Çok gürültülü bir stant. İşler iyi anlamına mı geliyor, ne diyorsunuz?
İlk günden itibaren Kodak’ta bir yağunluk vardı ve giderek arttı. Toplamda, 15 kadar CtP projemiz var. Hem fuar öncesinden gelen hem de fuarda başlayan görüşmelerimiz devam ediyor. Genel olarak hız yükseltme veya yazılım güncellemede teknolojik olarak üst noktaya gelinmek isteniyor. Projelerin bir kısmında güncellemeler, bir kısmında da makine satışı var. Ayrıca Anadolu’nun farklı şehirlerinden gelen matbaacılar da var. Onlar da dışarıdan hizmet almak yerine CtP’ye geçmek istiyorlar. Onlarla da görüşmeler sürüyor.
Kodak standındaki yeni teknoloji ve tanıtımlardan söz eder misiniz?
Flekso ambalajda Kodak Flexcel NX üzerinde yeni teknoloji tanıtımları yapıldı. Yeni bir yazılım ve paternler içeriyor.
Kodak Nexpress’in yeni özellikleri tanıtıldı. Ebat olarak 120 cm’ye kadar çıkışa sahip. En büyük çıkış ebadı böylelikle 120×35 cm oldu. Ayrıca beyaz mürekkeple ve 450 grama kadar baskı yapma imkanı var.
Kodak inkjet teknolojisine de yatırım yaptı. Kodak Prosper 300 metre dakikada baskı yapan makineye bağlı olarak ‘inline finising’ hattı yapılmış durumda. Manroland ve Rima ile birlikte yapılan bir katlama, harman, tel dikiş, üç ağızlı bıçak ve istifleme şeklinde tamamı otomatik olarak yapılan bir insert sistemi getirilmiş.
İş akışı çözümlerinde geliştirmeler, yenilikler var.
Kalıplarda iki büyük geliştirme var. Kodak Electra Max termal kalıp tek katmanlı UV’ye dayanımlı uzun tirajlar için kullanılan bir kalıp. Şu anda Kodak’ın en üst kalite baskıyı yapan kalıbı Electra XD’ye UV’yi de ekledikleri Electra Max kalıpla -hem UV hem de konvansiyonel baskıya uygun- tek çözüm sunacağız.
Kodak ayrıca kimyasalsız kalıpta UV uygulamalar için Sonora UV olarak ikinci bir kalıp çıkardı. Bu, tirajları UV’de daha uzun olan bir kalıbımız.
Bu fuara ilişkin sergilenen ürünler ve satışlar için değerlendirmeniz nedir?
Kodak ofsete ve ambalaja yatırım yapıyor. Biz CtP’ye bundan sonra daha çok yatırım yapılacağını beklemezken Kodak Trendsetter 800’ün çok kasetli yeni bir modelini çıkarttı. Biraz fazla yer kaplayan Magnus serimiz daha kompakt bir hale geldi. Artık, daha küçük alanda daha efektif bir makine oldu. Yüksek otomasyon isteyen hem pançlı hem de çok kasetli bir Trendsetter 800 tanıtımı yapıldı. Hızı saatte 68 kalıba çıkıyor. Şu anda kendi alanında en hızlı makine.
Bu sefer dijital Kodak’ta yoğunluk anlamında çok üstte değil. Ambalaj ve ofset tarafı daha ağırlıklı. Dijital’e hızlı bir dönüşüm olacak derken konvansiyonel sistemlerin halen ağırlığını koruduğunu görüyoruz.
Bugün bir rapor okudum. Ambalaj sektörünün konvansiyonel olarak daha da yükseleceğini dijital pazarın çok çok düşük kaldığını, ambalajda dijitale yönelik çözümlerin adetsel olarak yeterli olmadığı ortaya çıkıyor.
Dijital yükselecek bir pazar ama bunun pratiğe uygulanması, maliyetlerin tutturulması ofset ile kırılma noktaları Türkiye’de düşük seviyede. Avrupa’da durum farklı. Doğrudan kişiye özel gönderimler çok olduğu için orada daha popüler.
Türkiyeden matbaacıların ilgisini nasıl buldunuz?
Bir yandan Türkiyedeki dengesizlikten dolayı zaten yatırım yapmayacağız diyenlerle ne göreceğiz, zaten dijitalle ilgilenmeyeceğiz diyenler ve özellikle eski firmalar fuara itibar etmediler. Diğer yandan, yöneticilerin dışında kullanıcı, grafiker, üretim müdürü olarak görev yapanları da fuarda görüyoruz. 2008 ve 2012 fuarlarında imza attığımız ya da el sıkıştığımız firma sayısı çoktu. Bu fuarda 3 tane CtP satışı gerçekleştirdik, ancak bunu 4 katı firmayla Türkiye’de görüşmeye devam edeceğiz. Bu da yatırımcıların çok kararlı olmadıklarının göstergesi.