Sürdürülebilirlik ambalaj sektöründe de önemli bir konu. Akıllı ürün geliştirmeleri katma değer zincirinde kaynak tasarrufları sağlıyor. Halen piyasada bunun sayısız örnekleri var; diğerleri geliştirme aşamasındadır. Ürünler, prosesler ve hizmetlerde inovasyonlar, 27 – 29 Eylül 2016 tarihleri arasında Nürnberg, Almanya’da yapılacak olan, ambalaj endüstrisi için Avrupa ticaret fuarı FachPack’ın temel bileşenleri. Nürnberg bir kez daha ambalaj, teknoloji, işleme ve lojistiğin tüm yönlerini kapsayan somut çözümler ve ilham almak için buluşma yeri olacak. Son fuarda, 44.000 civarında profesyonel ziyaretçi ambalaj sektöründe ürün ve hizmetlerle ilişkin olarak burada 1.565 katılımcı ile buluşmuştu.
“Sürdürülebilirlik terimi bugün halihazırda biraz fazla kullanılmış olsa bile, esasında ne anlama geldiğini unutmamamız gerekir ve o aslında sadece mevcut bir eğilimden çok daha fazlasıdır” diyen Fuarlar Direktörü Heike Slotta, şöyle devam ediyor. “Bu çok önemli konu toplumun kalbinde yer edinmiştir. Ambalaj sektörü de burada kendi katkısını yapıyor: Ambalaj gelişiyor ve çözümler ve seçenekler sunuyor. Sonbaharda onların tümünü FachPack’da bulacağız.” Önlemler tüm katma değer zinciri için geçerli: Ambalaj kaynak tasarrufları ve bir kez daha geri dönüştürülebilir malzemeler temini amacıyla geri dönüşüm dostu bir yaklaşımla tasarlanıyor. Makine mühendisliği sektöründe sayısallaştırma enerji tasarrufunun ve malzeme tüketimini azaltmanın temelini oluşturuyor. Ve sevkiyatta, ürünler ‘kızaktan kızağa’ geri dönüşüm yönetimi konseptine göre, örneğin geri dönüşümlü plastik veya oluklu kartondan paletler ve kutular olarak tasarlanıyor. Ambalaj baskısında da, LED-UV teknoloji konvansiyonel UV lambalara kıyasla enerji tasarrufu sağlıyor.
Daha az kaynakla daha fazla değer
Geri dönüşüm yoluyla kaynakların tasarrufu, ambalajda daha fazla sürdürülebilirliği başarmak için anahtar bir strateji. Özellikle karton sektöründe petrol türevi mineral yağların migrasyonunu – bir başka deyişle petrolün ambalajdan içeriğe transferini azaltmak bir hayli önemli. Olası bir çözüm, tüm ambalaj yüzeyindeki petrol hidrokarbonlarının gıdaya sızmasını önlemek amacıyla uçucu moleküllerin yakalandığı bir ürün inovasyonudur. Bu durumda karton artık herhangi bir ek kaplama bariyeri gerektirmez.
Kağıt endüstrisinde benimsenen bir başka yaklaşım, taze elyaf tasarrrufu amacıyla selülozu bitki bazlı artık malzemelerle karıştırmak. Ürün üretim süreçlerinden artık malzemeler ambalaj için kullanıldığında, konsept özellikle tutarlı. Bu bağlamda bir karton üreticisi, bir şampanya kutusu için üzüm artıklarının selüloz elyafları ile karıştırıldığı, biyolojik olarak parçalanabilen ve geri dönüşümlü bir karton geliştirmiş. Genel olarak, bu yöntem beş tonun üzerinde taze elyaf tasarrufu sağlamış.
Plastikler de – sadece ambalaj endüstrisinde değil – temel malzeme. Organik plastikler hakkında konuşan herkes, biyolojik olarak parçalanan (geri dönüşümlü) ve (biyo) organik esaslı malzemeleri farklılaştırır. Selüloz, muşamba ve kazein gibi ilk plastikler biyo esaslı ama geri dönüşümlü değildir. Bununla birlikte, parçalanabilir olmak otomatik olarak malzemelerin aynı zamanda gübrelenebilir (compostable) olduğu (ki bu ağırlıklı olarak biyo ayrışma / parçalanma koşullarına bağlıdır) anlamına gelmez. Bugün eğilim geleneksel plastikler gibi kolaylıkla geri dönüştürebilen uzun ömürlü, organik esaslı malzemeler yönündedir.
Sürdürülebilir yöntemler yoluyla ek faydalar
Ambalaj endüstrisindeki gelişmeler ve eğilimler, kaynakların ekonomik kullanımının, hafif ambalaj ve rahat kullanım ile zıt olmaması gerektiğini gösteriyor. Bu arada alüminyum kaplamalarla reçete edilmiş birçok bariyer çözümleri piyasada. Plastikle birleştirilmiş kağıt veya organik tabanlı plastik, koku, su ve oksijen bariyerleri gibi ve eski çok katmanlı alüminyumlu çözümler gibi aynı özelliklere sahip olabilirler. Gıda güvenliği ve daha uzun ömür bu alanda önemli kriterler. Koruyucuların kullanımı azaltılabilir veya gerektiğinde, kullanımından tümüyle kaçınılabilir. Bir başka etkisi: ambalajlı ürünler daha uzun saklama süreleri boyunca taze kalır daha az yiyecek atılır.
Enerji verimliliğini arttıran akıllı çözümler
Ambalaj alanında, LED-UV teknolojisi halihazırda güçlü bir eğilim. Cıva buharlı lambalı konvansiyonel UV spot lambaların aksine, LED diyotlar yalnızca son derece dar bir spektral aralıktan ışık yayarlar. Enerji verimliliğine ek olarak, düşük ısı oluşturması ve LED-UV lambaların uzun ömürleri, bir başka avantajdır: Ozon açığa çıkarmaz ve bu nedenle herhangi bir ekstra havalandırma gerekmez. Ayrıca, LED-UV sistemle, UV işlevi açıldıktan hemen sonra, bir ısınma safhasına gerek kalmadan anında devreye girer.
Ambalaj makineleri üreticileri de kendi müşterileri için sürdürülebilir üretim süreçlerinin artan bir dikkat odağı haline geldiğinin farkındalar. Daha az folyo kalınlığı yoluyla veya marj şeritleri veya delgi ızgaraları en aza indirilerek ambalaj malzemeleri tüketimi azaltılabilir. Geliştirilmiş folyo ambalaj sistemleri tesisleri o kadar esnek ki, çok ince veya organik folyoları olduğu gibi konvansiyonel folyoları da işleyebiliyorlar. Konteyner çemberleme önceki alışılmış folyo çektirmenin (shrinking) artık gerekli olmadığı anlamına geliyor. Aynı zamanda palet kullanımı oranı artarken, çektirme tüneliyle dağıtım enerji tüketimini kayda değer oranda azaltıyor.
Akıllı yönetim ve optimizasyon teknolojisi, ekonomik tahrik sistemleri, kompresörler, vantilatörler ve pompalar; elektrik, güç ve üretim tesisleri tasarrufunda kullanılan klasik çözümlerden sadece bazıları ve aynı zamanda enerji verimliliğini arttırıyorlar. En uygun biçimde devinimlere uyarlanmış verimli motorlar, makinenin işlemesini hızlandırıyorlar ve güç tüketimini azaltıyorlar.
Yeni sızdırmazlık teknikleri paketlenecek ürünü koruyor ve işlem süresini kayda değer ölçüde kısaltıyor. Derin bir çekme makinesinin enerji tüketimini azaltmak amacıyla, bir üretici basınçlı hava tahrikli bileşenleri servo – motorlu tahrik sistemleriyle değiştirmiş. Sonuç olarak, hareket silsileleri hız ve açılma genişliğiyle ilişkili olarak ayarlanabiliyor, üstelik makinenin verimliliğini ve performansını artırmaya katkıda bulunuyor. Ambalaj malzemelerinin kullanımı aynı zamanda servo-motorları, taşınabilir mühürleme ve kesim istasyonları yoluyla geliştirildi. Bu folyo kenarları ve folyo firesiyle ambalaj arasındaki olukları azaltıyor.