KASAD üyeleri Kartonsan’ın yenilenen tesislerini gezdiler
KASAD’ın Mayıs ayı toplantısı Kartonsan’ın İzmit’teki fabrikasında gerçekleşti. Kartonsan’ın KM2 karton üretim makinesinin yenileme ve kapasite arttırımı yatırımının ardından gerçekleştirilen ziyarette KM2’de yapılan tevsi ve artan kapasite ile karton üretim süreci ve Kartonsan’ın gelecek projeksiyonu ziyaretçiler ile paylaşıldı.
(İzmit) KASAD’ın aylık toplantılarından Mayıs 2016 ayı toplantısı İzmit’te gerçekleştirildi. 11 Mayıs Çarşamba günü KASAD üyeleri İstanbul’dan iki ayrı noktadan yola çıkarak İzmit’e ulaştılar. İzmit’te KASAD üyelerini Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım ve Fabrika Müdürü Ümit Özkan karşıladılar. Bir otelde yapılan sunumlar izlenip öğle yemeği yenildikten sonra Kartonsan Tesislerine geçildi. Fabrikada da Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım ve Fabrika Müdürü Ümit Özkan’dan kısa bir birifing alan katılımcılar iki grup halinde fabrika turu yaparak karton üretim sürecini, dilimleme ve ebatlama hatlarını izleyerek, verimli bir gün geçirdiler.
Kartonsan KM2 karton üretim makinesindeki tevsi çalışmaları ile yıllık 240 bin ton üretim kapasitesine ulaşan, ürettiği karton çeşit ve kalitesi ile ürünleri dünyadaki rakipleri ile karşılaştırıldığında en üst düzeyde olan sektörümüzün en önemli yerli karton tedarikçi ve KASAD’ın fahri üyesi olan bir kuruluş.
Haluk İber: Amacımız çağın gereklerini karşılamak
İzmit’teki toplantının açılış konuşmasını yapan Kartonsan Genel Müdürü Haluk İber, KM2’deki tevsi sonrası düzenlenen bu toplantıya katıldıkları için katılımcılara, firma isimlerini de belirterek tek tek teşekkür etti. Tevsi çalışmalarının eski ve yeninin buluşturulduğu çalışmalar olduğunu söyleyen İber, KM2’de de bu tür bir yenileme yapıldığını belirterek şöyle devam ediyor. “Bu çalışmalar bilimsellik şemsiyesi altında çok ciddi emek verilerek gerçekleştirilen çalışmalar. Dünya 4. Sanayi Devrimi’ne doğru ilerliyor. Dördüncü Sanayi Devrimi’ni gerçekleştiren ülkeler ileriye gidecekler. Biz de alt yapı çalışmalarımızda 4. Sanayi Devrimi’nin gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken de siz değerli müşterilerimizin desteğini her zaman yanımızda hissettik. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bu zor ve zahmetli süreci bir şekilde noktalayarak arzu ettiğimiz kapasite ve hedeflere ulaştık. 2014 yılı Haziran’ı, 1970 yılında Kullar Köyü’nde başlayan Kartonsan yolculuğunun önemli bir evresini teşkil etmekteydi. Her alanda sınırların zorlandığı; yetersiz kalan arıtma ve enerji santrali kapasiteleri gibi dar boğazların aşıldığı bir süreç yaşandı. Buradaki amacımız çağın gereklerini karşılamak ve 4. Sanayi Devriminin ayrılmaz bir parçası olmak.
Her yolculuk menzile ulaşıyor. 2014 yılında başlayan bu yolculuğumuz bir şekilde menziline vardı ve mutlu sona ulaşıldı. 2015 yılını 200 bin ton gibi bir üretim hacmi ile kapattık. 2015’in son çeyreğindeki performansımız gelecek için umutlu olmamızı sağladı. 2016 yılında ise 220 bin ton üretimi normal şartlarda rahatlıkla sağlayabilecek durumdayız. Kapasite ile ilgili herhangi bir güçlüğümüz kalmadı. Bu yatırımın detaylarını fabrika müdürümüz sizlerle paylaşacak. 2016 yılını kalite yılı olarak ilan ettik. Yönetsel sistemlerde ciddi gelişmeler sağlamaktayız. Operasyonel mükemmellik başta olmak üzere, yalın yönetim, yalın üretim hedefliyoruz. Statüko koruma anlayışından çıkıp daha mükemmele ulaşmak öncelikli hedefimiz. Proaktif ve interaktif düşünmeyi bir yaşam kültürü olarak benimsemek zorundayız. 4. Sanayi Devrimi altında soluklanmak istiyorsak. Hanibal’ın dediği gibi “hedeflere ulaşmada ya yeni bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız”. Bu bağlamda verimlilik, operasyonel mükemmellik gibi kavramları olağan yaşamımızda kullanmayı hedefliyoruz. Kalite önceliğimiz artan bir ivme ile devam etmekte. Müşteri memnuniyeti tabiki artan bir öneme sahip.
Ham madde kaynaklarımızdaki daralma bizler için bir tehdit ama bu konuda Dönkasan’ın yeni oluşumu devrede. Diğer araçları da devreye sokarak bu sorunu aşmaya çalışıyoruz. Ciddi oranda gazete kağıdı da ithal ediyoruz: Ayda 2500 – 3000 ton civarında.
Özellikle döviz kurundaki gelişmelere bağlı olarak ve artan rekabet koşullarına hazırlıklı olmak için iş planlarımızı yeni yılla birlikte devreye aldık.
Sizlere bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Özellikle her tevsi sonrası sizlerin anlayışı olmasaydı Kartonsan varlığını devam ettirmekte ciddi bir şekilde zorlanırdı. Bizleri bu günlere taşıyanlar içerisindeki en büyük pay siz müşterilerimize ait. Paylaşım toplantımızın hepimiz için verimli olmasını dilerim.”
Genel Müdür Haluk İber’in ardından söz alan Pazarlama Müdürü Kemal Özkırım günün programını belirterek başladığı konuşmasında, iki yılda bir KASAD’la yaptıkları bu paylaşım toplantılarının düzenli ve verimli bir şekilde devam ettiğini belirterek Kartonsan ve Pak Topluluğu hakkında bazı verileri KASAD üyeleri ile paylaştı.
Kartonsan Avrupa’nın 4. büyük karton üreticisi
Bir Pak topluluğu kuruluşu olan Kartonsan’la KASAD’ın bir önceki paylaşımı 2014 yılında Yunanistan’da gerçekleştirilmişti. Pak topluluğunun esnek ve karton ambalaj alanlarında yapılanmaları var. Grup Kartonsan, MEL, Selka, Dönkasan ve Intermat şirketlerinden oluşuyor ve Dönkasan ve Selka % 100 Kartonsan iştiraki firmalar. Intelsan ise grubun esnek ambalaj tarafında faaliyet gösteren şirketi. Kemal Özkırım Kartonsan’daki tevsi çalışmaları sonrasında artan kapasiteye vurgu yaparak şunları söylüyor. “Bizdeki en önemli değişiklik KM2’de gerçekleştirdiğimiz kapasite artışı ve moderizasyon. Böylece Kartonsan 80 bin tonu KM1’den 160 bin tonu KM2’den olmak üzere 240 bin ton kapasiteye ulaşmış oldu. Bu kapasite ile Avrupa’da geri dönüşümlü kağıttan üretim yapan 4. büyük krome karton üreticisiyiz. Grup şemsiyesi altındaki MEL firmasını da düşünürsek Avrupa’da 3. sıraya konumlanıyoruz. Onların da yaklaşık 100 bin ton kapasitesi var ve böylece toplamda 340 bin ton kapasiteye ulaşıyoruz.
2015 yılında 180 bin ton satış gerçekleştirdik. Artan kapasitemizle birlikte satış tonajımız da arttı ve bu bütün zamanlar için Kartonsan’ın rekoru oldu. Gelecekte bu rakamları da geçmeyi hedefliyoruz.
Satış pazarlama tarafında kredi kartı ile satışlarımız devam ediyor. Bankaların uyguladıkları taksitlendirme çerçevesinde taksitlendirme de yapılabiliyor ve bu işlem peşin olarak değerlendirildiği için piyasa için avantajlı bir satın alma oluşturuyor. Ürünlerimizle ilgili de geliştirmelerimiz var. Lüxtriplex ve Exprint kartonlarımızda kapasite artışından sonra üst kat beyazlık değerlerimizi arttırdık. Bu kartonlar daha lüks ambalajlarda kullanıldığı için beraberinde ambalajda bir iyileşme de sağlamış oldu. Lüxtriplex’in arka tarafı beyaz. Yakın zamana kadar bu beyazlıkla ilgili bir değer yoktu. Bu da zaman zaman sizinle müşterileriniz ve bizimle sizler arasında sorunlar yaratabiliyordu. Bu konu da standart hale getirildi.
Kapasitemiz ve hızımız artınca 250 gram da diğer gramajlarımızla aynı fiyatlandırma seviyesine geldi. Bilindiği gibi sıvamalı işlerde düşük gramajlar kullanılıyor. Yakın zamana kadar bizim üretimizde yoğunluk 300 gramdaydı. Zamanla 280 devreye girdi ve 280 gram bu tür işlerde kullanılmaya başlandı. Aynı şekilde 250 gramın da 280’in yerini alacağını düşünüyoruz. Fiyat seviyemizi de diğer gramajlarla eşitleyince sizler için % 11 civarında bir fiyat avantajı yaratmış olduk. Eğer 280 yerine 250gram kullanabilirseniz…
Sizlerle yaklaşık iki yılda bir bir araya geliyoruz. Toplu satış rakamlarımıza baktığımızda 2008’den bu yana Türkiye’nin krome karton tüketimi 268 bin 300 tondan 413 bin tona (2015 sonu) gelmiş. Avrupa’da en hızlı büyüyen pazarız. Bu tüketimle Almanya ve İtalya’nın ardından Fransa ve İngiltere’yi sollayarak 3. sıraya geldik. Bizim üretimimiz de 135 bin tondan 180 bin tona gelmiş durumda. Aynı dönemde iç piyasaya verdiğimiz krome karton miktarı 98 bin tondan 130 bin tona ulaştı. Bir miktar da ihracat yapmaktayız. Bu rakamlarla Kartonsan’ın iç piyasadaki pazar payı yaklaşık % 35 dolaylarında. 2016 yılı için ilk çeyrek rakamları da geldi. Krome karton tarafında geçen yıla göre bir büyüme gözükmüyor. Hatta % 2 civarında bir küçülme var. Genelde yılın ikinci yarısı biraz daha hızlanıyoruz. Aynı şekilde bile devam etse bizim satışlarımız iç pazarda 160 bin ton civarında gerçekleşecek ve pazar payımız % 40’lar civarında olacak. 48 bin ton civarındaki ihracatla birlikte 210 bin ton civarında bir üretim gerçekleştireceğiz.
Haluk Bey’in de söz ettiği gibi 2016 yılını kalite yılı ilan ettik. Bu anlamda Yalın Yönetim Sistemi ile ilgili eğitimler alıyoruz ve bu sistemin uygulamaları yavaş yavaş başlıyor. Bu Japon Toyota’nın uyguladığı bir sistem. Verimsizliği ortadan kaldırmayı, kaliteyi yükseltmeyi, müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefleyen bir sistem.
2016 yılında bizi neler bekliyor
2016 yılı özellikle dolar’ın daha da güçleneceği bir yıl olarak değerlendiriliyordu. Gelişmekte olan ülke kurlarına karşı dolar’ın değer kazanacağı bir dönem. Bu beklenti pek değişmedi. Yakın geçmişte Türkiye sürekli bir seçim ortamında yaşadı. 2016 – 2017 yıllarında da yine böyle bir beklenti var. Yine bir belirsizlik ortamı içinde olacağız. Amerikan faiz artışları az da olsa devam edecek gibi görünüyor. Çin’deki büyümedeki yavaşlama emtia ve petrol fiyatlarını baskılıyor. Civarımızdaki pazarların durumları malum. Ortadoğu’daki karışıklıklar, savaşlar ve terör olayları devam ediyor. Bu ortam içinde artan kapasitemiz ve kaliteye yaptığımız yatırım ile her zaman olduğu gibi yanınızda olmaya devam edeceğiz”.
Kemal Bey’in sunumunun sonunda KASAD üyelerinin soruları da yanıtlandı. Ara gramajlarda karton üretimi olup olmayacağı sorusuna, yeteri kadar piyasa talebi oluşursa yanıt verileceği; bobin göbek çaplarının 30 cm’ye çıkması konusunda da piyasa bu bir bütün olarak bu çapa geçerse Kartonsan’ın da geçebileceği belirtildi..
Kartonsan ve rakamlar
Kemal Özkırım’ın ardından, 15 yıldır Kartonsan bünyesinde çalışan Fabrika Müdürü Ümit Özkan Kartonsan’ın yenilenme ve modernleşme sürecini KASAD üyeleri ile paylaştı. Sunumuna Kartonsan’ın önemli kilometre taşlarını sıralayarak başlayan Özkan verdiği bilgilerle fabrikayı gezerken yapılan yatırımın daha iyi anlaşılacağını da sözlerine ekledi.
Kartonsan 1967 yılında Türkiye’deki ilk kez özel sektör tarafından krome kartonu üretmek üzere kurulan bir işletme. Firma 1970 yılında KM1 makinesinin devreye alınması ile üretime başlamış. İlk yıllarda kapasite 9 bin ton yıl olarak belirlenmiş. 1985 yılında arıtma tesisi devreye sokulmuş. Artan talebi karşılamak için KM2 yatırımı 1986 yılında yapılmış. Türkiye’de enerji sıkıntılarının baş gösterdiği bir dönemde, 1996 yılında da enerji santralı devreye alınmış. 2009 yılında yapılan revizyon sonucu KM1’in kapasitesi % 50 arttırılmış (Matbaa Haber bu tevsi çalışması sonrasında Kartonsan’ı ziyaret etmiş ve geniş bir şekilde sayfalarına taşıyarak okuyucularına ulaştırmıştı.) Son olarak da 2014 yılında başlayan ve tamamlanan KM2 revizyonu ile toplam kapasite 240 bin tona çıkarılmış. Kartonsan’ın ISO Kalite belgeleri, FSC Sertifikası ve OHSAS İş Güvenliği Sistem Belgeleri bulunuyor.
Bugün gelinen noktada, ilk üretime başlanan yıllardaki 9 bin ton/yıl üretim kapasitesinden 240 bin ton/yıl kapasiteye ulaşılmış. Kartonsan 280, 300, 320, 350, 400, 450 ve 500 gramlarda Normprint; 200, 225 gramlarda Normprint Liner; 225, 250, 280, 300, 350, 400 ve 450 gramlarda Exprint; 225, 250, 300, 350, 400, ve 450 gramlarda da Lüxtriplex karton üretiyor. Kartonsan 438 bin metre karelik bir alan üzerine kurulu ve bunun 100 bin metre karesi kapalı alan. Arıtma tesisinin son yapılan iyileştirmeler ile kapasite 10 bin metreküpe ulaşmış ve kağıt karton endüstrisinde ilk defa kullanılan bir teknoloji ile tesisin arıtılan suyu % 40 oranında tekrar üretimde kullanılıyor.
KM1 karton üretim makinesi 2,20 metre genişlikte üretim yapabilen 9 adet yuvarlar elekli yaş sisteme sahip bir makine. Bu makinede üretilen kartonlar 9 kat elyaftan oluşturuluyor. Makinenin 250 metre maksimum hızı var. KM2 makinesinin genişliği 3,65 metre. Bu makinede 4 adet forma eleği bulunuyor. Bu eleklerde formasyon oluşturulup 4 kat halinde karton üretiliyor. Makine hızı 425 metre.
Üç ayda tamamlanan tevsi çalışmaları
KM2’nin revizyonu için 2014 yılının Haziran ayında makine durdurulmuş ve yaklaşık 3 ay boyunca ciddi bir emek harcanarak makine tekrar devreye alınmış. Bu tevsi çalışması fabrika içerisindeki diğer yardımcı tesislerde de iyileştirmeleri gerekli kılmış. Hamur hazırlama kapasitesi ve stok tanklarının kapasiteleri arttırılmış. Fabrika birinci derecede deprem bölgesinde olduğu için de kazıklar çakılarak inşaatlar gerçekleştirilmiş.
Ümit Özkan sunumunda KM2’nin tevsi çalışmaları sırasında çekilmiş fotoğrafları da gösterdi. Bu süreçte KM2 makinesi baştan sona sökülüp, yenilenen parçalarla tekrar birleştirilmiş. Bazı parçaların çıkarılması ancak çatının sökülmesi ve parçaların yukarıdan vinçlerle kaldırılıp indirilmesi ile gerçekleştirilmiş ve ilave binalar inşa edilmiş. Bu süreçte, bir kısmı müteahhit firmalardan olmak üzere toplam 1000 kişilik bir iş gücü kullanılmış. Tevsi sonrasında yapılan iyileştirmelerle KM2’deki son kurutma işlemleri artık ingfraredlerle yapılıyor ve kalite kontrol için yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılıyor. Bu süreçte fabrikanın alt yapısı da elden geçirilmiş. Bütün elektrik ve haberleşme kabloları ve panolar değiştirilmiş. Yaklaşık 167 km enerji kablosu, 126 km civarında da data kablosu çekilmiş. Enerji santralında da yenileştirmeler ve artan kapasiteyi karşılayacak buhar kazanı değişiklikleri yapılmış. Arıtma tesisine de ilave kapasite için yeni yatırımlar yapılmış.
Bütün bu çalışmalar aynı yıl 21 Ekim 2014 tarihinde tamamlanarak, KM2 makinesi tekrar devreye alınmış. Ümit Özkan bu sürecin zorlu geçtiğini belirterek sözlerini söyle tamamlıyor. “Bu süreç bizim için olduğu kadar maalesef sizin için de zor oldu. Çünkü gerektiği zamanda sizlere gereken servisi tam olarak gerçekleştiremedik. Burada gösterdiğiniz anlayış bizim için çok önemliydi ve bu konuda hepinize teşekkür ediyoruz.”
Matbaa Haber’in “üçüncü bir üretim makinesi yatırımı yakın tarihte gündeminizde mi?” sorusunu, “şu anda yaptığımız yatırımı sindirmeye çalışıyoruz ve kapasitemizi önemli oranda arttırmış bulunuyoruz. Dolayısıyla yakın tarihte bir yatırım planımız yok ama bu biraz da pazarın nasıl gelişeceğine ve grubumuzun bunu nasıl değerlendireceğine bağlı” diye yanıtlayan Fabrika Müdürü Ümit Özkan, KASAD üyelerinden gelen yorum ve soruların ardından sunumunu tamamladı ve konuklar iki grup halinde fabrika turuna çıkarıldı.