SBL Türkiye Distribütörü Aras Grup’tan alınan makine yaklaşık beş aydır sorunsuz kullanılıyor.
(İstanbul) Bilnet Baskı Çözümleri ambalaj baskı sonrası bölümünü SBL kesim ve varak yaldız makinesi ile takviye etti. SBL kutu kesim ve yaldız baskı makinesi, bir başka şekilli kesim makinesiyle birlikte firmanın tabaka ofset ve Gallus ICS 670 bobin karton ambalaj baskı makinesinden çıkan üretiminin sonlandırılmasında kullanılıyor.
2007’de kurulan Bilnet Baskı Çözümleri, ticari, yayıncılık ve ambalaj alanlarında yüksek kapasiteli, en son teknoloji yatırımlarıyla sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önde gelen baskı tesislerinden biri haline geldi. Halen toplam 35 bin metre kare kapalı alana sahip iki tesisinde tabaka ve veb ofset ticari baskı makineleri; tabaka, bobin ofset, rotogravür ve flekso ambalaj ve etiket baskı makineleri dahil; baskı öncesi, baskı, baskı sonrası geniş makine parkıyla iç ve dış pazarlardaki müşterilerine hizmet veriyor.
Bilnet Baskı Çözümleri Karton Ambalaj Sorumlusu İsmail Tınmaz, “Bilnet Baskı Çözümleri bir buçuk yıl kadar önce karton ambalaj işine girdi” diyor ve şöyle devam ediyor. “İki üretim hattımız var: Ofset ve flekso. Her ikisinden çıkan tabakalar da gerektiğinde kesim, varak ve yapıştırma işlemleri için ambalaj baskı sonrasına gidiyor. Katma değerli karton kutu üretiyoruz. Ağırlıklı olarak sigara kutuları, çay, şeker, kozmetik ürünlerin kutularını üretiyoruz. Yüksek hacimli olanları metalize baskı da yapabilen Gallus’ta, daha düşük tirajlı olanları ofsette basıyoruz. Tesisimizde 160 – 600 gr aralığında kartonları işleyebiliyoruz.”
Halen ihracat da yapan Bilnet, karton ambalaj ihracatı için bazı müşterileriyle prova ve test çalışmalarını sürdürüyor. Tınmaz, yılın ikinci yarısında ve gelecek yıl ihracatın daha iyi bir noktaya geleceğini belirtiyor.
SBL varak ve kesim makinesi, Bilnet’in ikinci şekilli kesim makinesi. Makine 75 x 105 cm ebatlı ve saatte 6000 tabaka işleyebiliyor. İsmail Tınmaz, varak baskıda 4000 – 4500, kesimde 5000 tabaka hızın yeterli olduğunu ifade ediyor. Bu yılın başlarında kurulan makine halen sorunsuz çalışıyor. Tınmaz, “Bizim için önemli olan makinenin zamanında gelmesiydi” diyor ve şöyle devam ediyor. “Aras Grup ve üretici firma bunu sağladı ve makinenin kurulması da kısa sürdü. Bir hafta – on gün eğitim süresi oldu. Kullanımı kolay bir makine. Piyasada kullanılan SBL makineleri hakkında bilgimiz vardı. Bizdeki makineye de benzer bir makine ama ilave özellikleri var.
Makineye önden üç, yandan iki varak bağlanabiliyor. Bu da varak maliyetini oldukça düşürüyor ve zaman kazandırıyor. Makineyi kesim için de kullanıyoruz. Ayıklama olsa daha iyi olurdu. Klişe bağlama sacı normalde 20 mm, bunun 13 mm olanını bizim için fabrika üretti ve şu anda yolda. Bu bize özellikle tekrarlayan işler için ayar süresinde çok zaman kazandıracak. Hassas forsa ayarları var ve sorun yaşamıyoruz.”
Halen varak ve kesim hattının yetersiz olduğunu belirten İsmail Tınmaz, ambalaj baskı sonrasında tek olan vardiya sayısını arttırabileceklerini kaydediyor. Ambalaj baskı sonrasında ayrıca selofan ve katlama yapıştırma makineleri bulunuyor.
SBL 605 x 815 mm’den 1050 x 1450 mm’ye kadar (1050 x 1450 ebat bu yıl içinde lanse edilecek) altı farklı ebatta otomatik şekilli kesim ve yaldız baskı makineleri üretiyor.