IQ Tech gümüş ayırma makinesine talebin giderek arttığını belirten İsmail Demirel, matbaalar için hazne suyu filtrasyonu yapacak bir makine ve ucuz, kaliteli 3D yazıcı geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına başlamayı planlıyor.
(İstanbul) IQ Tech; sektörde yeni bir firma. Metro Mümessillik, Filmat – Fujifilm firmalarının teknik kısımlarında 18 yılı aşkın bir deneyimin ardından emekliye ayrılan ve kendi işini kuran İsmail Demirel ve eşi Leyla Demirel tarafından kurulmuş, oğulları Berkay ve yeğeni Toprak’ın katkılarıyla teknik servis ve yardımcı makine imalatı alanlarında faal bir mikro aile şirketi. Şirketin henüz iki yılı bile dolmadan başlattığı küçük çaplı gümüş ayırıcı makine ve CtP’ler için kalıp istifleyici imalatı artan siparişlerle devam ediyor. İsmail Demirel’in hedefi, bir yandan teknik servis faaliyetlerini sürdürürken, makine imalatını daha kompleks makineler tasarlayarak geliştirmek ve makine sektöründe ihracatçı firma olmak. Topkapı’daki şirket merkezinde, Demirel sorularımızı yanıtladı.
Kısaca mesleğe girişiniz ve şirket hakkında bilgi verir misiniz?
Teknik lise elektronik mezunuyum. 1996 yılında Metro Mümessillik’te çalışmaya başladım. Dört yıl kadar orada çalıştım ve 2002 yılında Metro Mümessillik’te de beni işe alan Fehim Bey’in vasıtasıyla Filmat’a geçtim. Daha sonra Fujifilm Filmat’ı devralınca Fujifilm’e geçtim ve en son beş – altı yıl kadar teknik müdürlük yaptıktan sonra 2014 yılı Ekim ayında emekli oldum.
2015 Ocak ayında IQ Tech’i kurdum. Neden böyle bir isim aldığım düşünülebilir ama benim asıl hedefim makine imal etmek ve yurt dışına ihraç etmek. Önce CtP cihazlarının arkasında, CtP ile banyo makineleri arasında buffer üniteleri ve istifleyicileri imal etmeye başladım.
Halen Fujifilm ile bir gönül bağımız var ve teknik servis konusunda paslaşıyoruz. Film makineleri servisi de veriyorum. Sonra gümüş ayırma makinelerini yapmaya başladım. Son aylarda üretim hızlandı ve bir hayli sipariş almaya başladım.
Gelecekte makine imalatı işini büyüterek daha komplike makineler yapmak ve onları ihraç etmek istiyorum. Şimdi bunun alt yapısını hazırlıyorum. Alibaba.com gibi platformlarda makinelerin satılması için hazırlık yapıyorum. Piyasadaki Çinli firmalardan çok daha kaliteli makineler yapıyorum. Fiyatımız da onlardan daha makul. Çinliler piyasayı boş buldukları için kalitesiz makinelerini yüksek fiyatla satabiliyorlar. Ben inanıyorum ki, çok kaliteli malzeme kullanılarak, çok iyi makineler yapabilir ve onlardan daha ucuz fiyata satabiliriz.
Gümüş ayırma işlem süreci ve IQ Tech gümüş ayırma makineniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Film banyo makinelerinin fikser ünitelerinde kullanılan filmler gümüş tabanı filmler. Filmin kararmasını gümüş oksit sağlıyor. Film, pozlama makinesinden çıktıktan sonra film banyo makinelerinde banyo işleminin ardından görüntülenmeyen kısımlar gümüş oksitle çözülüyor ve bu çözelti atılmıyor, fikser içinde tutuluyor. Çünkü onun bir maddi değeri var. Piyasada fikser toplayan insanlara belirli bir fiyatla veriliyor. IQ Tech gümüş ayırma makinesi, ayrılan gümüş miktarını iki katına çıkarıyor. Gümüşün kilosu 1850 lira. Dolayısıyla ayda 100 litre fikseri çıkan bir filmcide, makinemiz üç ayda kendini amorti ediyor. Bunu filmcilere anlatmaya çalışıyorum. Gümüş fiyatı yükselince talep gelmeye başladı ve geçen hafta 100 LT kapasiteli SH-100 modelimiz için üç sipariş aldım.
Film talebi nasıl seyrediyor?
Film işi iki sene önce aşağıya düşmeye başladı ama sonra stabil kaldı. Tekrar işi olanlar ve klişeciler filmi tercih ediyorlar. Piyasadan küçük filmciler çekildiler; kalan belirli firmaların işleri azalmadı, hatta arttı bile.
IQ Tech gümüş ayırma makinesi sadece fikser içindeki gümüşü değerlendirmenizi sağlamakla kalmıyor; temizlenmiş fikseri banyo makinenizde tekrar dört sefere kadar kullanabiliyorsunuz.
Makinenin sofistike bir teknolojisi var mı?
Aslında basit bir elektroliz cihazı. Bunlarda katot ve anot vardır. Anotlar iki karbon grafit çubuktan oluşuyor ve ortada dönen paslanmaz çelikten diskler var. Diskler dönünce çok yüksek akım ve düşük voltajlı bir elektrik geçişi oluyor. Bu esnada solüsyon içindeki gümüşler anottan geçip katot üzerine gömlek gibi sarınıyor. İşlem bittiğinde silindiri çıkarıp vurduğunuzda gümüş kalıp gibi düşüyor. Yüzde 99 oranında saf bir gümüş oluyor.
Gümüşün ne kadarını ayırabiliyor?
Tamamını ayırıyor, sıfırlıyor. Bunu garanti altına almak için turnusol kağıdı gibi kimyasal indikatörler var, o sıfırlandığını gösteriyor. Sıfırlanan fikseri tekrar banyo makinenizde kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla çevreye de katkınız oluyor.
Bu sistemi daha da geliştirip matbaalarda kullanılan baskı kimyasallarını da arıtacak bir makine yapmak istiyorum. Atık hazne sularını filtrasyondan geçirecek ve kanalizasyona minimum kimyasal atık gönderecek bir sistem için araştırma geliştirme çalışmalarına başlayacağım. Çünkü bazı belediyeler işi çok sıkı tutmaya başlamışlar ve ağır cezalar kesiyorlarmış. Yakında bununla ilgili çalışmalara başlayacağım.
Matbaalar da ilgileniyorlar mı?
Duyanlar ilgileniyorlar. Doğrudan satış yaptığım matbaa olmadı ama ilgileniyorlar. Baskı öncesindeki herkesi çok iyi tanıyorum. Matbaalarda kimde film makinesi var bilmiyorum. O yüzden derginiz kanalıyla ulaşamadığım matbaalara da tanıtmaya çalışıyorum. Derginizin o açıdan çok şey katacağını düşünüyorum.
Servis tarafı nasıl gidiyor?
Büyük makinelerin sipariş durumu ne kadar piyasaya, güncel duruma bağlıysa, servis de öyle. İnsanlar ‘makine çalışıyor, güncel durumla ne ilgisi var’ diye düşünebiliyorlar ama eğer bir yerde bomba patlamışsa, makine arızalı bile olsa insanlar geçici önlemlerle bir hafta, 10 gün daha idare ediyorlar ve o arada benim telefonum çalmıyor. Genel olarak ben şirketi açalı bir buçuk yıl kadar oldu ve iyi durumda. Belki 10 yıl önce başlamış olsaydım belki şimdi iyi bir CtP imalatı yapıyor, daha komplike cihazlar imalatı yapıyor olabilirdim. Bir buçuk yıl içinde istifleyicilerde ve gümüş ayırma makinesinde dünyada yapılanları özümseyip, değişik dizaynlar ile bunları ete kemiğe büründürdüm.
“3D yazıcılar geliştirmek istiyoruz”
Oğlum bilgisayar mühendisliğinde okuyor. Piyasada 3D yazıcılar konusunda büyük bir açık var. Yazılımı ile beraber 3D yazıcılar geliştirmek istiyorum. Piyasadaki yazıcılar çok yüksek fiyatla satılıyor. Çinliler piyasada hakim olmaya çalışıyorlar. Küçük makineler biblo gibi şeyler yapıyorlar; büyük üretimler yapan makineler ise çok yavaş. Piyasada 3D yazıcılarla repro atölyesi gibi hizmet veren insanlar çok iyi para kazandıklarını söylüyorlar.
Aslında 3D yazıcılar sanayideki bilgisayarlı CNC tezgahların ev kullanımı için yapılmış basit bir kopyası. Bilgisayarlı CNC tezgahına metal parçası koyarsanız, isterseniz dişli çıkar, isterseniz silah yapabilirsiniz.
Asıl sıkıntı şimdi sanayiye hizmet verebilecek 3D makinelerin çok yavaş olması. Çözünürlüğü yüksek tutarsanız, 12 saatten 24 saate kadar beklemeniz gerekebiliyor.
Benim düşündüğüm 3D yazıcılardan biri mikro bir yazıcı. Evde kullanılabilecek; 3D için hazırlanmış görsel dosyalarını 3-5 dakika içinde 3 boyutlu olarak basabilecek, diğerlerinden çok daha uygun fiyatlı bir ekipman düşünüyorum. Bunun pazarı çok geniş. Bu tip yazıcılar piyasada yok. Tırtıklı çıktılar veren, renk seçeneğiniz olmayan, plastiğin rengini kullanmak zorunda olduğunuz, üç dört malzemesinden biri sıyla eriyen, sert olanı da çalışırken gaz çıkaran düşük çözünürlüklü, sorunlu yazıcılar var.
Makineyi kafamda tasarladıktan sonra – bunu genellikle geceleri yapıyorum – ertesi gün çizimlerini yapıyorum ve sonra hangi parçasını kime yaptıracağımın araştırmasını yapıyorum. Her parçayı en iyi kimin yaptığını araştırıyorum. Türkiye’de yan sanayi çok gelişmiş değil ve az sayıda firma arasından en iyisini seçmemiz gerekiyor. Tüm parçaları temin ettikten sonra burada makineyi vücuda getiriyoruz.
IQ Tech gümüş ayırıcı makinemizin 100 LT (SH-100) ve 50 LT (SH-50) kapasiteli iki modeli var. Ayrıca LD-VLF, LD-100 ve LD-50 olmak üzere üç farklı boyutta CtP kalıp istifleyiciler imal ediyoruz.
Fujifilm’in film çıkış makineleri (RIP ve yazılım dahil), Dainippon Screen CtP sistemleri (Dainippon Screen tarafından Agfa ve Heidelberg için üretilmiş olanlar dahil) ve banyo makineleri, Fujifilm’in CtP ve banyo makineleri için servis veriyoruz.
“Benim hayalim yenilikçi tarafı ağır basan makineler geliştirmek”
Gelecekte bu servisi aynı şekilde sürdüreceğim ama gönlümde yatan şey, daha komplike ve kaliteli, inovasyon tarafı ağır basan, taklit olmayan, kendine özgü tasarımı olan, dayanıklı makineler yapmak. Benzeri yapılmamış makineler yaparak sektörde faaliyetimize devam etmek istiyorum.
Tüm CtP markaları için istifleyiciler yapıyor musunuz?
Piyasadaki tüm CtP ithalatçıları, istifleyiciler için müşterilerine belirli önerilerde bulunuyorlar ama onlar daha çok ucuza kaçıp bu istifleyicileri Çin’den getirtmeyi tercih ediyorlar. O parçalar banyo makinesi ve CtP’den daha çok arızalanınca Çin makinelerinden kaçış başladı. Büyük firmalar, özellikle Dereli Graphic benimle çalışıyor. Son dönemde kurdukları makinelere ben istifleyici verdim. Gümüş ayırıcıya gelince, Türkiye’de film sektörünün büyüklüğü belli zaten. Esas amaç ihracat.
İmalat ve tanıtım için devlet desteği alıyor musunuz?
Başka ülkelerde üreticilere çok büyük destekler veriliyor. Türkiye’de TÜBİTAK’tan olsun, KOSGEB’den olsun destek almak çok zor. Birçok belge isteniyor; biz kendi yağımızla kavruluyoruz. Benim hayalim yenilikçi tarafı ağır basan makineler geliştirmek; hayatımı devam ettirmek için de teknik servisi devam ettirmek zorundayım. Aynı zamanda piyasanın içinde olmak için de, müşteriyi ortada bırakmamak için de teknik servisimiz devam edecek. Filmat ve Fujifilm dahil, kurumsal firmalardan geldiğim için insanı üzmeyen bir servis politikam var. Benim için önemli olan makinelerin çalışır durumda olması. Makineler dönebilsin ki biz de o müşterilerle gelecekte de iş yapabilelim.