Türkiye’de Aras Grup tarafından temsil edilen Screen ve Horizon Hunkeler Innovationdays 2017’ye katılıyor. Aras Grup Ürün Müdürü Burhan Kuturman, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Hunkeler Innovationdays 2017’de sergilenecek makineleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Hunkeler Innovationdays etkinliğinde dijital baskı tarafında SCREEN ürünlerimiz üretim yaparken gösterilecek; baskı sonrası sonlandırma sistemlerinde ise Horizon ile ilgili kitap sonlandırma ve ciltleme çözümlerimiz sahnede yer alacak. Baskı sonrası sistemlerinde Horizon makinelerimiz ile ihtiyaçları karşılayıp en doğru çözümleri sunmaktayız. Makinelerimiz Hunkeler sistemlerine bağlanarak katlama, harmanlama, kapak takma, tel dikiş ve üç ağız kesim işlemlerini yüksek otomasyon ile gerçekleştiriyor ve kaliteli üretim yapılmasını sağlıyor.
Hangi çözümler sergilenecek?
Hunkeler etkinliğinde Horizon’un şu sistemleri yer alacak:
Smart Binding System SB-09V 9 çene kapak takma makinesi
Smart Binding System kapak takma hattı
Horizon AFC-566FD katlama makinesi
Yeni makineler:
Horizon BQ-480 Kapak takma makinesi otomatik kitap bloğu beslemeli
Horizon AFV-566DF bobin çözücü sonrası katlama
StitchLiner Mark III harmanlı ve tabaka beslemeli kitapcık hattı
Screen standart ofset kuşe kağıdına baskı için tasarlanmış yeni mürekkepleriyle amiral gemisi Truepress Jet520D’yi sergileyecek. Firma aynı zamanda, drupa 2016’da duyurduğu Truepress Jet520NX’in ticari lansmanını da bu etkinlikte yapacak. Kişiye özel posta ve kitap üretimini otomatikleştiren arayüz geliştirmeleri de Screen’in etkinlikte sunacağı yenilikler arasında…
Horizon Dijital Kapak Takma Sistemi
Horizon ve Hunkeler ile üretim çeşitlerine ve hacimlerine göre makine yapılandırmaları oluşturabilmekteyiz. Bu da doğru iş için doğru makine konfigürasyonu sunmamızı sağlıyor. Yüksek kapasiteli kitap üretimi için Horizon Smart Binding yumaşak kapak hattı ile matbaacıların ofsete denk gelen işlerini ve dijital baskı makinesi ile eş zamanlı veya Hunkeler sistemleri ile basılmış bobinlerin ciltleme işlemlerini yapabilmekteyiz. Horizon HT-1000V üç ağızlı kesim makinesi ile değişken kitap formatlarını otomatik ayarlarak hızlı, profesyonel ve kaliteli üretim sunuyor.
Esnek mükemmel ciltleme çözümü matbaacıların hem ofset hem de dijital baskılarını ihtiyaçlarına göre işleyebiliyor. AFV-566DF dijital + PSX-56 katlama ve istif çıkış ile Smart Binding SB-09V kapak takma sistemi taşıyıcı bant arayüz sistemi ile yapılandırılmıştır. Ofset baskıda katlanmış işleri harman istasyonunda toplayarak kesim işlemine devam ettiriyor. Dijital baskı için baskılı bobinler kitap bloğunu tamamlamak için kesim ve katlama işlemlerine sırasıyla gönderildikten sonra Smart Binding kapak takma ve üç ağız kesim sistemine aktarımı gerçekleştiriyor.
Horizon BQ-480 ile yapılandırılmış mükemmel ciltleme üretim sistemi dijital baskı makinesine bağlı sürekli besleme için tasarlanmıştır. Az adetli kitap talebi artarken uzun çalışma süreleri azalmaktadır, yayıncılar daha etkili üretim sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. İş akış sistemini yöneterek farklı ebat ve sayfa sayılarındaki kitapların otomatik ayar değişimi ile operatör
müdahalesi olmadan ciltleme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Operatörün sadece otomatik sırt ölçerine formaları veya sayfaları yerleştirmesi yeterlidir. Etkinlikte ilk defa otomatik blok besleme sistemli BQ480 kapak takma makinesi ile üretim yapılacak.
Dijital baskı yatırımı yapan herkes için dijital sonlandırma şart mıdır?
Dijital baskı yatırımı yapanlar için dijital sonlandırma bir zorunluluktur. Çünkü dijital kağıt katlama sırasında çok kolay çatlayabilmektedir. Bu nedenle iyi bir pilyaj ve katlama makinesi yatırımı yapmak ve bu problemlerin üstesinden gelmek önemlidir. Hangi sistem olursa olsun, dijital baskı makinesi kullanan işletmelerin, dijital sonlandırma makineleri yatırımı yapması gerekmektedir. Dijital baskı makinesi yatırımı yapmış olan matbaalar müşterilerine tüm iş gruplarında hizmet verebiliyorlar; teslim sürelerini azaltabiliyorlar ve daha hızlı cevap verip kendi üretim planlarını iş yoğunluklarına göre konvansiyonel baskı ve dijital olarak gruplayabiliyorlar.
Matbaalar baskı sonrasını kendi bünyelerinde bulunan profesyonel baskı sonrası makinelerde çözmekteler. Bunlar kırım, tel dikiş, yumuşak kapak ve sert kapak olarak dijital baskıya entegre edilmiş durumda. Yalnız düşük adetlerde bu makinelerde işin ayarlanması uzun sürmektedir ve maliyeti daha yüksek olmaktadır.
Dijital sonlandırma inline mı olmalı?
In-line, near-line olarak adlandırdığımız sistemler üretim hacmi ve ürün özelliklerine göre farklılık gösterir. Önemli olan doğru işe doğru baskı sonu çözümünün sağlanmasıdır.