Yeni ortaklığın tarafları, Toyo Ink SC Holdings ve Yaşar Holding yetkilileri soruları yanıtladılar.
Neden isim değişikliğine gidildi?
M. Selim Yaşar: Sanayi boyalarında, mobilya ve inşaat boyalarında ve matbaa mürekkeplerinde ikinci konumdaydık. Toyo burada birinci olma hedefini koydu. Dünyada Dyo olarak 12 milyon dolar kadar ihracat ciromuz var ama Dyo bir dünya markası değildi. Toyo dünyada ilk üçün içinde olan küresel bir marka. Toyo ismiyle sadece Türkiye’de değil; çevre ülkelerde de liderliği kazanacağına inanıyorum. Bu nedenle doğru bir karar alındı.
Dünyada pazar payınız nedir ve Türkiye’de bu ortaklıkla yeni üretim üssünün devreye girmesiyle pazar payında ne kadar artış hedefliyorsunuz?
Koji Wada: Şu anda üretimimizin % 40’ını dış pazarlara satıyoruz. Çin’de, Asya’da ve diğer bölgelerde satışımız var ama Avrupa’da yok. Bu ortaklıkla dış satımımızı 5 puan artırarak % 45’e yükseltmeyi hedefliyoruz.
Dyo mürekkepleri Türkiye’de pazarda hem ekonomik hem güvenilir mürekkep olarak bilinir. Toyo pahalı kalıyordu. Bu konuda stratejiniz nedir?
Yakup Benli: Dyo Matbaa Mürekkepleri 48 yıldır pazarda itibar kazanmış bir markadır. Fiyat anlamında kendi imkanlarımız dahilinde en iyisini müşterilerimize sunmaya çalışıyorduk. Şu andan itibaren kendi imkanlarımız üzerine Toyo’nun Ar-Ge, satın alma imkanları ve bilgi birikimini, proses değişikliklerini eklediğimizde bundan negatiften ziyade pozitif bir etki bekliyoruz. Şu ana kadar Toyo Türkiye’de çok az bir grupta vardı ve ithal ediliyordu. Üretim üssü olduğumuz için Toyo’nun bilgi biriminin üzerine kendi artılarımızı koyarak daha da ileriye götürmeyi planlıyoruz.
Matbaa sektörü çok hızlı bir değişim içinde. Dijital inkjetbaskı sistemi de gelişiyor. Bu konuda ne tür bir geliştirme yapmak istiyorsunuz?
Yakup Benli: Toyo dijital mürekkeplerde zaten güçlü. Şu anda bölgemizde pazar araştırması ve ön satışlar devam ediyor. Toyo şu anda bizimle ve İstanbul’daki Toyo Ink Türkiye ile yani iki şirketle bu alanda da büyümeyi hedefliyor.
Bu ortaklığı takiben grubun Türkiye’de kapasite arttırma ve tesis itibarıyla yeni yatırımı olacak mı?
Katsumi Kitagawa: Öncelikli hedefimiz satışlarımızı arttırmak, ulaşamadığımız bölgelere ulaşmak. Ama tabii daha sonra yatırımı da değerlendirebiliriz. Sadece kendi üretimlerimizle değil, yurt dışından getireceğimiz ürünlerle de büyümeyi hedefliyoruz.
Toyo’nun Türkiye’de kendi organizasyonu ve iş ortakları vardı. Ortaklık sonrası organizasyonunuz nasıl devam edecek?
Katsumi Kitagawa: Yeni bir evlilikten bahsediyoruz. Müşterilerin, çalışanların ve tüm paydaşların maksimum faydayı sağlayacağı bir organizasyon kurma çabasındayız. Mevcut pastayı daha da büyütmeyi ve muvcut şirketlerimizin yapılarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla Toyo Matbaa Mürekkepleri mevcut ürün grupları ve birtakım ilavelerle devam ederken, Toyo Ink Türkiye de yeni ürünler üzerinde çalışmalarına devam edecek. Bu yapıda işimizi geliştirmeye çalışacağız.