IST-Metz Satış Müdürü Jean-Philip Fournier, şirketin UV çözümlerini anlattı. IST-Metz’in merkezi Almanya’da; şirket 1968 yılında kurulmuş. Başlangıçta mobilya sektörüne hizmet verirken, 1977 yılında grafik endüstrisine geçiş yapmış. Dünya çapında IST-Metz’e bağlı 15 şirket ve toplam 550’den fazla çalışanı var. IST-Metz’in üç bölümü var. Sanayi, konverting uygulamaları (laminat parke) ve basım endüstrisi.
Fournier, inline kaplama ve özel efektler bahsinde, UV teknolojilerini şöyle konumlandırıyor.
“Burada bir pramitten söz edeceğiz. En altta tam UV sistem var. Standart UV sistem. Üst düzey ticari baskı ve ambalaj, etiket, güvenlik baskıları, plastik ve metalize baskılar için kullanılıyor. En geniş mürekkep ve malzeme yelpazesinin kullanılması hedefleniyor. İkinci adımda HR-LE UV, ticari baskılar ve ambalaj içindir. Ama her ambalaj matbaasına uymaz. Pazara yeni girecek olan LED-UV, ticari baskı ve istisnai olarak bazı ambalajlar için kullanılıyor. LE ‘Low Energy’ düşük enerji anlamına geliyor. İşin sırrı mürekkepte, yani hızla tepkime gösterecek mürekkebe ihtiyacınız var.
Beş renkli bir makinede siyah basıyorsunuz, üzerine cyan, magenta, sarı, efekt lak ve UV laminasyon, 10 mm civarında bir kalınlık var. Standart UV’de bunların arasına bir tabaka koymak ve makinenin sonunda iki lamba olması gerekiyor. Yani prensipte LE-UV’de araya lamba koymanız gerekmiyor. Bu sistemi ayakkabı ve oyuncak kutuları gibi düşük maliyetli kutularda kullanabilirsiniz. Parfüm vs. kutularında değil tabii ki.
Dört renk makinenin sonuna bir lamba koyarak bir sonraki prosese geçebilirsiniz. Birçok ticari matbaa için uygun. Perfektörlü makinelerde çevirme esnasında çizik olması sorunu olabilir. Bu LE-UV’de olmuyor ve sistem sorunsuz çalışıyor.
Dört renk artı bir Pantone basmak istiyorsanız, ürününüzün bir koruyucu kaplaması olması gerekiyor ya da baskı sonrasına geçmeden önce saatlerde ya da günlerce kurumasını bekleyebilirsiniz. LE çözümümüzde dört renk, bir Pantone ve makinenin sonunda bir lamba var ve koruma kaplamasına ihtiyaç yok. Dolayısıyla kaplama ünitesine gerek yok. Makineyi küçültüyoruz. Spreye gerek yok. Mürekkep çok pahalı diyebilirsiniz. Yüzde 60, 38 ve 34 oranında mürekkep kaplamasıyla bazı ticari iş örneklerini dört renk makinede bastık, tek renk UV’de kaplamasız kuruttuk. Bu baskılardan, en düşük mürekkep yoğunluğunda LE-UV şimdiden daha avantajlı hale geliyor. Bize rakamlarını veren her matbaa için UV’nin daha ekonomik olduğunu hesaplayabiliriz.
İlave avantajları da var: Hemen kuruyor ve yeni siparişi girebiliyorsunuz, verimliliği yüksek, toz püskürtmeye gerek yok, pürüzsüz ve kaplama sonrasında çok daha parlak bir yüzey elde ediyorsunuz, baskı sonrasında bir problem olmuyor, kesim makinesinde daha az kesim yapmanız gerekiyor.
LED-UV’de yazın deniz kenarında maruz kaldığınıza benzer bir UV’ye maruz kalıyorsunuz.
LED’in avantajı, 350 nm civarında olduğu için ozon üretmiyorsunuz, kızıl ötesi radyasyon yok, makine sıcaklığı düşüyor, yani plastik basabileceksiniz. Enerji tüketimi düşecek. Standart UV’de üretimi durdurduğunuzda kapak kapatılır, lamba asgari güce düşürülür ama hâlâ açıktır. Makineyi bir – iki saat boyunca durdurursanız, lamba yanmaya devam eder. LED’de lamba tamamen kapanıyor. Bunun için makine yatırımı yapılmaz, o yüzden bu maliyetten bahsetmeyeceğim. Türkiye’de şu anda önemli değil ama civa gelecekte önemli bir mesele olacak. LED-UV hiç civa içermiyor. Bir LED-UV lambanın ömrü – net bir rakam verilemese de – çok daha yüksek.
Şimdiye kadar KBA NS (Güvenlik baskısı) şirketine 20’den fazla IST-Metz LED UV sistemi satıldı. Ayrıca HD’nin SM 74 ve XL 105 makinelerinde üç kurulumumuz var. Yeni projeler de geliyor. Bir makinenin standart UV biriminde sadece kaset değiştiğinden, dış görünüm aynı kalıyor.
Enerji tasarrufuna gelince, 70 x 100 perfektörlü makinede standart UV, iki lambalı sistem tam güçte 51 kw enerji tüketir. LED UV (IST-Metz LUV 80) 37 Kw tüketiyor. Drupa’da bu tüketimi yeni nesil LED UV’de 32 Kw’ye çekeceğiz.
LED-UV sistemini ölçen bir cihaz yok. Drupa’da LED-UV’nin farkını göstereceğiz. Bir test yapacağız ve sonra da çiplerinde, optik sisteminde, bağlamada, soğutmada, enerji beslemede UV’nin etkisini görmek gerekecek. Drupa’da orta ölçekli bir makinede bunu göstereceğiz.
Drupa’da bir UV, bir LE-UV ve bir de LED-UV makine göstereceğiz. Belki birinize standart UV, diğerinize LED-UV daha uygun gelecektir.”
Şirket merkezinde bir baskı makinesinde UV baskı testleri yaptıklarını belirten Fournier, ekliyor. “Sonuç olarak, LED-UV’de malzeme ve uygulama konusunda bazı kısıtlamalar var. Yüksek parlaklıkta kaplamalı baskılar ve sigara, ilaç, gıda ambalajları, özel dokulu yüzeylere vb. baskılar için geliştirilecek.”
IST-Metz, Drupa’ya Hol 2, B10’da katılacak.