Ferag 20 kilograma kadar her türlü ürünü; bu bir tekstil ürünü, bir silikon kartuş ya da gıda ürünü de olabilir özel olarak projelendirip tıpkı gazeteleri taşıdığı gibi taşıyabiliyor.
drupa 2016’da Ferag standında Ferag CEO’su Jürg Möckli, Ferag (Türkiye dahil) Satış Yöneticisi Jacques Orobitg ve Dereli Graphic Web Ofset Satış Müdürü Bora Erdem Matbaa Haber’in sorularını cevapladı.
2016 drupa fuarına Ferag nasıl hazırlandı. Web kanalında bir daralma var. Bunu nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
Bora Erdem: Ferag sadece gazete teknolojileri ile devam etmedi. Pazarın daralacağı zaten bilinen bir şeydi. Bundan dolayı gelişmelerini yaptı. Gazete dışında farklı yerlerde de olmayı hedefliyoruz.
Gazete Sektöründeki daralmayla birlikte Ferag ambalaj ve üretim sonrası hatları ile ilgili yaptığı yatırımlarla her sektöre yaklaşmaya başladı. Geçmişten gelen know-how ve sürekli bir Ar-Ge çalışması ile taşıma üzerine olan herşeyi yapabiliyoruz. Fuar öncesinde tanıttığımız Ferag Skyfall ile her türlü materyali; ne olduğu önemli değil, 20 kilograma kadar her türlü ürünü, bu bir tekstil ürünü de olabilir, bir silikon kartuş ya da gıda ürünü de olabilir özel olarak planlayıp gazeteleri taşıdığımız gibi taşıyabiliyoruz.
12 yıldır Türkiye’de Ferag’la birlikte hareket ediyoruz. Türkiye’de matbaalar bir plan içinde kurulmadığından yer sorunundan ötürü basılı ürünleri taşımak, bir yerde biriktirmek çok zor oluyor. Biz 50 cm’lik bir aralıktan çevre dostu yöntemle, tek bir motorla, çok kolaylıkla yukarı taşıyıp, yerçekimi kuvvetiyle de aşağıya indiriyoruz. Yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan sistemimiz halihazırda Belçika, Almanya ve ABD’de kullanılıyor. Özellikle e-ticaret yapan firmalarda bu sistemimiz çok tercih ediliyor.
Medyanın reklam gelirini arttıracak ek projeler sözkonusu mu?
Bora Erdem: Ferag’ın sloganından ikisi “Edit value – Baskıya değer katma” ve “Tailor-made” dediğimiz müşterinin bizi yönlendirmesi. Biz özel projeler yapabiliyoruz. Tamamen onların bulunduğu bina konum ve istediği ile alakalı. Fuarda “2 in 1” sunumunu gerçekleştirdik. İki farklı insörtü bir araya getirip, kişiye özel direct mailing yapıyoruz. Direct mailing konusunda bizim Deutsche Post ile zaten bir iş birliğimiz var. Orada bütün sistemlerimiz kullanılıyor.
Bunu drupa için hazırladık. Ama dünya çapında postanelerle ortaklıklara gidilecek. Belli firmaların da ciddi yaklaşımları var.
Mr. Möckli fuarın 7. günündeyiz. Siz fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Jürg Möckli: Dünya çapında çok ziyaretçimiz oldu. Görüşmelerden çok yeni proje oluşturma şansımız olduğu ortaya çıktı. Almanya’ya 2 büyük hat satışı gerçekleştirdik. Geleneksel ticari pazarımız gazete müşterilerimiz direct mailing, kişiye özel gönderimler ve paketlemelere büyük ilgi gösterdi.
Ferag olarak, geçmiş yıllarda, eski insört sistemini alıp İsviçre’de yenileyip sonra yerine gönderiyorduk. Şimdi ise ekip olarak müşterimize gidiyor ve yenilemeyi yerinde yapıyoruz. Bu da müşterimize büyük maliyet avantajı sağlıyor.
Bu fuarda müşterileriniz en çok neler sordular? Fuarda yeni yüzler gördünüz mü?
Jürg Möckli: Müşterilerin öncelikle baktıkları yön, biz hâlâ var mıyız, güçlü müyüz, sektör hâlâ yerinde mi, oluyor.
Biz müşterilerimizle halihazırdaki projeleri konuşuyoruz ama onların hiç aklında olmayan yenilikleri fuarda gösteriyoruz. Müşteriye hayır demiyor; piyasanın ve teknolojinin el verdiği ölçüde konuşuyor, anlatıyor ve dinliyor, onlarla ortak çözümler buluyoruz. “Tailor made” dememizin en önemli sebebi tamamen kişiye özel ürünlerin tasarlanması ve bu noktada müşterilerimize bunu gösterebilmemiz. Müşteriye hayır demiyoruz.
Fuarın periyodu için ne düşünüyorsunuz?
Biz fuarın 3 yıla dönmesine karşıyız. Buraya çok büyük yatırım yapıyoruz. Teknisyen ve satış grubumuzla birlikte 70 kişiye yakın katılıyoruz. Gösteri başlamadan geliştirmelerini yapmak istiyorsun. Bu da belli bir süre alıyor. 18 ay öncesinden planlamayı yapıp herşeyi hazırlaman gerekiyor. Fuarın 3 yılda bire inmesi bizim bu hazırlıkları yapmamızda ve istediğimiz noktaya gelmemizde bizi yoracak bir süre. 11 günün de hâlâ uzun olduğunu düşünüyorum. Seneye Interpack 7 gün olacak. Bu bizim için çok iyi bir süre. Oraya da yeni bir çalışmamızı götüreceğiz. Interpack bizim için önemli bir fuar.
Mr. Orobitg siz Türkiye pazarına da bakıyorsunuz, Türkiye pazarını nasıl buluyorsunuz?
Jacques Orobitg: Bugüne kadar yaptığımız çalışma ile neredeyse gazete sektöründeki bütün ekipmanları Ferag olarak biz verdik. Pazarda zaman içinde yerimiz oldu. Yeniliklerimizle halihazırdaki pazar başarımızın devam edeceğini düşünüyoruz. Güvene dayalı ilişkiler kurduk. Bundan dolayı diğer markaları tercih etmediler. Satış sonrasında yeterli desteği verdiğimize inanıyorum. Daha sonraki satışlarımızı buna bağlıyoruz. Yeni sunacağımız çözümlerle farklı müşteri portföylerine yakın zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Bazı hazır müşterilerimize de drupa öncesinde ziyaretlerimiz oldu. Yeni tanıttığımız “one2out” ve “EasySert” ile yeni marketlere yeni tekliflerimiz olacak. Halihazırdaki gazete müşterilerimiz de yeni sektör arayışı içindeler onlarla da yeni bir yön verebiliz.
Türk pazarından MemoStick® and MemoScent® uygulamalarına talep var mı?
Jacques Orobitg: Normalde sattığımız ve kullanan müşterilerimiz var Türkiye’de. MemoStick® Ferag’ın halihazırda Türkiye’de kullanılan bir aplikasyonu. Bu tür uygulamalar market ve pazarlamayla ilgili olduğu için gelişen durumlara göre zaman zaman talepler geliyor. Tekliflerimizi sunuyoruz, görüşüyoruz. Bunlar proje bazlı çalışmalar olduğu için reklam ve pazarlama bölümünden gazetelerin bize gelmesi gerekiyor.
Mr. Möckli Türkiye Avrupa’nın ambalaj üssü olmaya aday. Ferag da bu alanda projeler üretiyor. Bu çerçevede Türkiye’deki Avrasya Ambalaj fuarına da katılmayı düşünüyor musunuz?
Jürg Möckli: Bunun çok iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum. Bu yıl için bir şey diyemiyorum ama değerlendireceğiz. Avrasya Ambalaj fuarı bizim dünya fuar listemizde var. Gelecek yıllarda nasıl katılacağımız konusunda market değerlendirmesi yapıp bir karar vereceğiz.
Türkiye önemli bir pazar. Bazı sebeplerden dolayı son aşamaya gelmiş projelerimiz ertelendi. Çok emek verdiğimiz, başarı sağlama konusunda büyük beklentilerimizin olduğu projelerdi. Gelecekte de bizim için büyük bir pazar olacak. İnterlojistik anlamda Türkiye bizim için ciddi bir pazar. Büyük bir nüfus yoğunluğu var. Modern bir ülke. Bizim için bu noktada önemli bir pazar olmaya devam edecek.