Sun Chemical Türkiye Genel Müdürü Arınç Aktan
Sun Chemical Türkiye Genel Müdürü Arınç Aktan; yatırımla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Bu yatırımın Sun Chemical açısından hem küresel, hem de bölgesel olarak, anlamı nedir?
Bu hem Türkiye açısından hem Sun Chemical açısından çok büyük bir yatırım. Bildiğim kadarıyla en son teknoloji ekipman parkuruna sahip, tek çatı altındaki en büyük solvent bazlı üretim tesisi. Bunun önemi nedir? Sun Chemical’da iki tip fabrika var diyebiliriz. Bazıları sıfırdan, pigmentten üretimi yaparak nihai mürekkebe veya konsantreye dönüştüren ana fabrika konumundaki fabrikalar. Bu da bir ana fabrika ve burada da konsantre üretiliyor. Bunların büyük bölümü mürekkebe dönüştürülmek üzere diğer Sun Chemical fabrikalarına veya mürekkep mutfağı olan müşterilere gönderiliyor. Dolayısıyla bu son teknolojiye sahip, en yeni, en gelişmiş ekipmanla donatılmış ve tam otomasyonla çalışan bu tesis Türkiye ambalaj sektörünün yanı başında, emrinde ve üstelik senelerdir bu işin Türkiye’de oturtulmasına ve yükselmesine ön ayak olmuş bir ekiple birlikte…
Sun Chemical’ın Türkiye’deki yapılanmasının son durumu nedir?
Sun Chemical’ın Türkiye’de üç fabrikası var. Biri Gebze’de, diğeri Çiğli’de ve son olarak burada, Aliağa’daki yeni fabrikamız. Gebze’deki fabrikamız ofset ve gazete mürekkeplerinin üretimini, satış ve pazarlamasını yapıyor. Bölge ülkelerine de ürün gönderebiliyoruz. Çiğli fabrikamız eski likit mürekkepler üretim tesisimiz ama şu anda sadece su bazlı mürekkepler üretiliyor. O fabrikaya da Aliağa’daki kadar büyük olmasa da yatırım yapıldı ve aynı zamanda su bazlı konsantre üretim yapılarak, diğer ülkelerdeki Sun Chemical tesislerine de ara mamul olarak gönderiliyor. Üç fabrikanın Çiğli’de tek merkezi var.
Bunun anlamı büyümenin potansiyel olarak gelişmekte olan ülkelere kayması, hem de Türkiye’nin özel olarak ambalajda gelecek vaat etmesi diyebilir miyiz?
Doğru, Türkiye önemli bir pazar; iş doğuya doğru kayıyor, ambalaj sektörü de Türkiye’ye kayıyor ama tesis sadece Türkiye’ye yönelik kurulmadı. Bunun yanı sıra operasyon ekibinin verimliliği itibarıyla, Sun Chemical içindeki en verimli tesislerden birisiyiz. Kişi başına üretim ve kişi başına sipariş girme rakamlarına baktığımızda, verimliliğimiz gayet yüksek. Avrupa’ya göre birim maliyetler de düşük olduğu için; birim maliyet olarak en düşük maliyetli ülke tabii ki değiliz ama kişi başına verimlilikle birlikte değerlendirilince, Türkiye’ye yatırım kararı alındı. Bu hem Türkiye açısından, bizim açımızdan, hem de tüm Türkiye ekibinin tatmini açısından – ki parayla pulla ölçülebilir bir şey değil – çok güzel bir şey. Türkiye’ye ihracat potansiyeli olan bir yatırımı getirmek çok güzel…
Hangi ülkelere ihracat yapılıyor?
Ana olarak Avrupa ama Rusya, Güney Avrupa ve hatta Avustralya’ya kadar ürün gönderiliyor. Yakın zamanda başka fabrikalardan da buraya üretim kaydıracaklar.