Mopak Genel Müdürü E. Ruhi Molay
“Oluklu mukavva ambalaj için düşük gramajlı kağıtlarımız, bizi global ölçekte rakipsiz yaptı”
Mopak drupa 2016’da oluklu mukkavva ve ince gramajlı sigara kağıtlarıyla özel kağıtlarını sergiledi. Mopak standında Genel Müdür E. Ruhi Molay, Mopak’ın drupa 2016 sunumu ve kağıt – karton ihracatı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Mopak drupa 2016’da hangi pazarları hedefledi ve hangi ürün gruplarını tanıttı?
MOPAK, drupa 2016’da özellikle Orta ve Batı Avrupa pazarını hedefledi. Bu fuarda önceliği ve ağırlığı Oluklu Mukavva Sektorü’nde kullanılan kağıt ve 20 gram/m²ile 40 gram/m²arasında sigara ve özel kağıtlar sektöründe kullanılan kağıt ürünlerimize verdik.
MOPAK’in bu ürün gruplarında en büyük üstünlüğü elbette kalitesi. Global ölçekteki rakiplerini bile geride bırakan bir kalite avantajımız mevcut. Ama bununla birlikte oluklu mukavva sektöründe kullanmaya elverişli düşük gramajlı (65-70 g/m²) ürünlerimiz bize yenilik, ayrıcalık yaratırken, en önemlisi global ölçekte bizi rakipsiz yaptı.
Halen ihracatın cironuzdaki oranı nedir? Bu oranı yükseltmek için başka fuarlara da katılıyor musunuz?
MOPAK, 3 fabrikasında ürettiği farklı özellikte kağıtlar için farklı satış stratejileri uygulamakta. Dolayısıyla tum MOPAK cirosu yerine şu anda oluklu mukavva sektöründe kullanılan kağıtlar (Dalaman ürünleri) cirosundan bahsedecek olursak, ihracatin ciroya oranı % 80’lerde. Bunu arttırmak için birçok diğer çalışmanın yanı sıra başka fuarlara da katılım planlanmış durumda.
Bu drupa kağıt ve karton pazarında ihracatta Türkiye’nin handikaplar ve fırsatları yönünden neler düşündürdü? Gerek Mopak olarak, gerek ilgili resmi kurumlar olarak, bu handikapları aşmak ve fırsatları daha iyi değerlendirmek için neler yapılabilir?
Tüm dünyada pazarların daraldığı ve rekabetin arttığı bir gerçek. Bunu drupa esnasında gerçekleştirdiğimiz temaslarda da bir kere daha saptadık. Hem MOPAK özelinde firmalar hem de ilgili resmi kurumlar rekabetçiliği arttıracak önlemler almalı. Uzak Doğu’ya karşı avantajımız olan navlun maliyetleri gittikçe artıyor ve bu avantajı gitgide kaybediyoruz. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılmalı. Ham madde konusunda dışa bağımlılığın önüne geçecek projeler oluşturulmalı ve desteklenmeli.
Mopak standına en çok hangi ülkelerden ziyaretçiler geldi? Fuardaki görüşmelerin ilk sonuçları beklentilerinizi karşıladı mı?
Yoğunluk Orta Dogu ve Kuzey Afrika’dandı. Ancak dünyanın hemen hemen her bölgesinden ziyaretçilerle tanışıp görüşme imkânı bulduk. Fuar sırasında gerçekleştirdiğimiz görüşmeler de, fuar sonrası ilk dönüşler de şu an için beklentilerimize paralel.