Dieter NIEDERSTADT / Asahi Photoproducts Teknik Pazarlama Müdürü
Marka sahibi ve perakendecinin maliyet azaltma ve arttırılmış verimlilik üzerine sabitlenmiş olarak devam eden odağıyla, tüm gözler sabit renk paletiyle baskının getirecekleri ve büyük markalar için teslim edebilecekleri potansiyel üzerinde. Ama bu düşünüldüğü kadar basit değil. Birçok büyük esnek ambalaj şirketi fikri destekliyor ama aslında çok azı büyük bir ölçekte etkili çözüm sağlıyor.
Sabit renk paleti baskısının yararları nelerdir?
Bu tekniğin açık faydası tedarik zinciri boyunca stok kalemlerinin (Stock Keeping Units – SKUs) azaltılması. Büyük markalar için, bir ürün serisinde 30 – 50 arasında spot renk kullanımı alışılmadık bir durum değil. Bu arttırılmış envanter, daha karmaşık lojistik ve daha fazla satın alma ve yönetim kaynakları… Liste uzayıp gider. Akıllı genişletilmiş renk gamı sayesinde mürekkep sayısını çok düşük bir sayıya indirerek, tüm tedarik zinciri, projenin onaylandığı andan itibaren kullanım ömrü, maliyetlerin en aza indirilmesi ve verimliliğin arttırılmasına yoğunlaşıyor.
Daha önemlisi, tedarik zincirinde atık azalıyor. İş değişikliklerinde verilen baskı altı malzeme firesi daha az ve depolamanın fireye etkisi azaltılıyor.
Ayrıca tipik bir flekso baskı makinesinde her bir rengin yıkanmasında yaklaşık 15 litre solvent kullanılır. Bu uçucu organik bileşiklerin emisyonunda büyük bir göçük oluşturularak ortadan kaldırılıyor ki bu da tesisin karbon ayak izini azaltıyor. Ve kuşkusuz, daha az miktarlarda üretim yapabilmek, modası geçmiş veya artık satılmayan stokların ve bunların yol açtığı atıkların daha az olacağı anlamına geliyor.
Bunlar kesinlikle önemli olsa da, bu tümüyle maliyet azaltma ve çevre ile ilgili değil. Belki sürpriz değil, sabit renk paleti sürecine geçişin faydası, baskı tutarlılığının geliştirilmesidir. Baskı makinenize getirdiğiniz her spot renk, size şartnameden potansiyel renk kayması ve çeşitlenmesi ile karşı karşıya bırakır.
Mürekkep üreticileri müşterinin ve uygulamanın ihtiyaç duyduğu mürekkepleri sağlamakla kendilerini överler ama değişkenlik meydana geldiği açıktır. Flekso mürekkeplerinin birçoğunun kaynağına ve hassasiyetine bağlı olarak saflık ve spesifikasyonu değişebiliyor ve tekrarlanabilir mürekkep formülasyonları karmaşık olabiliyor. Tedarik sorunları da makinenizdeki mürekkebin daha sık değişebilir olmasını beraberinde getirebiliyor.
Sabit renk paletiyle baskıyla, usta istenen performansı elde etmek için spot renge ‘ince ayar’ yapmak zorunda değil. Spot renklerin standart sabit proses renklerinden daha fazla kayma yapabildiği anlaşılmakta ki bu sürekli yönetim gerektirdiği anlamına geliyor. Proses renklerle, aslında renkleri kontrol etmek daha kolay. Tabii ki bu onun aynı zamanda olumsuz tarafı. Marka sahibi renkleri ve şartnameleri kararlaştırırken, ürün portföyünde sık sık zaman ve enerji harcamalı… Ve bir kere sabitlendiğinde, geri dönüşü yok.
Ama kayda değer bir olumlu yanı da var. Sabit renk prosesi baskı çalışmaları yönteminden dolayı marka rengi performansı daha yüksek algılanabilir. Rengin katmerli ortaya konmasından bu yana, sadece bir tek silindirden olan bir spot renge karşılık, homojen zemin renk performansı birden fazla renkte mürekkebin üst üste basılması nedeniyle oluşacak diş izi ya da baskı iğne delikleri olmaksızın elde edilebilir. Turuncu, yeşil ve menekşe rengi (veya mavi) ilavesiyle baskılar çok canlıdır. Güçlü, canlı renkli fotoğrafik görüntüler genişletilmiş renk gamıyla elde edilebiliyor.
Aslında, bu sürecin gerçekten heyecan verici tarafı, itibar kazandırma ve ve pazar farklılaşmasını tahrik eden yollarla bu daha çarpıcı renkleri birleştirme yeteneği. Seçenek olarak, dört renkle bir sabit renk paleti kullanarak, sadece iş için gerekli birkaç renk basılır. Sonra baskı makinesindeki ihtiyaç dışı ünitelerden termokromikler, sedefli veya dokunsal etkili laklar gibi özel mürekkep veya laklar için yararlanılabilir. Bu, karmaşık tasarımlar için bile, uygun bir maliyette paketi farklılaştıracak ve değeri arttıracak bir fırsatla ve basitleştirilmiş baskıyla sonuçlanıyor.
Sabit renk paleti baskı icrası için daha pahalı ama gerçekten geleneksel spot renk metodolojisi ile aynı maliyetle rafta bir paketi farklılaştırabiliyor.
Son olarak, faydalar anlamında, ürün hattında yeni tasarımların piyasaya çıkış hızı da dikkate alınmalı. Bir marka portföyünde, yeni bir paket ortaya çıktığında, bu yeni tasarımları üretmek için malzemeler zaten hazır olacak. Bu marka sahipleri için bir kez proje baskı evresine geldiğinde daha kısa teslim süresi demektir.
Etkin teslimin önemli parametreleri nelerdir?
Şurası açık ki sabit renk paleti ile flekso baskıda başarı kolay değil. Eğer baskının tutarlığı ve kalitesi sürdürülecek ise matbaadaki her değişken dikkate alınmalı.
İlki ve en önemlisi, marka sahibinin dizginleri ele alması ve en başta tasarım ve renkleri onaylaması ve sonra müşteri beklentilerinin flekso matbaa tarafından yönetilmesi. Bu kısa bir süreç değil. Ciddi bir sabit palet programının başarılı olabilmesi için önemli bir çaba ve her iki tarafta, doğrusu biraz esneklik zorunlu.
Madalyonun öbür yüzünde, süreçte herkes operasyonun çerçevesini ve yapabileceklerinin, yapamayacaklarının sınırlarını anlarsa, elde edilebilecek yararlar muazzamdır.
Aynı zamanda sürece uzman bir repro atölyesi dahil edilmeli. Spot renk baskı işini değerlendirmek için bir tasarımı parçalarına ayırma ve daha sonra etkili bir sabit renk paleti çözümü içinde yeniden oluşturma için gerekli yetenekler önemli. Repro atölyesi güvenle program yapılandırabilmeli ve matbaacı ile bir ekip halinde verimli bir teslim için iş ortağı olmalı.
Baskı makinesinin de profili çıkarılmalı ki sonradan profil değerlendirilebilsin. Performansı kontrol edilmeli, parmak izi çıkarılmalı ve sonra tekrarlanabilirlik için denenmeli. Başlangıçta başarılı baskı yapmanın ve sonra zamanla yavaş yavaş renklerin kayması gibi onaylı plandan uzak düşmenin hiçbir anlamı yok.
Tutarlılık uzun vadede kritik ve özellikle aralıksız baskı işinde korumasızdır. Bu aynı zamanda, fleksonun kısa tiraj pazarında dijital ile olduğu gibi uzun tirajlı iş pazarında tifdruk ile yarışa soyunduğu yerdir.
Mürekkep üreticisi de başarıda kilit önemdedir. Spot renklerden elde edilen getiri marjları bu iş ortakları için risk altında ve onların tarafında değiştirilmiş bir sürece dahil olmakta biraz isteksizlik yaratacaktır. Bununla birlikte, sabit renk paleti mürekkeplerine talebin hacmi, tedarik zincirindeki tüm iş ortaklarının değerini anladıkları bu üreticiler için cazip bir teklif olabilir ve tutarlı mürekkep ve lakların tedariki sayesinde aşırı müşteri sadakati oluşturulabilir. Daha önce belirtildiği gibi, mürekkep şartnamesi renk tutarlılığında kritik ve her bir teslimde, sürecin rotayı takip etmesini sağlamak için tekrar tekrar ölçülmeli.
Bir sonraki önemli değişken flekso kalıbı. Asahi Photoproducts’un özel olarak maliyet etkin sabit renk paleti baskı sürecinin avantajlarından en iyi biçimde yararlanmak için geliştirilmiş Pinning Dot Top fleksografik kalıpları var. Asahi Pinning Top Dot (PTD) teknolojisi AWP™-DEF, AFP™-TOP ve AFP™-TSP kalıplarına dahil edildi.
Asahi PTD kalıp çözümü yüksek kalite, canlı renk reprodüksiyonu ve sıfıra doğru zayıflayan yumuşak gölge tonları sağlıyor. PTD teknoloji üretim çalışması sırasında baskının sabit tekrarlanabilirliğini sağlayan ve aşırı mürekkep bırakılmasını veya plaka üzerinde birikmesini engelleyen, bir ‘hafif – temaslı’ baskı basınç ayarı kullanılmasına imkân veriyor; yine sabit renk paleti sisteminde daha fazla tutarlılığı tahrik ediyor. Printing Top Dot teknolojisi aynı zamanda orta ton alanında mürekkep doldurulmasını azaltıyor; baskı esnasında temizleme aralıklarının azaltılması ve baskı makinesinin durma sürelerinin daha az olmasıyla matbaacı için daha fazla tasarrufun yolunu açıyor. Üstelik, PTD teknolojisi ilave ekipman yatırımı gerekmeksizin mevcut geniş ve dar bobin flekso baskı ortamlarına kolaylıkla uyan bir kalıp çözümü vasıtasıyla teslim ediliyor. Pinning Top Dot kalıplar ayrıca film veya kağıt üzerinde yaygın olarak kullanılan solvent, UV ve su bazlı mürekkep sistemlerine mükemmel uyumluluk özelliği sunuyor. Bu esneklik matbaacının iş ortamını sürdürülebilir ve uygun maliyetli tutarken, değişen pazar ihtiyaçlarına yanıt vermesini sağlıyor.
Bir örnek olarak, Asahi PTD kalıp çözümünün muazzam kalite ortaya koyması, geçenlerde Güney Afrika FTA ödül töreninde onurlandırıldı. AFP™-TOP kalıp ile basılmış ambalajlar diğer iki kategorideki altın ödüllerine ek olarak, “Best of Show” derecesiyle ikinci yıl tekrar ödüllendirildi. Jürinin ortak yorumu, “kusursuza varabileceğiniz kadar yakın” şeklindeydi.
Son olarak, çok önemli ölçüt anlamında, proses esnasında tüm olağan şüpheliler kendi değişkenlik yaratma riskleri açısından değerlendirilmek zorunda – aniloks merdaneler şartname uyumluluğu ve gerçek hacimsel performans için ölçülmeli, doctor blade’lerin aşınması izlenmeli ve basımevinin ortam koşulları kaydedilmeli ve yönetilmeli – sıcaklık ve nem her zaman düzgün ve tutarlı olmalı.
Matbaacı burada mükemmel basılmış nokta sunmak için bir değişkenler listesiyle boğuşuyor gibi görünebilir ancak sabit renk paleti baskı ve Asahi Printing Top Dot teknolojisi gibi tamamlayıcı teknolojilerin ortaya çıkmasıyla, flekso baskı performansının geleceği bugünden sunulabilir.
Uygun altyapı, en iyi uygulamalar ve teknolojilere yatırım yapmaya istekli olanlar için, faydaları risklerinden daha fazla.
Bu makaledeki bilgiler, isminin açıklanmasını istemeyen, önde gelen bir Fixed Colour Palette İngiliz ambalaj matbaası ile iş birliği içinde toplandı.