Geçen yıl HP Indigo 10000 yatırımı yapan Saraçoğlu Matbaacılık, Temmuz ayında yüklenecek yazılım ve ilave donanım ile HP Indigo 12000 özelliklerine sahip olacak makinesine aldığı siparişleri günden güne arttırıyor.
(İstanbul) Saraçoğlu Matbaacılık, geçtiğimiz yıl Matset A.Ş. kanalıyla HP Indigo 10000’e yatırım yapmış ve makinesi Temmuz ayında kurulmuştu. Topkapı’da bir iş merkezinin farklı katlarında ofset ve dijital matbaacılığı birlikte yürüten firma, makinesinin kurulmasını takip eden aylarda Türkiye’de yaşanan olağanüstü olaylardan her firma gibi etkilenmiş olsa da, yeni yılda artan siparişlerle yeni makinesinden yılın ilk üç ayı dolmadan geçen yılın ikinci yarısından daha çok iş çıkarmış bulunuyor.
Saraçoğlu Matbaacılık Genel Müdürü Hakan Saraçoğlu, Matbaa Haber’in sorularını yanıtladı.
Saraçoğlu Matbaacılık dijitali bünyesine dahil ettikten sonra neler değişti?
Dijitale 2011 yılında yine aynı adreste başladık. Matbaamız da devam ediyor. Geçen yıl HP Indigo 10000 makinemize yatırım yaptık. Makinemiz önümüzdeki dönemde takılacak aparatlarla Indigo 12000 özelliklerini kazanacak. Örneğin şeffaf malzemelere baskı yapabilecek. Boyayı tutmayan bazı kağıtlar ve PP malzemelerin boyayı tutması ve sağlıklı baskı için ekstra bir lak ünitesi olacak. One Shot özelliği ile kauçuğa aktarılan baskı dört renk olarak tek seferde kağıda basılacak ve kağıdın açmasının önüne geçilecek. Böylece örn. çok küçük puntolar da okunaklı olarak basılabilecek.
Makinemizden çok memnunuz. Topkapı ve İstanbul piyasasına hizmet veriyoruz. Yedi ay önce makine kuruldu ve geçen yılın 5 ayında yaptığımız işi son iki ayda yaptık. Müşterilerimiz baskılarından memnun kalıyorlar ve bir gün iki iş getiren ertesi gün beş iş getiriyor veya arkadaşlarına söylüyor. Makine problemsiz ve düzgün hizmet alıyoruz.
Ağırlıklı olarak kendi müşterilerimize ve ajanslara hizmet veriyoruz. Yeni müşterilerimiz, daha çok 35 x 50 dijital sistemlerde sonuç alamayan ve posterlerini, afişlerini 50 x 70’te bastırmak isteyenlerden oluşuyor. Fiyatlarımız birkaç adet veya 50 -100 adet gibi işlerde çok uygun. Cilt veya selofan gerekmiyorsa 10 – 15 dakikada 100 posteri teslim ediyoruz. Kalibrasyon ayarlarıyla, kalitesiyle ofsetle birebir baskı kalitesi var. Baskı ayarlarını bir kez yaptıktan sonra, spektrofotometreyi kayda aldığımızda 1’inci baskı ile 1000’inci veya 5000’inci baskıda aynı renk değerlerinde baskı sonuçları alıyoruz. Müşterilerden aldığımız geri bildirimler de bu yönde. Bazı işleri 500 – 1000 adet, 5000 adet de bastığımız oluyor. Bu makine dijitalin ofsetten daha kalitesiz ve daha pahalı olduğu önyargısını biraz daha kırdı.
Diyelim ki müşteri bir fantezi kağıda 100 adet iş bastıracak. Ofsetten 150 lira teklif aldığı işe biz 250 lira vereceğiz. Ofsette zaten 150 tabaka fireye gidecek. Kalıp için zaman kaybedecek. Artı, ofsette basılan fantezi kağıtta zeminli boya verniksiz veya laksız kurumuyor. Bunları dikkate aldığınızda bizim işimiz daha ekonomik, daha hızlı ve firesiz oluyor.
Sadece dijital baskı makinesi yetmiyor. Baskı sonrası da önemli. Müşteri bir cepli dosya istediğinde baskının ardından selofan, pliyaj vb. işlemlerini de yaparak işi çok kısa sürede teslim etmeniz gerekiyor.
Burada matbaa bölümümüzün bize yardımcı olacağı bir işimiz yok. Selofanı kendi bünyemizde çözüyoruz. Matbaada bir mücellithanemiz vardı, kapattık. İleride iplik dikiş, kırım, üç ağız bıçak ve kapak takma makineleriyle daha geniş bir mücellithane kurmayı planlıyoruz. Müşterilerimizden şu anda kitap talepleri geliyor ama yapamıyoruz. Birçok yayınevinin 50 adet, 100 adet gibi kitap siparişleri oluyor. Hemen satılmayan kitapları stokta tutmak istemiyorlar. Elle sallamalı bir iplik dikiş bile hayat kurtarıyor.
Beş altı yıl önce dijitalcide bir masaüstü selofan makinesi oluyordu. Şimdi bahsettiğim makineler dijital matbaalar için de bir ihtiyaç haline geldi.
Dijital baskı fiyatlarında kopya başı rekabeti, kısa sürede teslim ederek müşteriye kazandırılan zamanı ve ofsetteki fireyi ortadan kaldırarak sağlanan ekonominin en azından bir kısmının dijital baskı işletmesi için müşteriden değer olarak tahsil edilmesini engelliyor. Doğrusu dijitalin değerini öne çıkarmak değil mi?
Topkapı piyasasında 60 – 70 dijital baskı merkezi vardır; bunların birkaçı büyüktür. Müşteri birine gidip fiyat alıyor ve diğerinde fiyatı düşürmeye çalışıyor. Öyle müşteriler bize de geliyorlar. II. Matbaacılar Sitesi’nde pazarı paylaşan birkaç firma birbirlerini yıpratıyor. Sayfa başı değil, işe göre değişen kârlı fiyatlarla iş yapmamız lazım.
Pazarlamaya ağırlık vermedik. Kapısını çaldığımız üç firmadan birine iş yapıyoruz. Üç yerine belki 100 firmayı ziyaret etmemiz gerekiyor.
Müşterilere halihazırda farklı neler sunuyorsunuz?
Yeni ürünler ve bir fark yaratacak ürünler önermemiz gerekiyor. Biz dijital baskı yapıyoruz dediğimizde müşteri için bir şey ifade etmiyor. Makinemizin birçok dijital makineden farklı özellikleri var. Örnekleri gösterince müşteri için daha inandırıcı olabiliyor. Bir beyaz ünitesi var ve örneğin kraft üzerine veya şeffaf malzeme üzerine çok iyi beyaz baskı yapıyor. Bu sayede kartvizit, takvim, etiket vb. işlerde çok farklı çözümler sunmak mümkün. Bundan sonra tanıtıma ağırlık vermek ve bu işin hakkını verecek müşterilerle çalışmak durumundayız. Halen 8 saatte % 30 – 40 performans ile çalışıyoruz.
Indigo 12000’in hangi özellikleri geliyor? Neler değişecek?
Yedinci ayda yazılım ve bazı donanımlar gelecek. PP malzemelere başka bir sistemle vernik atıyoruz. Indigo 12000 olunca o malzemelere doğrudan baskı yapacağız. One Shot dahil, 12000’de ne varsa gelecek.
Halihazırda makinemizde turuncu, beyaz ve violet renkler var. Ancak mevcut müşteri profilimizde bu ekstra özelliklere pek fazla talep yok. Alıştıkları işleri talep ediyorlar.
Matbaacılar olarak herkesle işimiz var, herkese hitap edebiliriz. Topkapı piyasasındaki matbaalar olarak müşterinin getirdiği işlere bağlı bir iş modeline alışmışız. Kendimizi tanıtmıyoruz. Bu iş modeliyle para kazanan matbaacılar da var. Kurumsallıktan uzak, küçük matbaalar bunlar. Müşteri kağıdını getiriyor. Onlar baskısını yapıp teslim ediyorlar. Kendimizi geliştirmek istiyoruz.
Kartvizit için programlı programlı Polar giyotin aldık. Kartvizitleri programlı olarak kesebiliyoruz. Müşterilerimiz genelde KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ’lerde kişiselleştirme vb. özel işlerin bütçeleri genellikle yönetime takılıyor. Bu tür işleri kurumsal şirketlere önermemiz gerekiyor. Ajanslara maket çalışmaları, düşük adetli broşürler, takvimler ve kataloglar yapıyoruz. Kartvizitler 5000 adet de olsa dijitalde basıyoruz. Matbaamızın düşük tirajlı tüm işlerini dijitalde basıyoruz. Kataloglarda da 200 – 300 adetli işler de gelmeye başladı. Döviz kurlarındaki değişim yüzünden fiyatlar değişiyor ya da modeller değişiyor; kataloglar sık sık değiştiriliyor.
Baskı sonrasını nasıl çözüyorsunuz?
Makinemiz işleri harmanlı olarak çıkarıyor. Tel dikiş ve Amerikan ciltli olarak teslim edebiliyoruz. İplik dikişi dışarıda yaptırıyoruz. Az miktarlı, 200 – 300 adetli işlerde komple kaliteli hizmet verebiliyoruz. Eğer 500 adet ve üzeri iş gelirse ofsete aktarıyoruz. Kataloglarda 500 adetlerde ofsetle yarışabilmemiz lazım. Bu civardaki 100 ofsetin 10’u HP Indigo 10000’in kalitesini yakalayabilir. Bu kalite farkı görüldükçe daha iyi işler geleceğini düşünüyorum.