FujiFilm Dış Ticaret A.Ş Dijital Ürün Müdürü Murat Özkıray;
Bu drupafuarında Fujifilm inkjet teknolojisini öne çıkarttı. Öncelikle 720S’ten söz edelim; hangi özellikleri ile öne çıktı, ziyaretçilerden nasıl tepkiler aldınız?
B2 format (50×70 cm) JetPress 720 inkjet baskı teknolojisini kullanıyor. Fuarda sergilediğimiz JetPress 720S 4 renkli. Tam olarak satılabilir ve ticari halde. Özellikle renk yönetimi, mürekkep ve yazılımla ilgili iyileştirmeler yapıldı, bir iki kontrol sistemi daha eklendi, inkjet baskı daha da stabil hale getirildi. Tek yüz 2700 tabaka baskı hızına sahip. Her türlü ofset kağıdına basabiliyor. Makinenin önünde bir kuşeleme ünitesi var bu sayede fantazi kağıtlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede baskı yapıyor. 200-600 g/m²arası ağırlıklarda kağıda baskı yapabiliyor. Su bazlı bir makine. En büyük avantajı o. Sağlık sertifikalarına sahip. Özellikle ambalaj pazarında kullanılması planlanıyor. Kompakt bir makine. Baskı kalitesi ve hızı ziyaretçilerden gayet iyi tepkiler aldı. Türkiye’den de oldukça ilgi var.
Yazılımlarınızda durum nedir?
İş akışı programımız XMF’de 30 satışımız var. Tüm CtP’lere uygulayabildiğimiz bir sistem. Bazı eklentileri mevcut. XMF iş akışını bütün olarak alırsanız 5 kullanıcılı montaj programı, otomatik şişirme özelliği, kum tram özelliği yüklenebiliyor.
Dijital prova olarak geçen modülümüzle ilgili çok satışımız oldu. İşi müşteri server’ınıza yolluyor, ripleyip tekrar müşteriye yolluyorsunuz. Müşteriniz kontrollarını yapıyor ve dijital imza ile onaylayıp yolluyor. Yine renk yönetimi ile ilgili eklentiler var. Bir de ripin içinde Controller var. Bu da resim çözünürlüğünü ve yazı hatasını denetliyor. Hem dijital hem konvansiyonel baskı sistemlerinde bu yazılım kullanılıyr. Tüm inkjet sistemler de (geniş veya dar format) XMF iş akışı yazılımını kullanıyor.
Fujifilm inkjet teknolojisi markası altındaki ürünler görüldüğü kadarıyla yalnızca makineden ibaret değil.
İnkjet teknoloji bölümünde Fujifilmin üretmiş olduğu kafa yer alıyor. Burada tek renk olarak yer alıyor çünkü asıl gösterilmek istenen kafanın hızı. Fujifilm inkjet kafa ile 300 m/dakika hızla sağlıklı baskı yapılabiliyor.
Diğer tarafta ileriye dönük su bazlı mürekkep geliştirmeleri ile ilgili numuneler yer alıyor. Ambalaj malzemesi, fleksibıl ambalaj ve karton baskı, mikro dalga üzerine baskı gibi. Fujifilm mürekkep teknolojisi ve kafa teknolojisi örneklenmiş oluyor. Buradaki iş örneklerinde metalik mürekkepler, görünmez mürekkepler de yer alıyor. Ayrıca LED UV teknolojisi ile basılmış müşteri ürünleri burada yer alıyor.
Metarials Printer olarak geçen, devre basımı için kullanılan bir cihazımız daha var. Ar-Ge için kullanılıyor. Bunun için üniversitelerden çok talep alıyoruz.
Esnek ambalajda da inkjet çözümünüz bulunuyor.
Esnek ambalajda çok güzel baskı sonuçları veren, bobinden bobine 52 cm, 4 renkli ön-arka çift yüz baskı yapabilen makinemiz daha sonra ticari olarak pazara çıkacak ancak şimdiden Japonya’da ticari satışı gerçekleşmiş. Beta değil, ticari satış. Bu inkjet baskı teknolojisi de su bazlı. Su bazlı mürekkeple doğrudan kuşe kağıda basabiliyor.
Bizim için inkjet fuarı olan bu fuarda Fujifilm standında bugünün teknolojileri kadar yarının teknolojileri de tanıtıldı, ileriye dönük projeler de sergilendi.
“Bizce kafalar değiştirilebilir sarf malzeme değildir. Makinenin elektronik kartları gibi sabit bir parçadır.”
Geniş formattaki yenilikleriniz neler?
Geniş formatta yeni makinemiz Onset X3. Maksimum hızı 1150 m²/saat Makinemizin güvenlik ve mürekkep sarfiyatı açısından büyük avantajları var. Temizliği alttan solventle yapıyor. Temizlik sırasında mürekkep sarfiyatı sıfır. Kafaları korumak için epey güvenlik aparatı mevcut.
Fujifilmin en büyük iddiası kafaları makinenin elektronik bir parçası olarak görmesi. Bizce kafalar değiştirilebilir sarf malzeme değildir. Makinenin elektronik kartları gibi sabit bir parçadır. Bizim Türkiye’deki makinemiz son derece stabil çalışıyor. İki yılda makinede sadece iki kafa değişti. Makine şu anda 1150 metre kare modunda çalışıyor.
Alıcılar, Fujifilm Onset X3’e değişik model ve konfigürasyonda sahip olabilir. Makine 7 renge kadar çıkabiliyor; CMYK açık cyan, açık magenta, beyaz mürekkebi var. Değişik seçeneklerde 9-14-27 pikolitre olarak tercih edilebiliyor. Beyazımız örtücü. İstanbuldaki makinemiz saatte 200 metre kare beyaz basıyor ve Türkiye’den beyazın örtücülüğü konusunda hiçbir şikayet almadık.
Geniş format bölgemiz Fujifilm Acuity LED 1600 UV ile başlıyor. Bizdeki tüm geniş format ürünler UV. Fujifilm Acuity LED yaklaşık 3 yıldır satışını yaptığımız bir ürün. CMYK, açık cyan, açık magenta, beyaz mürekkebi ve lakı olan giriş seviyesi bir makine. 160 cm eninde 13 mm kalınlığa kadar sert malzemeye baskı yapabiliyor. Bu makinenin hedefi genelde iç mekân baskısı butik işler.
Büyük flatbed makinemiz Acuity F’in 2,5×3 m baskı alanı var. Maksimum 150 metre kare hızda. Kabul edilebilir baskı 100 metre kare. Türkiye’de 2 adet, Bakü’de 1 adet kurulumumuz var. Kurulumunu yaptığımız en eski makinemiz 12-13 aylık. Gayet güzel, stabil çalışıyor. 8 ay önce sattığımız makine şu an 110 bin metrekareleri devirdi. Ağırlıklı olarak dekorasyon baskıları yapıyor.
Yeni hibrit modelimizin tanıtımı Fespada yapılmıştı. Ticari satışı da burada başladı. Hem rulo hem de sert malzemelere 3,20 metre eninde baskı yapabiliyor. Bu makinemizde CMYK açık cyan ve açık magentanın yanında bir de orange ve beyaz var.