2015 yılında, Plastic Technology Center (AIMPLAS) ve TECHNOLOGY CENTRE AINIA’nın katıldıkları IVACE ve FEDER fonlarından beslenen NANOPACK projesinin ikinci kısmının geliştirildiği açıklandı. Nanopartiküllerin polimerik malzemelere (plastikler) katıldığı bu uygulamalı araştırma projesinden elde edilen sonuçlar, üretilen kozmetik ambalajlarının daha güvenli, sürdürülebilir ve rekabetçi olduğunu göstermiş.
Bu projede gerçekleştirilen çalışma ile nanopartiküller (nanokiller ve metalik oksitler);
Nanopartiküller ile geliştirilmiş yeni malzemenin yüksek verimliliği sayesinde ek katkı maddeleri ve yüksek dolgu (astar boya) yüzdelerinin kullanımını gerekli kılarak;
Çoklu katmanlarla şekillendirilmiş malzemeleri sadece tek bir katman (monolayer) ile değiştirirken, önemli maliyet tasarrufu ile ambalajları incelikle işlemek için gerekli ham madde miktarını azaltarak;
Gazlara karşı daha yüksek bir bariyer ve en iyi mekanik ve termal özelliklerle, plastik ambalajlara geliştirilmiş özellikler kazandırarak; kozmetik ambalaj üretimine değer katıyorlar.
Amaç: Nanopartiküllerle kozmetik ambalajlarının özelliklerini geliştirmek
Plastikler tasarım özgürlüğü, hafiflik, direnç ve ömürleriyle ilgili birçok avantaj sağladıklarından, halen kozmetik endüstrisinde ürün ambalajları için en çok kullanılan malzemeler. NANOPACK tüm bu özellikleri geliştirebileceğini kanıtlamayı başarmış bulunuyor.
Ayrıca bu nanopartiküllerin yenilenebilir kaynaklardan biyopolimerler (biyoplastikler) ile birleştirilmesine de çalışılmış. Böylece kozmetik ambalajları için bu yeni malzemelerin özellikleri de geliştiriliyor. Bu amaçla, kozmetik ambalajlarının gerektirdiği şartlar göz önünde bulundurularak, biyoplastiklerin var olan en iyi birleştirme olanaklarının neler olduğu değerlendirilmiş. İki yıl süren ve IVACE tarafından finanse edilen NANOPACK proje sonuçları, sadece kozmetiklere değil, endüstriyel yağ ambalajları gibi yüksek kullanım gereksinimleri olan diğer sektörlere de uygulanabilir. NANOPACK ‘Stratejik Geliştirme Programı’ çerçevesinde bir proje ve 2011 – 2015 yılları arasında İspanyol Valencia Community’den Technology Center’a gönderilen yardımlar ve sübvansiyonlarla gerçekleştiriliyor. Programa Avrupa Bölgesel Geliştirme Fonu (FEDER) da katkıda bulunuyor.