Beşi Canon, altı baskı makinesi bulunan Mavi Kare’nin yeni amiral gemisi Canon imagePRESS C8000VP, firmanın hızını ve baskı kalitesini arttırmış. Yeni makine 33 x 70 cm baskı imkânıyla banner gibi farklı işlerin de teslim edilebilmesini sağlıyor.
(İstanbul) Mecidiyeköy’de grafik – tasarım stüdyosu ve reklam ajansı olarak 22 yıl hizmet verdikten sonra 2011’de Canon çözümleriyle dijital baskıyı da hizmet portföyüne katan Mavi Kare Reklamcılık Tanıtım Hiz. Tic. Ltd. Şti., beş yıl sonra imagePRESS C6010’un yanına yeni Canon imagePRESS C8000VP’yi ilave etti.
Mavi Kare, 1989 yılında Muhsine Bayrak tarafından kurulmuş, çalışanlarının bir bölümü aile üyeleri olan tipik bir aile şirketi. Başlangıçta bir Compugraphic MCS serisi dizgi makinesiyle dizgi hizmetleri veren firma, süreç içerisinde bir reklam ajansına dönüşmüş. Şirket yetkililerinden Yaşar Şengül, “2011’de ilk makinelerimizi alırken Aras Grup ile yola çıkmıştık. Bir hayli araştırdıktan sonra bu işte Canon’un kaliteli olduğuna ve teknik servis açısından da iyi olduğuna karar verdik ve dört makine aldık” diyor. Mavi Kare 2011’de Canon imagepRESS 6010, Canon imageRUNNER ADVANCE C7055, Canon imageRUNNER ADVANCE 8095 (S&B) ve Canon imagePRESS 1110 (S&B) baskı makinelerini almıştı. Ayrıca geniş format tarafında bir de Epson kafalı, uzakdoğu menşeli baskı makinesi var.
Yaşar Şengül, beş yıl önce ajans hizmetlerine baskıyı ilave etmelerinin nedenlerini şöyle açıklıyor.
Grafik tasarım işinde ciromuz düşünce baskı üretimine girdik
“Beş grafikeri olan bir reklam ajansıydık. Patronumuz Mehmet Bayrak’la yaptığımız toplantılar sonucunda üretime girmemiz gerektiğine karar verdik. İlk baskı yatırımlarımızı yaparken hedefimiz kendi işlerimizi basmaktı. Çünkü daha hızlı teslim isteniyordu. Bir yandan da bazı matbaalar grafiker – tasarımcı adı altında personel istihdam ediyor ve müşterilerinden tasarım bedeli almıyorlardı. Çıkardıkları iş grafik – tasarım vasfı taşımasa da bu bizim hem ciromuzu hem de iş kapasitemizi düşürdü. Grafik – tasarım işi harc-ı alem oldu. Şimdi müşteriler grafiğin ne kadar önemli olduğunu anladılar ama biraz iş işten geçmiş durumda. Çünkü iyi grafiker yetişmez oldu. İyi grafik – tasarım olmasa da tasarım tarafında yapılan işler, iş görüyor mu? Evet… Baskı tarafında da artık hız ve baskı kalitesi önem kazandı. Bugün müşterinin iki sorusu var: İlki, “Bugün verir misiniz?”; ikincisi “.. liraya olur mu?” Son dakikada iş getirenlerin sayısı arttı.”
Mavi Kare Temmuz ayında Canon imagePRESS C8000VP’yi yeni amiral gemisi olarak makine parkına ilave etti
Mavi Kare Temmuz ayında Canon imagePRESS C8000VP’yi yeni amiral gemisi olarak makine parkına ilave etti. Yaşar Şengül, yeni C8000VP’yi neden tercih ettiklerini ve makinenin Mavi Kare’nin hizmetlerine neler kattığını şöyle anlatıyor.
“Yatırımdan önce yine birtakım araştırmalar yaptık ve yine Canon’da karar kıldık. Bizim öncelikle baz aldığımız şey, ofset gibi basabilmek. Ofsete en yakın baskı kalitesini yine Canon’da gördük. İkincisi, Canon ile beş yıllık bir tecrübemiz var. Servis konusunda sıkıntı yaşamadık. Yeni bir iş ortağı sıkıntılı olabilirdi. Üçüncüsü, Aras Grup fiyat konusunda bize destek oldu. Bu üç faktör, Canon’u tercih etmemize neden oldu.
C8000VP hem bize hız kattı hem de artık 33 x 70 cm. baskı da yapabiliyoruz. Makine bir ay önce kuruldu. Tamamen ofset kalitesine yakın baskı yapıyor. Ayrıca mikron ayırmadan, hızı düşmeden 350 g baskı yapabiliyor. Dokulu kağıtlarda da daha iyi sonuçlar alabiliyoruz.
Hem yedek makinemiz olmasını hem de yeni makinelerde düşen kopya başına maliyeti müşterilerimize de yansıtabilmeyi düşündük. Makinenin ebat ve hız avantajlarını da iyi bir fırsata çevirmek istedik. Bunun için ikinci bir makine aldık.”
Mavi Kare’den bir reklam ajansı veya matbaadan çıkabilecek birçok iş (Katalog, broşür, kartvizit, poster, kupa, tişört, iç mekan – dış mekan baskılar vs.) çıkıyor. Dijitalin sokaktaki insanı, nihai tüketiciyi baskının doğrudan alıcısı haline getirmek ve özelleştirilmiş baskılarla yeni ve mevcut müşterilere farklı projeler sunabilmek gibi avantajları var. Yaşar Şengül’e bu avantajlardan ne kadar yararlanabildiklerini soruyoruz.
“Zaman zaman müşteriye özel projeler geliştiriyoruz ama çok azı bunun bedelini ödemeye razı oluyor. Promosyonda da şirketlere yönelik işler ağırlıkta. Sokaktaki insan da örneğin bir tişört veya kupa almak istediğinde, korkarak içeri giriyor. Çünkü bu işler zamanında öyle fiyatlara satılmış ki, insanlar bir tişört veya kupa için 50-60 – 80 lira ödeme kaygısıyla geliyorlardı. İlk beş yılda en azından kendi çevremizde bunun çok daha uygun fiyatlarla ve üstelik çok hızlı yapılabildiğini yayarak, sokaktaki insanı da çekmeye çalıştık ve beş yılın sonunda nihayet onlar da gelmeye başladılar.”
2011’de altı kişiyle baskı hizmetlerine başlayan Mavi Kare, zamanla kadrosunu 10 kişiye çıkarmış. Bunda müşteri portföyünün genişlemesinin yanı sıra, çok zor bir iş olan dijital baskının personel üzerindeki yükünü dağıtmak suretiyle iş yüklerini hafifleterek daha az yorulmalarının sağlanması düşüncesi etkili olmuş. Tek vardiya çalışan firma, acil işleri yetiştirebilmek için zaman zaman ihtiyaç duyulan personel ile fazla mesai yapabiliyor. Yaşar Şengül, şirket olarak üretim aşamasında yaşadıkları en büyük zorluğun personel olduğunu belirterek; “Yeterli kalitede, becerileri, hedefi olan, istekli personel bulmakta çok zorlanıyoruz. İnsanlar biraz ‘armut piş, ağzıma düş’ modundalar. Ama biraz, emek, gayret ile aramızda yetişen genç arkadaşlarımız oldu. Başlangıçta biraz cefasını çektik ama sonunda bu sefaya döndü. Beş yılda liseyi bitirmiş ama üniversiteyi okuyamamış beş arkadaşımız iyi bir seviyeye geldi. Yönetici olarak ilk önce amacımız ister ön muhasebe, ister teslimat, ister mücellit veya baskı elemanı olsun; çalışanın memnun olmasını sağlamak. Çalışan memnun olursa, müşterimiz de o oranda memnun kalıyor. Çalışanlarımızla aramızın iyi olduğunu düşünüyorum; onun için gayret gösteriyoruz. Çalışanlar olmazsa makineler hiçbir işe yaramaz.”
Mavi Kare baskı sonrasında geleneksel tel dikiş, kesim, Amerikan cilt işlemlerini kendi bünyesinde yapabiliyor. Koşullar elverir ve bağlantı kurulacak yayınevlerinin talepleri şirketin imkanlarıyla çakışırsa, kitap baskısına yönelik yatırımlar, şirketin orta vadeli hedefleri arasında. Şengül, ekliyor.
“Ülkemize ve insanımıza güveniyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemlerde de yatırımlarımıza devam edeceğiz.
Herkesten ricam şu; çalışın, çalışın , çalışın!”