Esin Zülal Mocu; “Burada basılan örneklere baktığımızda ciddi, fark edilebilir bir kalite üstünlüğü sunan VC60000’i kalitede lider olarak görüyoruz.”
Hunkeler Innovationdays 2017’de Ricoh standında, Hunkeler’in dinamik perforajlı rulodan ruloya ve rulodan tabakaya sonlandırma çözümleriyle Ricoh ProTM VC 60000 sergilendi. Aynı zamanda Ricoh Pro C9100 renkli tabaka dijital baskı makinesi (Andromeda) de geliştirilmiş özellikleriyle etkinlikte ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Ricoh’un TotalFlowBuilder içeren (talep üzerine kitap baskısındaki zorlukları yönetmek için tasarlanmış) Dijital Kitap Baskı Çözümü ve bir doğrudan posta uygulaması için bütünleşik bir iş akışı da gösterildi. Ricoh standında ProcessDirector 3.5 kullanılarak dahili sonlandırmanın otomatik montaj ve kurgu konfigürasyonuna yer verildi.
Ricoh standında Ricoh Turkey Kurumsal & Ticari Direk Satış Direktörü Cem Ulusoy ve Grafik Sanatlar Satış Müdürü Esin Zülal Mocu sorularımızı yanıtladı.
İki yıl önceki Hunkeler etkinliği ve geçen 2016 drupa fuarından bu yana neler değişti? Burada hangi ürünleriniz sergileniyor?
E.Z. Mocu: Geçen Hunkler etkinliğinde VC60000 POD (ofset kuşeye baskı yapabilen üniteleriyle) modeli ilk olarak sergilenmişti. Oldukça ilgi gören ve satılan bu ürünümüz geçen senelerde ihtiyaca uygun olarak farklı bir versiyonda VC60000CMYK şu anda standımızda sergileniyor. Bu modeli ihtiyaca uygun olarak ofset kuşeye baskı yapabilen üniteleriyle veya standart haliyle müşterilerimize sunuyoruz.
VC60000 1200×1200 dpi çözünürlülükte, hızı ise 150 m/dak.’dır. Ürünümüze her geçen yıl ek özellikler eklenerek farklı alanlarda da faaliyet gösterebilecek hale getiriliyor.
Burada dört renk sergileniyor. İlave renk özelliği var mı?
E.Z. Mocu: Önceki Hunkeler’da da bir ek ünitesi vardı fakat bu ek bölümün ne olacağına karar verilmemişti. Şu anda bu ek ünitenin ilave renk için faaliyet göstereceğini biliyoruz.
Etkinlikte basılan örneklere baktığımızda, fark edilebilir bir kalite üstünlüğü sunan VC60000’i kalitede pazar lideri olarak görüyoruz.
Ricoh bunu neye borçlu? Pazarda kalitenizle öne çıkmanızı sağlayan unsurlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?
E.Z. Mocu: Ricoh üretici bir firma; kafa üreticisi, mürekkep üreticisi, teknoloji üreticisi… Hem kendine, hem de diğer birçok firmaya bu üretimi gerçekleştiren bir Ar-Ge’ye sahip.
Mürekkepte değişiklik var mı?
E.Z. Mocu: Yıllar içinde mürekkepte gelişmeler oluyor biz su bazlı mürekkep kullanıyoruz.
Beşinci ünitede primerin yanı sıra özel renk de olacak diyorsunuz; özel renklerde yelpaze geniş mi?
Şu anda açıkladığımız bir renk yelpazesi yok fakat araştırmalar ve ihtiyaçlar doğrultusunda en doğru ekler yapılacaktır.
Başka hangi çözümleri öne çıkarıyorsunuz?
Geçen Hunkeler etkinliğinde yeni tanıtılmış olan Andromeda (Ricoh Pro™ C9100 serisi), kapak baskıları vb. renkli baskılar için VC60000’i tamamlayan toner bazlı ürünümüz de burada sergileniyor. Çok fazla satışı olan, pazarda ismiyle anılan, aynı zamanda standart 33 x 70 cm’ye baskı yapabilen bir ürün. Tabii treyler vb. ek modüller istenirse opsiyonel olarak alınabiliyor. Bir alt modeli LEO (Ricoh Pro™ C7100X serisi)’da beşinci renk ünitesi var, neon renkler de basabiliyor. Bu özelliğini drupa’da tanıttık ve Türkiye’de de bu tür ürün gurubumuzun satışları oldukça iyi gitmekte.
Buradaki görüşmelerinizden ümitli misiniz? Pazar tanıttığınız çözümlere nasıl tepki verdi?
Ricoh özellikle rulo pazarında Türkiye’de servis ve satış konusunda oldukça güçlü ve bilinen ürünlere sahip. Türkiye’de kurulu beş yıldan fazla faaliyet gösteren servisini verdiğimiz müşterilerimiz mevcut. Ricoh Türkiyede ve dünyada pazarda söz sahibi bir firma. Özellikle VC60000 ve toner bazlı Andromeda gibi makinelerde pazardan oldukça umutluyuz ve pazarda önümüzdeki yıllarda daha fazla söz sahibi olacağımızı düşünüyoruz.
Toner bazlı makinelerde Türkiye’deki pazar payınız nedir?
C. Ulusoy: Bu etkinliğin drupa’dan farkı şu: drupa çok büyük bir fuar ve dört senede bir yapılıyor. Hunkeler ise iki senede bir yapılıyor ve sadece dijital rulo beslemeli sistemlerle onların tamamlayıcı sistemleri tanıtılıyor. Burada cut-sheet (tabaka) sistem neredeyse yok denecek kadar az.
Cut-sheet pazarında Ricoh, Xerox, Canon ve Konica Minolta’yı görüyoruz. Andromeda Xerox iGen’in bir altında konumlandırılmış bir ürün ve orada adetsel olarak pazar lideri olduğumuzu görüyorum. Daha aşağı doğru inersek, özellikle Ricoh açısından bunu söylüyorum; geçmiş yıllara kıyasla renkli üretim baskı grubunda adetlerimiz hızla artıyor. Önümüzdeki sene beklentimiz sadece Andromeda için değil, ürün grubu olarak 110’lar civarında. Giriş seviyesi yani 60 sayfa/dak. makinelerde bildiğim kadarıyla Konica Minolta’nın pazar liderliği var. Onu da bizim takip ettiğimizi düşünüyorum. Tüm rakipler son derece değerli firmalar. Ama bakıldığında üst tarafta her ne kadar ürün konumlandırmasında Xerox ile aynı yerde olmasak da Xerox’u görüyoruz, alt kademede, giriş seviyesinde Konica Minolta’nın ağırlığını görüyoruz. Diğer firmalarla çok karşılaşmıyoruz diyebiliriz.
Üretim sistemlerinde son iki yılda birim maliyetleriyle ilgili bir gelişmeden söz edebiliyor muyuz?
E.Z. Mocu: Kesinlikle evet. Bir inkjet sistem için olmazsa olmaz iki bileşen olan kafa ve mürekkebin kendi bünyemizde geliştiriliyor olması, fiyat konusunda da söz sahibi olmamızı sağlıyor. Bu nedenle fiyat konusundaki gelişmeler ilerde birim fiyatlarda düşüşler yönünde devam edecek. Ama karşılaştırdığımız şey çok önemli. Matbaa (ofset) fiyatlarıyla karşılaştırıyorsanız yanlış ya da tabaka tonerli dijital baskı fiyatlarıyla karşılaştırıyorsanız yine yanlış karşılaştırma yapıyorsunuz demektir. İnkjet piyasasında, toplam maliyet dediğimiz, buzdağının görünmeyen kısmının da hesaba katıldığı maliyetleri ortaya koyduğunuzda, maliyetlerde düşüş var; hacimde inkjete kayma var ve bu eğilim devam ediyor.
C. Ulusoy: Klasik toner bazlı ürünler var ve diğer tarafta inkjet baskı ürünleri gelişiyor. Toner bazlı ürünlerde bundan sonra maliyet düşüşü beklenmiyor. İnkjetin yatırım maliyeti ciddi yüksek olmakla birlikte işletme maliyetinin daha da düşeceğini tahmin ediyorum.
Müşterilerin inkjetten beklentileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
E.Z. Mocu: İnkjet müşterisi baskı konusunda daha bilgili. Beklentileri hız, çabukluk, toplam maliyet ve aynı zamanda az tirajlı (ama cut-sheet kadar az değil) değişken data işini basma yönünde. Tabii ki birim maliyetle ilgili sorular çoğalıyor. Kalite bunu takip ediyor çünkü inkjet kalitesi gelişmeye devam ediyor; kalite soruları ve örnekler geliyor. Sonlandırma konusunda da sorular geliyor ve bu da son yıllarda çok daha gelişerek devam ediyor.
Önümüzdeki sürece nasıl bakıyorsunuz? Türkiye’nin kendi handikapları var ama dünyada da zorluklar var ve bir yandan da hayat devam ediyor. Bu koşullarda nasıl bir projeksiyon yapıyorsunuz?
E.Z. Mocu: Hayat devam ediyor ifadenize katılıyorum. Evet birçok zorluklar çıkıyor ama aynı zamanda bunlardan bazı fırsatlar da doğuyor. Hayat devam ediyor, işler de devam ediyor. Bir yandan da hacimler değişiyor ve Türkiye’de yaşıyoruz. Hacimlerin düşmesi demek Türkiye’de dijitale daha çok işin gelmesi demektir. İleriye
gayet umutlu bakıyorum. Hacimler düştükçe işimizin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum. Hacim olduktan sonra makine sonradan konuşulacak teferruat haline geliyor.
Ricoh kitap baskısında kendini nasıl konumlandırıyor?
E.Z. Mocu: Ricoh VC60000 ile aslında kitap baskısında iddialı olduğunu belirtiyor. Özellikle ABD’de ve son zamanlarda Avrupa’da bu konuda birçok örnekler var. Hem kalite konusunda hem de ofset kuşesine ve diğer ofset medyalara basabilme özelliği ile VC60000 bu pazarda çok iddialı bir ürün. Ve hepimiz biliyoruz ki kitapta birim maliyet çok önemli.
Kitap baskısında VC60000 için optimum tiraj nedir?
E.Z. Mocu: Bu hep sorulan bir soru. Birçok değişkeni var. Toplamda baktığınız zaman ben 1000’in üzeri derim; 2000 de olabilir ama 500 de olabilir. Bu toplam maliyete, ne bastığınıza, tüm maliyetleri gerçekten hesaplayıp hesaplamadığınıza göre değişir. Gerçek maliyetleri hesaplamadığınızda 250’ye de düşebilir. Bazı şeyleri değiştirip koyarsanız, değişken veri basarsanız zaten ofsetle yarışmaz. Ben Türkiye’de inkjette kitap baskısının yaygınlaşacağını, yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Tek engel bandrol konusu.
Bandrol neden sorun oluyor?
Aslında dijital baskı yazılımlar yardımıyla çok daha kontrollü. Hükümet herhalde sahtecilik endişesiyle kabul etmiyor. Yıllardır anlatmamıza rağmen dijitalin yüzde yüz anlaşılamadığını düşünüyorum. Bir gün birisi bunu başaracak ve o zaman alıp gidecek diye düşünüyorum.
Hunkeler Innovationdays 2017 ile ilgili genel yorumunuz nedir?
E.Z. Mocu: Buraya rulo dijital baskıyla ilgilenen, onu yapan ya da yapabilmek isteyen ilgili bir ziyaretçi grubunun geldiğini düşünüyorum. Herkes gelmiyor. Tüm firmaların burada olmasının bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Herkes en iyisiyle, en kötüsüyle tüm çözümlerini sunuyor. Siz de herşeyi görebiliyorsunuz. Bu yüzden diğer fuarlara göre dijitalde Hunkeler’ın biraz daha seçkin olduğunu düşünüyorum.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
E.Z. Mocu: Ricoh masa üstünden rulo ürünlere, birçok üründe pazar lideri veya ikincisi, tüm ürünlere hakim bir şirket. Müşterilerine çözüm odaklı yaklaşıyor ve Türkiye’de de böyle hizmet veriyoruz. Böyle olmaya devam edeceğiz.