ESD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Okay, açılış konuşmasında ESD’nin 1 yıllık faaliyetlerini özetledi.
Etiket sektörünün 2016 yılının ilk üç ayını Avrupa’da % 2,5 -3.0 oranında, Türkiye’de ise % 3.5 civarında büyüme ile geçirdiğini belirten ESD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Okay, sektörün bazı alanlarda pazar payı elde ettiğini, özellikle sleeve grubunda ise pazar kaybettiğini belirtiyor.
FINAT ile ilişkilerinin gelişerek büyüdüğünü ifade eden Okay, Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Ambalaj Dernekleri Federasyonu bünyesindeki diğer derneklerle ilişkilerinin sürdüğünü belirterek, şöyle devam ediyor.
“Yeni bir iş ortağımız oluşuyor. Özel Markalı Ürün Tedarikçileri Derneği (PLAT) ile ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Genel Kurulunda hiç olmazsa altı ayda bir yapacakları toplantılarda etikette olması gereken özellikleri anlatmamız konusunda mutabık kaldık.
ASD’nin çok başarılı bir şekilde organize ettiği, Bloomberg HT kanalındaki Ali Çağatay moderatörlüğündeki Ambalaj Dünyası programı tam tabiriyle yerine cuk oturdu. Birinci bölümünü geçen sene tamamladık ve bu sene ikinci bölümü devam ediyor. ESD olarak ikinci bölümünde de yer aldık ve orada tüm tüketicilere çağrıda bulunduk. O çağrılardan sonra üç çok önemli firmanın bize geri dönüp etiket spektleri hakkında bilgi istediğine şahit olduk. Bu bizim için çok önemli. Etiketi kullananlar artık daha bilinçli bir şekilde kullanacaklar.”
ESD’nin çalışmaları kapsamında Yunanistan ziyareti sonrasında Yunanistan Etiket Sanayicileri Derneği ile karşılıklı olarak ilişkilerini geliştirme konusunda görüş birliğine varılmış.
Geçen yıl liselerle ve üniversitelerle ilişkiler de geliştirilmiş. Akademik Konsey bünyesinde yürütülen çalışmalar da Etiket Bayramı’nda aktarıldı.
Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri de Etiket Bayramı’ndaydı. Bir gün önce düzenlenen çalıştaya da katılmışlar ve her türlü standardizasyon çalışmalarında iş birliği kararı alınmış.
Aydın Okay’ın Çalışma Bakanını ziyareti sonrasında istihdam konusunda bazı konular gündeme getirilmiş. Çalışma Bakanının Türkiye’deki tüm işletmelerin çalıştırdıkları personelin sertifikalı olmasının peşinde olacaklarını söylediğini aktaran Aydın Okay, “Başkası bizim namımıza etiket sektörü adına sertifikasyon verirse, bu bizim için iyi olmaz. Bu sertifikasyonu bizim vermemiz lazım. Çalışma Bakanlığı, TSE, üniversiteler, İstanbul Ticaret Odası gibi kendimizi doğru anlatacağımız kurumlarla çalışmamız lazım” diyor.
Avrupa’da etiket işinin nasıl yapıldığı hakkında Michael Fairley ve Roger Pellow’dan destek gördüklerini ve bundan sonra sertifikasyon konusunda Tarsus Group’un da iş ortakları arasına gireceğini belirten Okay, Fairley ve Pellow’un tescilli kitaplarının Türkçeye çevrileceğini ekliyor.
Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği ile yapılan görüşmeler sonucunda kamu hastanelerinin kullandıkları etiketlerin sözleşmeleri ve ihale şartnameleri için etiket teknik spektlerinin yıl sonuna kadar belirlenmesi ve sonra hastanelere gönderilmesi konusunda fikir birliğine varılmış.
“Gıda sertifikasyonları ve diğer sertifikasyonlar konusunda önce kendimizi eğiterek, Private Label üreten firmalara da bu sertifikasyonları anlatacağız” diyen Okay, bir türlü çözemediklerini ifade ettiği, Avrupa’da da henüz tam olarak çözülmemiş olan atıklar konusunda da her geçen gün mesafe kaydettiklerini ekliyor.