31 Mayıs – 10 Haziran 2016 tarihleri arasında Düsseldorf kenti yine baskı teknolojileri sektörünün küresel buluşma noktasını oluşturacak. Baskı teknolojileri ve çapraz medya çözümleri alanında dünyanın en önemli etkinliği olan Drupa 2016 “Geleceğe Dokunun” (“Touch the Future”) sloganı ile makine üretim sektörünü de harekete geçiriyor. Çapraz üretim çözümlerinin giderek yaygınlaşmakta olması nedeniyle baskı ve kağıt teknolojileri baskı sanayinin geleceği üzerinde belirleyici rol oynuyor. Baskı ve kağıt teknolojileri sektörü Endüstri 4.0* akımının – hatta PRINT 4.0 akımının öncüsü – konumunda bulunuyor.
Drupa 2016 ziyaretçilere baskı ve medya sektörlerinin geleceğini izleyebilme olanağı sunuyor. Sektöründe dünyanın lider etkinliği olan fuar “Geleceğe Dokunun” sloganı ile baskı teknolojileri sektöründen gelen katılımcı firmalar için de eşsiz bir ortam yaratıyor: Katılımcı firmalar 31 Mayıs – 10 Haziran 2016 tarihleri arasında, on bir gün boyunca sistemler arası çapraz bağlantı çözümlerine ilişkin en yeni gelişmeleri sunacaklar. Alman Makine ve Tesis Üreticileri Birliği (VDMA) bünyesinde yer alan Baskı ve Kağıt Teknikleri İhtisas Grubu Başkanı Dr. Markus Heering fuarı şöyle yorumluyor: “Bizim makine mühendislerimiz ve makine üreticileri Endüstri 4.0 akımının öncüleri konumunda bulunuyorlar. Bizler ise PRINT 4.0 döneminden söz ediyoruz. Artık akıllı ağ sistemine bağlı makine ve sistemler sayesinde ön hazırlık aşamasından nihai ürüne kadar uzanan üretim sürecinde dijital olarak kesintisiz iş akışı mümkün olabiliyor. Bu sayede baskı ürünlerinde kişiselleştirme ve bireyselleştirme uygulamaları yapabilmek, çok kanallı yayıncılık çerçevesinde farklı dijital ve analog bilgi kanallarından yararlanabilmek, nihai satış noktasında farklılık yaratabilecek özellikte kaliteli bir ambalaj üretebilmek, endüstriyel ve fonksiyonel baskı alanında hızla yepyeni çözümler geliştirmek, dolayısıyla baskı endüstrisinde yeni büyüme potansiyelleri yaratmak ve dijital üretim süreçlerinin yepyeni bir boyut kazandığı 3D baskı uygulamaları gerçekleştirmek mümkün olabiliyor.”
Fuar kapsamında örnek üretim süreçleri sunulacak
Sistemler arası bağlantıların mümkün olduğu PRINT 4.0 akımı Drupa 2016 kapsamında yakından izlenebilecek. PRINT 4.0 akımı ile ilgili tüm gelişmeleri, fuarın altı konu başlığı altında ve ayrıca “Drupa innovation park” ve “Drupa cube” etkinliklerinde ve elbette katılımcı firma stantlarında bulmak mümkün olacak. Baskı ve Kağıt Teknikleri İhtisas Grubu başkanı Dr. Markus Heering, fuar kapsamında üye firmalarla birlikte örnek üretim süreçlerini tanıtacaklarını da belirtiyor. Bunlara ilave olarak yine Alman Makine ve Tesis Üreticileri Birliği (VDMA) bünyesinde yer alan Katmanlı Üretim Çalışma Grubu (Additive Manufacturing Association) 3D baskı alanındaki teknolojik olanaklar ve gelişmeler hakkında bilgi aktaracak. Katmanlı Üretim Çalışma Grubu aynı zamanda fuarın 7A no’lu salonunda yer alacak “touchpoint 3D fab + print” etkinliğine de destek verecek. Bugüne kadar Çalışma Grubu’na makine üretimi ve katmanlı üretim alanlarından 70’i aşkın öncü kuruluş ve çok sayıda endüstriyel uygulayıcı ve araştırma enstitüsü katılmış bulunuyor.
Sistemler arası bağlantılar verimliliği artırıyor
PRINT 4.0 sayesinde modern baskı makinelerinin duraklama süreleri asgari düzeye indirilebiliyor ve makinelerin kapasite kullanım oranları yükseltilebiliyor. Gelişmiş sensörler sayesinde üretim hattı üzerinde kalite kontrolü yapılabiliyor. Akıllı ağ bağlantıları sayesinde küçük miktarlardaki işlemlerde dahi otomasyon mümkün olabiliyor. Bu uygulamaların diğer sanayi sektörlerinde henüz başlangıç aşamasında bulunduğunu, oysa baskı ve medya dünyasında bir standart uygulama haline gelmiş olduğunu görüyoruz. Bu alanda standardizasyon sağlanması açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiş bulunuyor ve bu süreç aynı zamanda üreticilerden bağımsız olarak VDMA çatısı altında oluşturulan bir dijital arayüz ile destekleniyor. Bu arayüz sayesinde ön hazırlık aşamasından nihai ürüne kadar kesintisiz bir üretim süreci ve veri aktarımı mümkün olabilecek.
Küçük miktarlardaki kişiselleştirilmiş baskı ürünleri için dijital baskı uygulamaları büyük önem taşıyor. Ancak yüksek tirajlı üretimlerde maliyet verimliliği ve yüksek kalite standardı açısından analog baskı uygulamaları gelecekte de tercih edilen yöntem olmaya devam edecek. Dr. Markus Heering, dijital baskı alanındaki tüm yeni gelişmelere rağmen, analog baskı uygulamalarının sektör için kazanç açısından güvence oluşturmaya devam edeceğini belirtiyor.
Sektörün yeni itici güçleri: Ambalaj ve endüstriyel baskı uygulamaları
Günümüzde cam şişe, plastik folyo, metal, laminat, bağlantı elemanı gibi çok farklı substratlar üzerine yapılan doğrudan baskı işlemleri artık yaygınlaşmış bulunuyor. Dünya genelinde üretilen her iki seramikten birine inkjet teknolojisiyle baskı işlemi uygulanıyor. Bu işlemler için her hafta makine başına bir tona yakın mürekkep kullanılıyor. Büyük boyutlu tekstil baskılarında da dijital uygulamaların giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Yüzlerce baskı başlığına sahip makineler son derece hassas bir şekilde özel motifler ve renkler basabiliyor. İnkjet baskı mürekkeplerinin pazar hacmi yılda yüzde 10 ila 15 arasında büyüyor. Özellikle su bazlı ve UV kurutmalı mürekkeplere yönelik talep giderek artıyor.
Ambalajsız gıda ürünleri çok çabuk bozuluyor. Tahminlere göre dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda ürünü sahadan tüketiciye ulaşana kadar bozuluyor. Bölgelere göre farklılık göstermekle beraber, dünyada üretilen gıda ürünlerinin yüzde 40’a ulaşan miktarı elverişsiz ambalajlama koşulları nedeniyle kullanılamaz hale geliyor. Gıda ürünlerinin karton, plastik folyo, teneke veya cam şişe içinde muhafaza edilmesi, açlıkla ve yetersiz hijyenik koşullara dayalı hastalıklarla mücadele açısından hayati katkı sağlıyor.
Ambalajlar aynı zamanda müşterilere veya hastalara bilgi aktarmak suretiyle bir iletişim arayüzü niteliği de taşıyor ve üzerlerindeki QR-kodları sayesinde bu bilgiler birçok medya kanalına aktarılabiliyor. Bilgilendirici ve güzel tasarlanmış ambalajlar ürünün yaratacağı izlenim açısından büyük önem taşıyor. Ambalaj tasarımı markanın imajını da belirliyor. Nitelikli bir ambalajın tüketicinin satış noktasında vereceği nihai satın alma kararını etkilediğini sıkça görüyoruz. Burada baskı teknolojileri önemli rol oynuyor. Gelişmekte olan ambalaj pazarı Drupa 2016 kapsamında ağırlık verilecek konular arasında bulunuyor.
Makine mühendisleri Drupa 2016 için sabırsızlanıyor
Dr. Markus Heering , halen makine mühendislerinin ve makine üreticilerinin baskı ürünlere yönelik çözümler geliştirdiklerini ve bu çözümlerin geleceğe yön verici nitelik taşıdıklarını belirtiyor ve Drupa 2016 ‘nın bu çözümleri etkileyici bir şekilde sunacağını ifade ediyor. Sektöründe dünyanın en önemli etkinliği olan Drupa yaklaştıkça, beklentiler de giderek yükseliyor.
* Vikipedia’ya ilk kez Almanya’da Hannover fuarında kullanılan bir terim. Endüstri 4.0, bulut teknolojileri ve şeylerin interneti dahil, ekonomik yazılım ve veri alışverişi çözümleriyle donatılmış; düşük maliyetli, az yer kaplayan, çevre dostu, rekabetçi üretim teknolojileri geliştirmek için hazırlanan; buhar, elektrik ve dijital teknolojilerle tanımlanan ilk üç sanayi devriminden sonra dördüncü sanayi devrimini başlatmak için bir stratejik planı içeriyor. Print 4.0 da bu devrimin basım sektöründeki görünümünü ifade ediyor. Bireyselleştirme, kişiselleştirme sağlayan, hız, kalite ve ekonomi getiren uçtan uca iş akışı,