar döviz üzerinden olduğu için fiyatlar çok yüksek. Bu teknoloji sayesinde piyasada kullanılan herhangi bir kağıda rahatlıkla baskı yapılabiliyor. Bunu da tek makineyle yapabiliyorsunuz. Bunun için HP’nin farklı bir modelini almanıza gerek yok. T serisindeki farklılık bobin genişlikleri ve hız. T490 serisi 106 cm genişliğinde ve dakikada 300 metre kadar hıza çıkabiliyor. Çözünürlük onda da 2400 dpi. HP’de şöyle bir sistem var, bir performans modu bir de kalite modu. Performans modunda T490’da 1200 dpi’de 300 metre, 2400 dpi’de 150 metre. Ama 1200 dpi zaten fazlasıyla yeterli.
Medya gramaj aralığı nedir?
Can Babataş: T240’ta 40 gramdan 250 grama kadar, bazı makinelerde 350 grama kadar çıkabiliyorsunuz.
Ambalaja dönük bir modelden söz edebilir miyiz?
Can Babataş: T400 modelinin bir de T400S modeli var. O da kraft malzemeler basmak için ambalaja uygun. Daha kalın gramaja basabiliyor. Hız aşağı yukarı aynı. Onlar çok büyük makineler, belki Drupa’da sergilenebilir; çok yer kaplıyor.
“2018’de HP Indigo makinelerimizde ‘click’ bazında çıktılarda %20 artış gördük”
2018’in Türkiye için iyi geçtiği söylenemiyor, 2019 da seçim baskısıyla başladı ama son iki ayı geçen seneyle karşılaştırdığınız sizin için durum nasıl görünüyor?
Doğu Pabuççuoğlu: 2018 çok kolay geçmedi ama biz 2018’e baktığımızda Matset adına dijital baskıda büyüme olduğunu gördük. Ülkenin bulunduğu koşullardan dolayı tirajlar daha da azaldı, çeşitlilik arttı; bu da baskı adetlerine yansıdı. 2018 yılında kendi Indigo makinelerimizde ‘click’ bazında çıktılarda %20 artış gördük. Makine satışı 2018’de 2-3’ü geçmedi. Ama bu birikim bir yerde patlayacak. Çünkü 2016’dan beri insanlar yatırım kararlarını geciktiriyorlar. Darbe girişiminden bu yana herkes planlarını beklemeye aldı. Ben 2019’da seçim stresi de biter, başka bir seçim olmayacağı kesinleşirse durumun değişeceğini düşünüyorum.
Bu sene Labelexpo var, Interpack var arkasından Drupa var. İnsanlar biraz da 2019 senesini beklemek istedi. 2020’de Drupa’yı bekleyen müşterilerimiz de var. HP Indigo’da iki grup ürün olduğu için ambalaj yatırım yapacak olanlar, Labelexpo fuarında karar verirler. Ambalajın ikinci ayağında da HP Indigo etkin. Drupa ile Interpack arasında bir ay var. Orada da yatırım kararları alınır.
T serisinden Türkiye’de henüz bir yatırım gerçekleşmedi bu sene böyle bir beklentiniz var mı?
Doğu Pabuççuoğlu: Bu sene beklentimiz var. Bu sene içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.