2016 Drupa Başkanı olarak katılımcıları temsil ettiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Claus Bolza-Schünemann, ‘Geleceğe dokun” sloganıyla, Drupa 2016’nın önemini vurguluyor ve “Hepimiz geleceğe bir köprü kurmak istiyoruz, müşterilerimiz ve müşterilerimizin müşterileriyle iletişim kurmaya çalışıyoruz” diyor.
Schünemann, konuşmasının devamında ‘Endüstri 4.0’ ve onun basım sektöründeki karşılığı ‘Baskı 4.0 (Print 4.0)’ kavramları üzerinde durdu. “Baskı teknolojileri ‘Endüstri 4.0’ için çok önemli çünkü burada süreçlerde ağ şebekeleri, bağlantıları var. Ambalaj alanı da da aynı şekilde son derece önemli ve büyüyen bir alan. Endüstriyel ve fonksiyonel baskı alanları da yeni fırsatlar sunuyor” diyen Bolza-Schünemann, şöyle devam ediyor. “Baskı 4.0’ın Endüstri 4.0’ın lideri olduğunu söyleyebiliriz. Baskı 4.0 ile kullanılan makineler ve sistemler baskı öncesinden baskı sonrasına kadar birbiriyle bağlantılı. Üretim tasarımdan nihai ürüne kadar takip ediliyor. Gözle fark edilemeyecek renk kaymaları, hatalar saptanıyor ve düzeltiliyor.
Üç boyutlu baskı tamamen dijitalleştirilmiş proses zinciriyle yapılan yepyeni bir baskı dünyası ve var olan sınırları daha da genişletiyor. Drupa 2016’da siz ziyaretçiler bu gelecek deneyimini kendi gözlerinizle görebileceksiniz. Kişisel implantlar, protezler, prototipler makine parçaları, mücevherler ve akla gelebilecek her türlü nesne üretilebiliyor. Drupa 2016’da üç boyutlu baskı da yer alacak.
Dijital baskı teknolojilerindeki sürekli gelişme nedeniyle baskı pazarı, diğer endüstriyel alanlara doğru genişliyor. Dijital baskı pazarı büyümekte olmasına karşın, analog baskı da yüksek baskı kalitesi ve maliyet etkin olmasıyla varlığını sürdürüyor. Giderek artan bir biçimde farklı sektörlerdeki müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler geliştiriliyor. Alman Makine Üreticileri Birliği (VDMA) baskı öncesinden teslime, veri akışını mümkün kılacak bir arayüz geliştirmeye çalışıyor ve bu Drupa’da gösterilecek.
Doğrudan baskıya talep artıyor. Fayanslar, laminatlar, endüstriyel ürünler üzerine doğrudan baskı için yeni yüksek hassasiyetli mürekkepler geliştiriliyor ve endüstriyel dijital baskı bu alanda itici gücü oluşturuyor. Tekstil baskı da yaygınlaşıyor. Tekstile doğrudan özel motifler basılabiliyor. Kimyasallar ve nano teknoloji de önümüzdeki yıllarda şirketlerin yoğunlaşacağı alanlar. Bu aynı zamanda UV mürekkep pazarının da büyümesi anlamına geliyor. Enerji verimliliği yüksek LED-UV baskı alanındaki gelişmeler de Drupa’da görülebilir.
Baskı mürekkeplerinin yanı sıra yardımcı sarf malzemeler de önemli bir alan oluşturuyor. Folyolar, basılı elektronik devreler, RFID baskıları ayrı alanlar.
Ambalaj da büyüyen bir alan. Dünyada üretilen gıdanın % 20 – 40’ı kötü ambalaj nedeniyle bozuluyor. Ambalaj açlığın önüne geçilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda kaynakların da korunmasını sağlıyor. Ambalaj, içeriği hakkında bilgi verirken markaların müşterilerine pazarlama mesajları göndermelerine de imkân sağlıyor. Ambalaj QR kodlar sayesinde bir medya ortamı olarak da kullanılabiliyor.”
Ambalajda 2028’e kadar ciddi bir artış beklendiğini belirten Drupa Başkanı, gıdaların bozulmasını engellemek ve müşteri sadakatini artırmak için çalışıldığını kaydediyor ve ekliyor.
“Artık baskıların bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmış olması gerekiyor. Sizin ihtiyacınız olan çözümleri sunabilelim ki önümüzdeki yıllarda müşteri sadakatini sağlayalım.”