Büyük bir başarıyla sonuçlanan fuarın toplam ziyaretçi sayısının 55 bini geçtiği açıklandı; yabancı ziyaretçi sayısı ise % 20 artışla 6 bini geçti.
Avrasya Ambalaj İstanbul 2017 – 22. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı, zor bir dönemde, katılımcılara ve ziyaretçilere cesaret ve umut aşılayan bir başarıya imza attı. Drinktech, Foodtech ve Printpack özel bölümleriyle birlikte, İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi salonlarında gerçekleştirilen fuar, 2 – 5 Kasım tarihlerinde rekor sayıda ziyaretçiyi ağırladı.
Fuara 45 ülkeden 1114 firma katıldı, Reed Tüyap Fuarcılık ziyaretçi sayısının 55 bini geçtiğini açıkladı. Özellikle yabancı ziyaretçi sayısındaki artış dikkat çekiciydi. Bir katılımcı, standında yerli ziyaretçiden çok yabancı ağırladığını belirtiyor. Fuara 6000’i aşkın yabancı ziyaretçi geldi. Bu geçen yıla göre % 20 artış anlamına geliyor. Reed Tüyap Fuarcılık da 15 çevre ülkeden 1000 seçkin yabancı alıcının yer aldığı alım heyetlerini ağırladı.
Avrasya Ambalaj Fuarı, Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) iş birliği ile Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenleniyor. Fuar Ambalaj Makinecileri Derneği, Etiket Sanayicileri Derneği, Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği, Metal Ambalaj Sanayicileri Derneği, Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği ve Sert Plastik Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından destekleniyor.
Görüştüğümüz 30’a yakın katılımcının büyük çoğunluğunun onayladığı gibi, fuar alanında firmaların sektörlere göre dağılımı bu fuarda daha belirgindi ve bu da katılımcıların hedefledikleri ziyaretçilerle buluşmalarını kolaylaştırdı. Bölgemizdeki endişe verici siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen, Avrasya Ambalaj 2016’nın bu yıl iyimser tahminleri bile aşan başarısı, fuarın iyi pazarlanmış olmasının yanı sıra, Türkiye’de ambalaj sektörünün dinamizminin ve büyüme potansiyelinin de göstergesiydi. İki salonda düzenlenen Printpack özel bölümü de, fuarda yoğun ziyaretçi trafiğine sahne oldu.
Yeni nesil fuarcılık…
Fuarın açılış kokteylinde ASD ve Reed Tüyap Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen 12. Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması ödülleri de sahiplerini buldu. Törende Reed Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Ali Muharremoğlu ve ASD Başkanı Zeki Sarıbekir birer konuşma yaptılar. “Dünyadaki teknolojik gelişmeler, fuarcılık alanında da bizlere önemli fırsatlar sunmaya başladı” diyen Ali Muharremoğlu, şöyle devam ediyor. “Yeni Nesil Fuarcılık sloganıyla başlattığımız dijital dönüşüm projemiz de ilk meyvelerini vermeye başladı. Dijital ortamdaki tüm iletişim platformlarını bu sene çok etkin kullandık. Bunun sonucu olarak da ziyaretçilerin online kayıt olmalarında % 100’ün üzerinde bir artış gerçekleşti. Yenilenen web sitemizde katılımcılar için bir katalog sistemi oluşturduk ve ziyaretçilerimizin web sitemizde yer alan katılımcı firmalara görüşme talebi gönderebilmelerine imkan veren bir sistemi hayata geçirdik.
Bu yılki yeniliklerin belki en önemlisi MyTüyap uygulaması. Bu büyüklükte bir fuarda, belki de dünyada ilk kez kullanılan bir uygulama. MyTüyap sayesinde ziyaretçilerin ürün gruplarına göre katılımcı arama imkânı var; iletişim bilgilerine ulaşabiliyor, fuar alanını görüntüleyebiliyorlar. Yine MyTüyap uygulaması kapsamında, Türkiye fuarlarında iç mekan konumlandırma yatırımı yaparak, kullanıcının fuar alanında bulunduğu noktayı tespit edip, katılımcıya en kısa yoldan ulaşmasını sağlayan canlı yol tarifi ile fuar içi navigasyon sistemini de hayata geçirdik.”
Hedef 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat
ASD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, törende yaptığı konuşmada; “Türkiye ambalaj sanayisi olarak büyük bir potansiyele sahibiz. Hedeflerimize ulaşmak için büyük bir inanç ve gayretle çalışmaya devam ediyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor. “2016’nın ilk altı ayında sektörümüz 280 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. İhracatımız bir önceki yıla göre miktar olarak % 24, değer olarak % 9 artarak 2 milyar dolara yükseldi. Ambalaj sektörümüz 20 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaştı. Bugün 300 milyar dolarlık bir ekonomik hareketi ambalajlar ile mümkün kıldığımızı düşünüyoruz. Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayacağımız 1923’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağız.” Konuşmasının sonunda, sektöre nitelikli eleman kazandırmak için yaptıkları çalışmalara değinen Sarıbekir, ekliyor. “Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması’nda başarı gösteren öğrencilere çeşitli ödüllerin yanı sıra ilk üç dereceye girenlere ASD – Tüyap Öğrenim Bursu adı altında öğrenim hayatları boyunca yılda 12 ay burs da sağlayacağız.”
Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması ödülleri sahiplerini buldu
Açılış töreni ödül töreniyle sona erdi. 12. Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması’na 106 proje katıldı. İlk üç derecenin yanı sıra 3 proje mansiyon ve 9 proje sertifika almaya hak kazandı. Yarışma sonunda birinciye 5 bin lira, ikinciye 3 bin lira, üçüncüye 2 bin lira ve ilk üç dereceye girenlere öğrenim hayatları boyunca 12 ay burs sağlandı. Ödül ve sertifika kazanan 15 öğrenci Worldstar ve Ambalaj Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen AsiaStar yarışmalarına katılabilecekler.
Törende dereceye girenlerin ve mansiyon alanların ödülleri ASD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir ve Tüyap Fuarcılık Grubu Başkanı Bülent Ünal tarafından takdim edildi.
Sertifikalar ise ASD Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Levi, Duran Yücel, Hakan Özhuy, Cemal Ayla, ASD Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan, Reed Tüyap Genel Müdür Yardımcısı Berkan Öner, Reed Tüyap Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, ASD Yönetim Kurulu Saymanı Serdar Başarır tarafından takdim edildi.
Fuarda Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması ve Ambalaj Tasarımı Öğrenci Yarışması’nda dereceye giren projeler de sergilendi.
İlk üç dereceye girenler
1. CakCak Enerji Sakızı – Barış Çiftçi / Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü
2. Loop – Muhammed Saner Öztürkler Anadolu Üni. Endüstriyel Tasarım Bölümü
3. Tamdem Bardak Poşet Ambalajı – Zeynep Oğrak / Karabük Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü
Mansiyon kazananlar
Bisüt Tek Kul. Bisküvi ve Süt Amb. Ayça Günay Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü
Fruitbowl -Seyit Ahmet Akbülbül, Örsan Berkay Tülüce / Kadir Has Üni. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Phospore – M. Halid Dağcı / F. Sultan Mehmet Vakıf Üni. Grafik Tasarım Bölümü
Sertifika almaya hak kazananlar:
4 Tek Makarna – İ. Kağan Bahçeci, Y. Emre Pektaş, Tolgahan Tosun / TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü
Cloudy Mary – Yağmur Cansel İlhan / Yaşar Üni. Grafik Tasarım Yüksek Lisans Programı
Çok Amaçlı Boya Kutusu – Elif Güler /Dumlupınar Üni. Grafik Tasarım Bölümü
Easy-T – İ. Kağan Bahçeci, Y. Emre Pektaş, Tolgahan Tosun / TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü
Egeli Soap Organik El Sabunu Amb. – Cansu Pehlivan / Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü
Ekspress Krem ŞantiMsChef – Uğur Yıldız /Dumlupınar Üni. Grafik Tasarım Bölümü
Frukit – Rümeysa Türkel / F. Sultan Mehmet Vakıf Üni. Grafik Tasarım Bölümü
Hold On – İ. Kağan Bahçeci, Y. Emre Pektaş, Tolgahan Tosun / TOBB ETÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü
Yöresel Karakterli Çay Ambalajı – Serdar Bölükbaşı / Dumlupınar Üniversitesi Grafik Bölümü.