Tuba Ebiller (Somtaş Makine Yönetim Kurulu Üyesi)
İmal ettiği makinelerin % 90’ını ihraç ederek, başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarında yüzümüzü ağartan Somtaş üçüncü kez katıldığı drupa’da ambalaj sektörü için geliştirilmiş makinelerini sergiledi.
Somtaş Makine Ambalaj Sanayi A.Ş. drupa’da geliştirilmiş kağıt poşet, laminasyon ve bobin dilimleme makinelerini sergiledi. Artık satışları azalmış olsa da, Somtaş’ın dünya çapında 500’e yakın kurulu makinesi olan bir selofan makinesine de stantta yer verilmişti.
Somtaş Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Tuba Ebiller, fuarda sergiledikleri makinelerde geliştirdikleri özellikleri ve bileşenleri şöyle anlatıyor.
“2010 yılından beri ambalaj sektörüne yönelik üç makine üzerinde çalışıyoruz ve onları sürekli geliştiriyoruz. Bu fuar için biraz daha farklı konseptler sunduk. Özellikle kağıt poşet makinemiz biraz daha farklı. Müşteri beklentilerini göz önünde bulundurduk ve daha yeni teknolojileri makinemize uyarladık. Baskı sistemi tamamen yenilendi. Yurt dışından ilave aksesuarlar getirdik. Aniloks merdaneleri, sleeve sistemleri vs. yurt dışından, çoğu Avrupa menşeli üreticilerden temin edildi. Makinelerin tasarımı tamamen bize ait.
Bag Master LX poşet makinemiz dakikada dakikada 250 m. hızla çalışarak1200 adet poşet yapabiliyor. Minimum 16, maksimum 76 cm uzunluğunda, minimun 8 cm ve maksimum 35 cm eninde poşet yapıyor.
Bobin dilimleme makinesi 160 cm’lik bobinleri istenilen ebatlarda ikiye veya üçe vb. bobin olarak dilimliyor.”
Somtaş geçmişte selofan makineleriyle de tanınıyordu ve çok sayıda selofan makinesi yurt içinde dünyada çalışıyor. Tuba Ebiller, “Selofan makinesi imalatını sipariş üzerine yapıyoruz. Sektör dijitale dönüyor ve selofan makinesine talep daha da azalacak. Asıl odaklandığımız alan ambalaj sektörü ve her dönem yeni bir tasarım ve ürünle fuarlara katılmaya başladık” diyor ve şöyle devam ediyor.
“Loca Matbaası’nda dört adet Bag Master kağıt poşet makinemiz, Eren Etiket’te iki adet Bag Master kağıt poşet makinemiz, Haypack Ambalaj’da bir kağıt poşet makinemiz çalışıyor. Birkaç kurulu makinemiz daha var. Türkiye pazarına da hakimiz.
Yıllık kapasitemizin % 90’ını ihracatta kullanıyoruz. Avrupa’nın ve Orta Doğu ülkelerinin tamamı, Uzak Doğu’dan Filipinler’e kadar her yerde makinelerimiz kullanılıyor.
Bizim drupa’ya üçüncü gelişimiz. Her gelişimizde kendimizi biraz daha geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu işin bir yeter noktası yok. Çok geniş, ucu bucağı olmayan bir sektör. Kendinize hiçbir zaman dur diyemezsiniz. Her zaman kendinizi geliştirmek ve bu piyasada bir yeriniz olduğunu göstermek zorundasınız. Çok büyük bir fuar ve sektörün tüm devleri burada. Onların arasında biz de varız diyebilmek çok zor. Artık bir Türk firması olarak hem teknoloji, hem güven hem de diğer unsurlarla, biz de varız diyebiliyoruz.
Beklentilerimiz çok yüksek. Her fuarda beklentilerimizin % 80 oranında karşılandığını görüyoruz ve aynı fuara tekrar hazırlanıp aynı motivasyonla geliyoruz. Bütçesi çok yüksek bir fuar ama bize verdikleri, bizden götürdüklerinden çok fazla.”