Gallus Innovation Days etkinliğinde Eser Rumani (Bilnet Etiket Departmanı Üretim Planlama Müdürü) ve Semir Sarıoğlu (Bilnet Baskı Öncesi Müdürü) sorularımızı yanıtladı.
Etkinliğe katılma amacınız nedir ve buradaki sunumlar ve sergilenen makineler ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
Eser Rumani: Bizim tüm makinelerimiz Gallus. Burada Labelfire ve Labelmaster’i gördük. Hepsi etkileyici makineler. 20 yıldır sektördeyim. İlk iş hayatıma bir Gallus R200 ile başlamıştım. Bilnet’te kuruluşundan beri ve Gallus ile çalışıyoruz. Gallus ile bir gönül bağımız var.
Semir Sarıoğlu: Buradaki sunumların şöyle bir avantajı oluyor. Yapılan yenilikleri ve halihazırda var olan makinelerdeki değişimlerle sağlanan optimizasyonu görmüş oluyorsunuz. Temelde her şey verimliliğe ve farklı iş çeşitliliğine bağlı. Burada uygulamasını gördüğümüz zaman, elimizdeki makineleri biraz güncelleyerek biraz optimizasyonla daha verimli kılabileceğimizi görüyoruz. Her teklife sıcak bakan bir izlenim bırakıyorlar. Bu konuda Gallus hiçbir soruya olumsuz cevap vermez. ‘Araştıralım, dönüş yapalım’ derler. İsteklerinizi yerine getirmek için her türlü çabayı gösteriyorlar. En azından bende bıraktıkları izlenim bu.
En çok hangi makineden etkilendiniz? Bir yatırım planınız var mı?
E. Rumani: Sonuçta sürekli büyüyen ve yatırım yapmayı seven bir firmayız. Zaten bu sektörde ilerlemek istiyorsanız, yatırım yapmak zorundasınız. Gelecek günler ne gösterir bilmiyorum ama buradaki sunumlar bizi çok etkiledi. Özellikle Labelfire beni çok etkiledi. Düşük tirajlı işler için iyi bir çözüm.
Labelfire’ın hızıyla ilgili değerlendirmeniz nedir?
S. Sarıoğlu: Dakikada 50 m’ye kadar çıkıyor. Tahmin ediyorum performanslı baskı 35 m civarında olur. Bu flekso dünyası için çok düşük bir hız. Eğer makine konfigürasyonunu uygun yaparsanız, başlangıçtan bitişe kadar her işi kendi üzerinde yaptığı için kayıp konusu biraz minimize edilmiş olabilir. Çünkü çok kombine bir makine. Bu küçük ve orta tirajar için bir makine.
Özel projelere gelince, Türkiye’de böyle bir makineyi dolduracak bir proje veya potansiyel görebiliyor musunuz?
S. Sarıoğlu: Var olan iş yapısına bakarak bunu söylemek biraz zor. Ama genel olarak dünyanın gidişine bakarak değerlendirme yapmak gerekiyor. Tirajlarının yavaş yavaş düştüğünü göz önünde bulundurursak ve işlerin hacminin artışını sağlamak ve katma değerli iş yapabilmek açısından bir değerlendirme yapınca bu makinenin önemi ortaya çıkıyor. Çünkü her zaman yüzbinlerce metre veya milyon adetlerde iş alamazsınız. Küçük tirajlı işler hacmin belli bir kısmını oluşturursa, yatırım daha anlamlı olacaktır.
Bilnet’in bundan sonraki yatırımı Labelfire mı, Labelmaster mı olur, onu bilemiyoruz. Buna üst yönetim karar verecektir. Burada fiyat – performans oranı da belirleyici olabilir.
Labelmaster için Gallus iddialı bir slogan ile ortaya çıkıyor. Makineden etkilendiniz mi?
E. Rumani: İşten işe geçiş süreleri, ayar sürelerinin kısalığı etkileyici. Çünkü iş yaparken baktığınız en önemli şey, işten işe ne kadar sürede geçebildiğinizdir. Labelmaster 10 dakikada üç iş basarak bu konuda muhteşem bir performans sergiledi..
Etiket piyasası için ne düşünüyorsunuz? Son aylardaki olumsuz siyasal gelişmeler firmanızı ne kadar etkiledi?
S. Sarıoğlu: Biz üretici firmalara üretim yaptığımız için doğrudan bir etkilenmemiz söz konusu değil. Ama üretim yapan şirketler yatırımdan vazgeçerlerse dolaylı etkilenmemiz söz konusu olabilir.
İhracat konusunda neler yapıyorsunuz?
E. Rumani: Etikette % 15 ihracatımız var. Hedefimiz bunu daha da arttırmak. Bunun için katılımcısı ve ziyaretçisi olacağımız fuarlar var. Çok sayıda ülkeyi ziyaret ediyoruz. Öncelikli olarak Avrupa’yı hedefliyoruz.
S. Sarıoğlu: Zaten Türkiye’de genişleyen bir pazar olmadığından ihracat yapmaya mecburuz. Umuyorum bu etkinlikler sadece makine yatırımı açısından değil, optimizasyon ve bakış açımızı değiştirmek açısından da etkili olur. Bu sadece şirketimiz için değil, etiket sektöründeki çalışanlar açısından da önemli. Burada hassasiyetle üzerinde duracağım bir konu var. Labelmaster ile 10 dakikada üç iş basılması için her şeyi önceden hazır tutmak gerekiyor. Sadece plan – program bunun için yeterli değil. Ustanın da önemi çok büyük. En alt çalışandan en üst çalışana kadar personelin buna hazır olması gerekli.
Bilnet’te eğitim konusunda neler yapılıyor?
S. Sarıoğlu: Şirketimiz eğitim açısından hiçbir şeyden imtina etmiyor. Hem mümessil şirketlerden, hem de yurt dışından eğitim alıyoruz.