Soğuk günlerin sonuna geldik… Bu günlerde yer yer güneşli ve 10 derecenin üzerinde sıcaklıklara tanık oluyoruz. Soğuk kış günlerinin ardından güneşin insanın tenini okşarcasına ısıtması umudu ve yaşama sevincini arttıran bir olgu. Baharla birlikte bu duyguyu daha çok yaşayacağız. Çevremizdeki değişimin ve iç evrenimizdeki bu algının işe ve yaşam koşullarına da yansıması en büyük dileğimiz.
Hunkeler Innovationdays 2017, İsviçre’nin Luzerne kentinde 20-23 Şubat tarihleri arasında 4 gün boyunca sektör profesyonellerini ağırladı. Etkinliğinin ziyaretçi sayısı iki yıl öncekine göre bir miktar artmıştı ama bu artışta Türk ziyaretçilerinin payı yoktu. Temsilcilikler tarafında firmalar gerekeni yapmış, artan nispi sayıdaki yetkilileri ile temsil ettikleri markaların stantlarında Türk ziyaretçileri karşılamak üzere yerlerini almışlardı ama Türkiye’den gelen matbaacıların sayısı iki yıl önceki Hunkeler Innovationdays etkinliğine gelenlerin altındaydı. Bunun, tahmin edilebilen birçok nedeni yanında, önemli bir nedeni de dijital kitap baskısındaki bandrol sorununun ülkemizde çözülememiş olması. Konuştuğumuz firma temsilcileri ve bu sayımızın dosya konusu çerçevesinde görüştüğümüz matbaacıların da belirttiği gibi yüksek kapasiteli dijital baskı yatırımlarının önündeki en büyük engel bandrol meselesi. Bu durum yatırım iklimini olumsuz etkiliyor.
Hunkeler sayfalarımızda temsilcilerle yaptığımız değerlendirmelerin yanında üretim cephesinden aldığımız değerlendirmeleri de bulacaksınız. Meteksan’dan Alper Çifçi ve Hobim’den A. Tanıl Gürlü izlenimlerini, yaptıklarını ve projelerini farklı bakış açıları ile bizimle paylaştılar.
Bu sayımzda iki dosya konumuz var. Biri “kitap üretiminde en son yenilikler 1, ofset baskı ve baskı sonrası sistemleri” diğeri de “baskı altı malzemelerindeki gelişmeler” başlıklarını taşıyor.
Kitap baskısında ülkemizdeki en büyük üretim ders kitapları alanında. Yılın belli bir döneminde, kısa bir zaman aralığına sıkışan bu üretim faaliyetinde yer alan firmaların neredeyse tamamı da Ankara’da. Bu alana mikrofon uzattık ve Ankaralı kitap üreten matbaaların değerlendirmelerini sayfalarımıza taşıdık. Sektörün büyüklüğü, çalışma koşulları ve üretim etkinliği ilgili röportajlarımızda.
Dergimizin son bölümünde Azerbaycan’daki minyatür kitap müzesi ve onun yaratıcısı Zarife Salahova’nın hikayesi var. Zarife Salahova yıllar içinde topladığı minyatür kitaplarla zaman zaman sergiler açmış ardından da onları bir müzede bir araya getirmiş. Müzenin en küçük kitabı 2 mm boyutunda.
Gelecek sayımızda, kitap üretiminde dijital baskı ve baskı sonrası sistemleri dosyamız yer alacak. Hunkeler Innovationdays etkinliğinin ardından bu alandaki gelişme ve yenilikleri biraz daha derinlemesine incelemek ve yansıtma fırsatımız olacak.