Ankara’da dört yıl önce matbuu.com’u kurarak kendi yazılımlarıyla web-to-print sistemini hayata geçiren matbuu.com, Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen “drupa 2016 Kağıt ve Basım Teknolojileri Fuarı”na katılarak dünya pazarlarına yelken açtı. Matbuu.com web-to-print iş modelini, Baskı Noktası markasıyla franchising vererek Türkiye çapında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini açıklayan şirket ortaklarından Onur Afşar, “Amacımız herkesin kazanacağı bir iş modeli kurmak” diyor. Onur Afşar, drupa 2016 Kağıt ve Basım Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Matbuu standında sorularımızı yanıtladı.
Web-to-print küresel bir iş modeli. “drupa 2016 Kağıt ve Basım Teknolojileri Fuarı”na katılırken bunu nasıl somutlaştırmayı düşündünüz?
W2P sektörünün Türkiye öncüsü olarak en somut örneği çalışan iş modelimiz olduğunu düşünüyorum. Dört yıldır artarak büyüyen projemizde şu anda günlük 81 il, 902 ilçeye sevkiyatımızla toplam 6.294.725 gönderi adedine ulaşmış bulunuyoruz. Hedefimiz Avrupa ve Asya’da baskı sektörüne yeni bir hareket kazandırmaktır.
Fuardan nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?
Fuarda Türk bayrağı altında olmak bizler gururlandırdı. Ziyaretçilerimizden aldığımız geri bildirimler ve incelemelerimiz, siparişten teslimata hatasız ve kolay gerçekleştiren tek yazılım olmamız da ayrı bir gurur kaynağı oldu. 40 yıllık matbaa yolculuğumuzun bizi başarıya götürdüğünü net olarak görmüş olduk. Dolayısıyla bizim için verimli geçen drupa’da gördük ki doğru yoldayız. Sonuç olarak iş modelimizi merak eden ve bizlerle iş birliği kurmak isteyen dünyanın her ülkesinden partnerler ile tanıştık, ilerleyen günlerde farklı iş modelleri ile tekrar dünya sahnesine çıkabiliriz.
Sipariş aldıktan sonra ürünlerin teslim süresi nedir?
Ürüne göre değişiyor. Örneğin, 50 bin adet cepli dosyayı iki gün içinde çok rahatlıkla verebilecek hızdayız.
Sistemi ambalaj alanına da taşımayı düşünüyor musunuz?
Hayır, biz kendi alanımızda devam etmeyi düşünüyoruz. Baskı sektöründe hiçbir şekilde hırslı olmamak lazım. Meslektaşlarımız, büyüklerimiz hırslı olabiliyor ve meslektaşı aldı diye makine alanlar oluyor. Biz biraz daha idealist yaklaşıyoruz bu konuya…
Sitenizde online editör kullanıcısı mı çok; hazır dosya gönderenler mi? Nihai kullanıcı bu sistemi ne oranda kullanıyor?
Her ikisi de kullanılıyor; ama daha çok hazır dosya geliyor. Türkiye’de baskı işi çok düzensiz. Çantacılar bir yana, bir berber bile baskı işi yapabiliyor. Piyasanın sınırları çok belirsiz. Avrupa’da, Amerika’da kimin ne iş yaptığı bellidir. Şu anda Türkiye’de denenen şeyleri onlar on yıl önce denediler; batan battı ve sektör yeniden şekillendi. Türkiye’de ne istediğimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Özellikle baskı sektöründe… Makine alarak iş yapabileceğimizi sanıyoruz, bencil davranıyoruz. En büyük servetimiz, bilgimiz. Ne yapacağımızı biliyorsak, finansı da, yazılımı da çözeriz. Şu anda bizim gibi ticari matbaalar için tek çıkış yolu, eğer bir branşlaşma yoluna gitmiyorsak, birleşmek. Birleşmekten kastım; bulunduğumuz yerde güç birliği yaparak, biraz makyajımızı değiştirerek ve birbirimizle senkronize olarak iş birliği yapmak.
Biz de matbuu.com olarak, ne yapmak istediğini bilen herkese istediği desteği veririz. Matbaacılar Federasyonu ile bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Biz de kendimizce Baskı Noktası adıyla bir iş modeli kurduk. Bu iki üç sene içinde oturacak ve sektörü stabilize edecek bir iş modeli. Bu konuda franchising vermeye başladık. Antalya’da bir matbaaya verdik; Gaziantep ve Hatay’da da franchising verdiğimiz matbaalar oldu. Türkiye’de tek çıkış yolu bu. Amacımız Türkiye’de bu örgütlenmeyi sağlayarak, tekelci bir zihniyetle davranmadan, herkesin kazanacağı bir sistem kurmak. Sisteme katılan matbaacı web-to-print sistemimize bağlanıyor; kârın sadece yüzde 3-4’ünü biz alıyoruz, yüzde 95’inden fazlası matbaacıya kalıyor.
Altyapınız talebi karşılamaya yetiyor mu?
Matbuu.com 40 yıllık bir matbaacılık deneyimimizin, teknoloji ve inovasyon ile harmanlanmış hali diyebiliriz. Her geçen gün tecrübelerimize ve üretim parkımıza yenilikler yapıyor ve sektörde öncü firma olmaya devam ediyoruz. Matbuu.com sıradan bir e-ticaret sitesi değildir. Online olarak tasarladığınız veya daha önce hazırlayıp sisteme yüklediğiniz işleri yüksek kapasite ve en yeni teknolojilerle donattığımız fabrikamızda üretiyoruz. İşte bu üretim süreci ile birlikte; üretim kalitesi, üretim hızı, müşteriye karşı olan tutum ve davranışlar, sipariş verme kolaylığı, takip kolaylığı gibi altyapı gerektiren birçok sorumluluğu optimum şekilde sisteme entegre ettik. Fabrikamız 6 bin metre kare. Gerektiğinde iki ya da üç vardiya dönüyoruz. Sıkıntı olmuyor.