Tarsus Group Başkanı Roger Pellow’a göre etiket üreticilerinin zorlukların giderek arttığı bir pazarda yeni teknolojilere, uygulamalara ve pazarlara yatırım yapmaya; işletmelerini güncel tutmaya, yeni düzenlemeleri, teknolojileri, uygulamaları ve çözümleri anlamaya ihtiyaçları var. Bir üretim şirketinden satış ve pazarlama şirketine dönüşmek zorunda olan etiketçiler, etiketin marka sahiplerinin gereksinimlerini nasıl destekleyeceğini bilmek durumundalar. Ayrıca tüm departmanlarda gençleri eğitmek zorundalar.
Etiket kullanıcıları tedarikçilerinden ISO 9001 Kalite Yönetimi, ISO 14001 Çevre Yönetimi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, gıda ile temas eden ambalaj ve etiketlere ilişkin AB mevzuatı, Ambalaj ve Ambalaj Malzemeleri Küresel BRC Standardı gibi standart ve düzenlemelere uyumlu olmalarını bekliyor. Markalaşmanın önemli hale geldiğini belirten Pellow, “Etiketin katma değerli olması, inovasyonun hayata geçirilmesi lazım” diyor.
Makine yatırımının da karmaşık bir tercih haline geldiğini belirten Roger Pellow, otuz yıl önce etiket makinelerinin
% 70’ini rotatif letterpress, geri kalanını serigraf ve flekso ve yaldız baskı makinelerinin oluşturduğunu hatırlatıyor. Bugün ise seçenekler çok çeşitli: UV flekso, letterpress, ofset, serigraf, kombinasyon baskı, dijital kuru toner, dijital likit toner, UV inkjet, UV su bazlı inkjet, sıcak yaldız, hibrit… Güvenlik baskılarında yeni uygulamalar, prototip ve ürün geliştirme (örn. şişeler) için 3D baskı, geleceğin yeni yatırım alanları arasında.
Roger Pellow, makine yatırımı konusunda şu önerilerde bulunuyor: “Gelecekte işinizin nerede olmasını istediğinizi dikkatli düşünün; oraya ulaşmak için gerekli teknoloji ve pazar ihtiyaçlarının bir listesini hazırlayın; düşündüğünüz teknolojinin denemelerini ve testlerini yapın; çalışanlarınızın düzgün bir şekilde eğitim almış olacaklarından emin olun.”
FINAT’ın Etiket Akademisi konusunda bilgi veren Roger Pellow son olarak markaların istediklerinin kişiye özel, kişiselleştirilmiş etiket olduğunu ekliyor.