(İstanbul) Makine imalatındaki pratik tecrübesini teorik bilgisiyle birleştirerek iki yıl önce Yflex markasıyla etiket makineleri imalatına başlayan Makine Mühendisi Yaman Ali Fırat, iki yıl içinde çok sayıda makine satışı gerçekleştirdi. İki yıldır Avrasya Ambalaj İstanbul fuarına da katılan firma, standında sergilediği modellerle göz dolduruyor ve demolarında büyük kalabalıkları topluyor.
Yaman Baskı Makinaları’nın kurucusu ve Yflex markasının yaratıcısı Yaman Ali Fırat, sorularımızı yanıtladı.
Makine imalatına ne zaman başladınız? En başından özetler misiniz?
Fırat Üniversitesi mezunu makine mühendisiyim. Konfeksiyon makineleri, kumaş serim, kumaş kesim makineleri üretiyordum. Bu iş bana artık yetmemeye başladı ve fuarları gezdiğimde etiket baskı makineleri ilgimi çekti. 2000 yılında çalıştığım firmada iki renkli bir etiket baskı makinesi üretimine başladım. Bu çok yavaş ve acemice üretilmiş bir makineydi. Daha sonra fuarları, matbaaları gezip farklı makinelerin nasıl çalıştığını inceleyerek, neredeyse makinelerde ustalık yaparak, etiket makinelerinin temel yapısını ve nasıl çalıştığını öğrendim. Teorik bilgilerimi pratik deneyimle birleştirdim ve bir hayli iyi bir yere geldim. Çalıştığım şirketten ayrıldıktan sonraki süreçte, 7 flekso baskı makinesi, 20’ye yakın rotatif kesim makinesi sattım. Tahta bıçak ve dilimleme (slitting) makinelerinde de neredeyse 15 makine sattım.
Makineleriniz ve özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bizde üç tip flekso baskı makinesi (FX 330, Smart 330 ve basic modelimiz FXB), üç tip kalite kontrol olarak da kullanılan rotatif kesim makinesi var. Yurt dışından temsilci olarak getirdiğim tahta bıçak ve dilimleme makinelerimiz var. YT 330 manuel turret sistemli etiket kesim makinesi de bulunmaktadır. Bu makine barkod etiket ve boş etiket müşterileri için bayağı kullanışlı bir modeldir.
Smart modelinde klişe mile takılmıyor; daha pratik biçimde üstten konuyor. FXB kalite anlamında değil ama fiyat anlamında FX 330’un biraz daha hafifletilmiş bir modeli. Konfigürasyonu biraz geriye çekilmiş bir model.
Flekso baskı makinelerini 250, 330 ve 420 mm eninde üretiyoruz. Smart modelini bir müşterimiz için 650 mm olarak da ürettim.
Kasım ayı başında Avrasya Ambalaj 2016 fuarına da katıldınız. Fuarda yaptığınız tanıtımla ilgili değerlendirmeniz nedir?
Avrasya Ambalaj 2016 fuarında modüler 6 renk Yflex FX 330 full UV sistemli, 2 renk ilave edilebilen, 2 kesim üniteli bir makineyi sergiledik. Fuarda sergilenmedi ama bu makineye arka baskı sistemi ve yapışkanlı yüzeye baskı sistemi de eklenebiliyor.
Fuarda yurt dışından özellikle İran ve Bulgaristan’ın yanı sıra Arap ülkelerinden inanılmaz sayıda ziyaretçi geldi. Fuarda bu tarz makine bir firmada daha var ama makinemiz görsel anlamda biraz daha farklılık arz ediyor. Makine çalıştığı zaman büyük kalabalıkları topluyordu. İlk defa görenler öncelikle ‘Türkiye’de mi yapılıyor’ diye soruyorlar.
Kapasiteniz ve teslim süreleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yılda 12 adet sekiz renk makine üretebilirim. Diğer makinelerden yılda 20 adet yapabilirim. Güçlü bir talaşlı imalat ekibimiz var. Çoğu parçayı kendi bünyemizde yaptığımız için hızlı üretebiliyoruz. Müşterilerin tercihlerine göre değerlendirilen, yurt dışından gelen donanım sekiz haftada geldiği için bize biraz zaman kaybettiriyor. Normalde makinemizi 45 günde bitirebiliyoruz.
İç piyasada fiyat avantajım yok ama yurt dışından gelen makinelere kıyasla avantajımız var. Çünkü makinelerde kaliteli bileşenler kullanıyoruz. Makine üretiminde hata yaparsanız affedilmiyor.
Makinelerin baskı hızı işin durumuna göre 80 – 120 m/dak. arasında değişebiliyor. Boş hızı 150 m/dak.’ya kadar çıkıyor. Yaprak bıçak veya manyetik (rotatif) bıçak kullanıyoruz. Havalı şaftlı sıyırma ünitesi var. Tahta bıçağı off line olarak (MQ 320) satıyorum. Ayrıca Tangshan Wanjie Machinery Equipment firmasının ofset baskı makinesini satıyoruz.
Hedeflerinizden söz edebilir misiniz?
Bundan sonra servo tahrikli makine yapmak istiyorum. Ayrıca TÜBİTAK ile birlikte geliştirmeği planladığım, onaydan geçmesini beklediğim bir projem var. Servo motorlu otomatik kesim ve sarım makinesi projesini TÜBİTAK’a sundum; onay bekliyorum. Mevcut makineleri geliştirerek, konfigürasyonlarını farklılaştırmak istiyorum. Bu sene etiket makine sektörünün sahnesi olan LabelExpo Brüksel’e katılmayı planlıyorum. Burada yeni yapacağım makineleri sergilemek ve yurt dışına açılmayı hedefliyorum.