Kolbus Türkiye Genel Müdürü Erol İpin, “Kendini kitaplara ve ötesine adamış mühendisler” başlığı altında, Kolbus baskı sonrası çözümlerini ve Drupa yeniliklerini anlattı.
240 yıllık bir tarih, 115 yıldan beri kitaplar etrafında dönen mühendislik çözümleri, 5 yıldır lüks paketleme çözümleri, Rahden, Almanya’da bin kişilik kadro, bu bin kişinin 150 kişisi Ar-Ge mühendisi, dünya çapında 1100 personel, % 85 ihracat… Bu veriler Kolbus’u tanımlıyor.
Yeni Kolbus BF 513 sert kapak makinesi
Erol İpin, Kolbus’un yeniliklerini şöyle anlatıyor.
“Yeni BF 513 sert kapak makinesi. Dakikada 30 sert kapak kitap üretebilen bir makine. Drupa’da daha önce göstermiş olduğumuz, dakikada 70 kitap hızlı makinenin elektronik özellikleriyle aynı. Yani sert kapaklı kitaplar da üretebiliyoruz. Her bir bölümde farklı kalınlıkta kitaplar olabiliyor. Giriş bölümünde ve çıkana kadar sürekli ayar, her kitabın kalınlığına göre teker teker değişiyor. Böylelikle ayar yapmadan, ayar için zaman harcamadan kitaptan kitaba sürekli bir akış devam ediyor. Aynı zamanda daha önceki serilerine göre yüksek ürün kalitesi için pres bölümü daha da geliştirildi.
Makinemizde dijital kitapların ciltlenebilmesi için barkod okuma, blok ve kapak eşleştirmesi var. Sıralı ayarımız var ve Kolbus 360 sistemi üzerinden tüm dijital bilgiler gerekli makinelere iletilebiliyor. Dolayısıyla tüm makineler ve sizin üretim sisteminiz tek bir yerden kontrol edilebiliyor. Yeni üretilen DS 382 istifleyici ile inline otomatik bağlantısı var. Onun için ayrıca ayar gerekmiyor.
Kolbus Bookjet® System Web Folder WF 100 katlama makinesi
Kolbus’un Drupa’da göstereceği ikinci bir seri, dijital Amerikan cilt veya karton kapak makinesi. Daha önce Amerika’da ilk dijital makinemiz Bookjet’i 2000 yılında kurmuştuk. Bunun özelliği saatte 2.5 milyon sayfaya kadar baskı yapan bir dijital baskı makineniz varsa, biz bu sayfaları kitap haline getirebiliyoruz. Endüstriyel dijital baskıda, her biri birbirinden farklı olabilen kitapları hiç durmaksızın üretebiliyoruz. Bunun için dijital baskı makinelerinin çıkışlarına bir katlama makinesi ürettik. Web Folder WF 100 katlama makinesini Drupa’da sergileyeceğiz. Bu katlama makinesiyle, bobin genişlikleri ne olursa olsun, formalarda sayfa sayısı değişken olabilen, üç tarafı açık, bobinden formalar üretiyoruz. Bu ürettiğimiz formalar katlamalardan doğrudan Amerikan cilt makinesine gidiyor ve inline otomatik kitap üretimi yapabiliyoruz.
Sequential Feeder Kolbus SF 842 Bookjet® ve Perfect Binder Kolbus KM 200 Bookjet®
SF 842 Sıralı Forma Besleme, yine Bookjet sisteminde var olan bir özellik. İstenirse dijital baskı makinesiyle inline çalışan bir sistem veya ayrı (offline) olarak kurabiliriz. Ayrı kurduğumuzda bu sıralı forma besleme sistemine ihtiyacımız var. Dijital baskı makinesinde forma olarak basıldıktan sonra istif halinde gelen formaları, bu sıralı forma besleme ile tekrar makineye ayrı olarak besleyebilir ve kitap haline getirebiliriz. Son olarak KM 200 Bookjet® makinesine gelen formalar kitap halini alıyor. Bu makine her biri birbirinden farklı blokları sıfır hazırlık süresiyle, hiç durmadan kitap haline getirebiliyor. Burada iki ayrı sistem var. Ya barkod okuyarak, ya da kalınlık ölçme sistemiyle ayar geçilebiliyor veya her ikisi de kullanılabiliyor. Çıkışında üç ağızlı bıçak var ve kitaplar teker teker kalınlık ayarını kendi yapacak biçimde ayarlanarak kesiliyor ve birbirinden farklı kitaplar çıkıyor.
Kolbus 360 sunucusu, dijital basılan kitaplarla ilgili tüm entegrasyonu tek bir yerden yapabilen bir sistem. Barkod tanımlamasından, bir işin tanımlamasından, sayfa sayısına, tüm kitapları tanımlayıp farklı makinelere göndermek mümkün.
Kolbus’un yeni bir sistemi de paketleme teknolojileri. Kolbus üç yıl önce rijit kutu ambalaj sistemlerine girdi ve bununla ilgili makinelerini göstermeye başladı. Kolbus için yeni bir alan ve hızla gelişiyor. Bu lüks kutu imalatında makineleşmeyi getirdi. Makinelerle çeşitli, farklı, magnetli kutular üretiyoruz.
Bunun için ilk olarak Kolbus NM 100 oluk açma makinesi üretildi. Drupa’da yeni versiyonu NM 101 tanıtılacak. Yüksek hassasiyet, yüksek tolerans ve yüksek kalitede kesimden dolayı çok başarılı kutular üretiliyor. Geçtiğimiz sene Türkiye’de de bir makine kuruldu. Drupa’da bunun yeni bir modeli, yeni sürpriz opsiyonlarıyla birlikte sergilenecek.
Rijit kutularda taslama makinelerimiz küçük kalıyordu. Kolbus 750 x 1050 mm ebatlı DA 290 ile tek mukavvayı bir kerede taslayabileceksiniz. Bir önceki NM 100 zaten 70 x 100 cm idi. Makineler ebat olarak da birbirini tamamlıyor. Sonuç olarak açık hali 70 x 100 cm olan bir kutuyu bitmiş halde inline olarak üretebileceğiz.
Kutu işleme hattı SW.G 500, taslamada ürettiğimiz kapakları ve NM 100’de içleri üretilmiş kutuları mıknatıslarını takarak birleştiren bir makine. Komple inline olacak. Rijit ya da bristol kutulan üretebiliyor. Gofraj, mıknatıs, yaldız gibi ilave özellikleri çıkarılabilen ve eklenebilen modüler bir makine. Görünmez mıknatıslı kapaklar mükemmel kapanma sağlıyor. Sonuç olarak, büyük ebatta artık rijit kutuları da yapıyoruz.”
Hedeflerinin, müşterilerine en yüksek ürün kalitesini sunmak, verimlilik ve komple çözümlerin yanı sıra müşteriye özel çözümler, en iyi performans / maliyet oranı olduğunu belirten Erol İpin, ekliyor.
“Drupa’da dijital baskı teknolojilerindeki en son gelişmeler, lüks paketleme teknolojilerindeki en yeni gelişmeler sunulacak ve ticari matbaalara da Kolbus’un büyükbir sürprizi var. Hepinizi Drupa’ya bekliyoruz.”
Kolbus Drupa’ya Hol 16, C22’de katılacak.