İstanbul’da faaliyet gösteren Matris Ambalaj Süreç Yönetimi şirketi, müşterilerinin ambalaj süreçlerini Esko tabanlı baskı hazırlık hizmetleriyle destekliyor.
Ambalaj üreticisi Matris Ambalaj Süreç Yönetimi firması, marka sahibi müşterilerine pazar lideri ambalaj ve süreç yönetimi hizmetleri sunmak için çözüm ortağı olarak Esko’yu seçti. 2011 yılına kadar marka tasarım ajansı PARISTANBUL bünyesinde faaliyet gösteren Matris, o tarihten bu yana ayrı bir şirket olarak ve yeni bir vizyonla baskı hazırlık hizmetleri sunuyor.
Matris’in Başkanı Mehmet Çiftçi şöyle anlatıyor: “Müşterilerimiz adına süreç yönetimini üstlenebilmek istiyorduk; ancak bu yaklaşımı gerçekleştirebilmek için yeniden organize olmamız ve yeni bir altyapı oluşturmamız gerektiğini gördük. Biz de ilk adım olarak Esko ile ortaklık kurduk ve her türlü ambalaj için süreç yönetimini mümkün kılan WebCenter’ı online ambalaj yönetimi platformu olarak kullanmaya başladık.”
Çiftçi sözlerini şöyle sürdürüyor: “PARISTANBUL’dan ayrılmamızdan sonra ilk işlerimizi yine uzun yıllardır birlikte çalıştığımız müşterilerimizden aldık. Şu anda birçok farklı baskı tekniğinin ve envai çeşit malzeme yapısının kullanıldığı çok çeşitli ambalaj türlerinin üretim süreçleri için destek sağlıyoruz. Bu çeşitlilik sayesinde çok farklı işletme uygulamalarında müşterilerimizle sinerji yakalayabiliyoruz. Ancak bunun için şirket genelinde karmaşık iş akışlarını kolayca yönetmemizi sağlayan çok gelişmiş bir yaklaşım uygulamamız gerekiyor.” Esko’nun ArtPro yazılımını 2002’den bu yana kullandığını belirten Çiftçi, bugün de ArtiosCAD, Studio ve WebCenter’ı kullanıyor. Bu çözüm kombinasyonu, şirketin vizyonunu gerçekleştirmesine olanak tanıyor.
Müşterilerin iş akışını buluttan yönetmek
“WebCenter en yeni yatırımlarımızdan biri” diyen Mehmet Çiftçi, şöyle devam ediyor: “Süreç yönetimimizi fiilen müşteri tarafında gerçekleştirmek için tam da böyle bir çözüm bekliyordum. WebCenter’i bu dönemde seçmemizin sebeplerinden bir tanesi, Esko’nun Saas (software as a service) sistemini hizmete sokması oldu. Tüm BT hizmetleri Esko tarafından sağlandığı için bize sadece temel işimize odaklanmak kalıyor ki bu da birçok avantajı beraberinde getiriyor. Sistemin kurulumu için imzaları 2015’in son aylarında attık; Ocak 2016 itibarıyla sistem kurulmuş, eğitimler tamamlanmış ve biz de ilk müşterimize hizmet sağlamaya başlamış durumdaydık. Tüm müşterilerimizin süreçlerini kendi bünyemiz içinde belgelemek ve iş akışlarını sisteme yüklemek 1,5 ayımızı aldı. Eğitimler de tamamlandıktan sonra müşterilerimizin çoğuyla bu pratik online işbirliği yaklaşımını kullanarak çalışmaya başladık. Artık onay döngüleri birkaç hafta yerine en fazla 8-9 günde tamamlanıyor ve müşterilerimiz de bundan çok memnun. Öte yandan WebCenter’ın görüntüleme araçları sayesinde düzeltme sayısı da 8-9’dan 3-4’e kadar düştü.
Geçen yıl en büyük müşterilerimizden birine (önemli bir uluslararası maya firması) 38 SKU için tasarım yenileme hizmeti vermiştik. O projeyi 4 ayda tamamlamıştık. Aynı şirketten 2016’da bu kez 332 SKU için özel bir tasarım yenileme işi aldık ve WebCenter platformundan faydalanarak başarıyla üstesinden geldik. Sonuçlar müşterimizi çok etkiledi; daha üçüncü ayda projenin %75’ini tamamlamıştık bile.”
Kilit mesele verimlilik
“Türkiye hızla gelişen bir ülke. Biz de kendi adımıza üretimde global standartları benimsemek için olabildiğinde çabuk hareket etmeye çalışıyoruz” diyen Çifçi, WebCenter’ın verimlilikteki rolünü şöyle anlatıyor. “Attığımız bu adımlar çok önemli ilerlemeler; ancak ekstra maliyetleri de beraberinde getiriyor. Bu maliyetleri karşılamak için verimliliği artırmak zorundayız. Nitekim bizi rakiplerimizden ayıran da uygun maliyetli bir süreç yönetimi sunabilmemiz. Hizmetimiz ambalajda baskı öncesi süreci hızlandırmasının yanında mükemmel bir renk yönetimi ve kusursuz baskılar sunuyor. Müşterilerimize birer proje yöneticisi olarak hizmet etmek bizim açımızdan kaliteli sonuçlar sunmanın en efektif yolu ve WebCenter da bunu yapabilmemiz açısından hayati işlev yerine getiriyor.”
WebCenter’ın şirketin tüm paydaşlarını sanal bir masa etrafında toplayarak hedefleri birlikte belirlemesine, roller konusunda mutabakat sağlamasına ve proje sürecini takip etmesine olanak tanıdığını belirten Çiftçi şunları ekliyor: “Süreç yönetimi, şirketimizin sunduğu kilit hizmetlerden biri ve kendi faaliyetlerimiz için de aynı araç ve teknikleri kullanıyoruz. Deneyimlerimizin ve bilgi birikimimizin arttığı bir süreçte Esko bize hem kurum içinde hem de müşterilerimiz nezdinde önemli bir destek sağladı. Buna WebCenter çevrimiçi ambalaj yönetimi sistemi için sağladıkları desteğin ötesinde, 3D ambalaj tasarımına yönelik benzersiz araçlar sunan Studio yazılımı, ambalaj tasarımlarında kullandığımız yapısal tasarım yazılımı ArtiosCAD ve Kongsberg tezgahlarımız da dahil. İlerleyen dönemde ArtPro+ ambalaj üretim öncesi editörünü de sistemimize eklemeyi planlıyoruz. Şirketimizin dönüşüm sürecinden geçtiği bu dönemde Esko bizim için gerçek bir ortak olduğunu kanıtladı.”