Yeni yerinde makine parkına ilave ettiği Aster iplik dikiş makineleriyle günde 20 bin adet sert kapak cilt üretebilme kapasitesine ulaşan Bir İnci Matbaacılık Cilt Sanayi Ltd. Şti.; cilt hizmetlerinin yanı sıra ajanda, defter vb. promosyon ürünleriyle de müşterilerine hizmet veriyor.
Sektörün tüm zorluklarına ve Türkiye’nin olağandışı koşullarına rağmen birçok firma kendi dinamizmi ve büyüme azmiyle şartları zorlamaya ve kabuğunu kırmaya devam ediyor. Pek çok matbaacı yeni bir bina arayışında veya bunun için arsa yatırımı yapmış durumda. Ankara’da sektörün önde gelen baskı sonrası şirketlerinden Bir İnci Matbaacılık Cilt Sanayi Ltd. Şti. de İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde Ağaç İşleri Sanayi Sitesi’ndeki eski yerinden 1551. Cadde’deki Yapı Park İş Merkezi’ne taşındı. Firmanın asma kattaki bir ofisten yönetilen yeni işyerinde tüm makineler ve iş süreçleri aynı katta olduğundan işler çok daha verimli ve hızlı bitirilebiliyor. Dolayısıyla bu taşınma, firmanın gelecekteki büyümesi için önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.
Taşınmanın ardından firma sahibi Murat Yılancıoğlu ile Bir İnci’nin son durumunu, taşınma ve sonrasını konuştuk.
Sizinle en son 2010’da görüşmüştük. Bugüne kadar Bir İnci’de neler değişti?
Yeni makineler aldık. Otomatik defter lastik takma ve kalem takma makineleri aldık ve daha önce otomatik olarak yapamadığımız lastikli, kalemli defter üretimini hızlandırdık. İplik dikiş makinemiz yoktu, iki adet Aster forma iplik dikiş makinesi aldık. Ayrıca 35 x 50 ebadında yaldız baskı makinesi ve sıcak baskı makinesi aldık. Bunlar İç Anadolu Bayiliğini yürüttüğümüz Levent Makine’nin imalatı makineler. Bu makineleri hem kullanıyor ve test ediyoruz; hem de İç Anadolu’da satışını yapıyoruz. Kapak taslama makinesi sayımızı ikiye çıkardık. Bir kapak takma makinemiz ve 15 istasyonlu harman makinemiz var. Kapasitemizi arttırdık.
Makineleri ikinci el mi, sıfır mı tercih ediyorsunuz?
Matbaacılık ve cilt hizmetlerinde fiyatlar ve kâr marjları çok düşük ve cilt makineleri çok pahalı olduğundan bayisi olduğumuz makineleri sıfır alıyoruz, diğerlerini ikinci el alıyoruz. Şu anda çok sıkıntılı bir süreç yaşanıyor ve daha iyi olmasını diliyoruz.
Sert kapakta ne gibi işler geliyor?
Kültür kitapları, resmi kurumların yayınladığı kitaplar, maliye ve hukuk kitapları, dini yayınlar, fantezi kataloglar geliyor. Ebat olarak 10 x 15 cm’den 30 x 50 cm ebada kadar cilt yapabiliyoruz.
En sık gelen tirajların ortalamaları nelerdir?
Ortalama 1000 – 5000 arasında ciltler geliyor. Müşterilerimiz az sayıda cilt yapmayacağımızı düşünüyorlar ama biz 100 adetten itibaren sınırsız adette cilt yapabiliyoruz. Gerekirse elle yapıyoruz. Minimum 100 adet, maksimum sınırsız adette üretim yapabiliyoruz. Günde 20 bin adet sert kapak cilt bu sistemden çıkabiliyor. Bu çok büyük bir kapasite.
Promosyona da hitap ediyoruz. Hem değişik ebatlarda ajandalarımız hem de lastikli defter dediğimiz moleskin defterleri de ajans ve matbaalara Bir İnci markasıyla satıyoruz. Özel üretim defter, ajanda ve promosyon ürünleri de yapabiliyoruz.
Önümüzdeki günlerde spiral makineleri de gelecek ve spiralli üretim de yapabileceğiz.
Kaç metre kare alanda hizmet veriyorsunuz? Kaç kişilik bir kadronuz var?
Yeni yerimiz 1500 metre kare. Şu anda 15-16 kişilik bir kadromuz var. 2010’da 6 kişiyle işe başlamıştık.
Türkiye’de sert kapak cilde talep artıyor mu?
Okurların ekonomik gücü arttıkça sert kapak ciltli kitaplara da talep artıyor. En son Ankara’da Ticaret Odası’nda düzenlenen kitap fuarına gittim ve çok miktarda sert kapak kitap gördüm. Ben de çocuğuma beş sert kapak ciltli kitap aldım. Sert kapak ciltli kitaplar deforme olmuyor, yırtılmıyor ve yıllarca sağlam bir şekilde muhafaza edilebiliyor. İstanbul ve Ankara sert kapak talebi başabaş diyebiliriz.
Ajanda ve defterde üretimin % 80’i Ankara’da yapılıyor. Kalite ve rekabet anlamında, cilt anlamında şu anda İstanbul’dan çok öndeyiz.
İstanbul’dan iş alıyor musunuz?
İstanbul ve İzmir’de çok büyük toptancı müşterilerimiz var; onlar aynı zamanda ithalatçı firmalar. Matbaalardan da talep geliyor. Matbaacılar mücellithanesi güçlü diğer matbaalara iş vermek istemiyorlar; bizim gibi bağımsız çalışan firmaları tercih ediyorlar.
2003 yılından beri promosyon üretimi yapıyorum; her geçen yıl ajandaya talep artıyor. Her yıl, “bu yıl ajanda satılmaz’ diyoruz ama yine de satışları artıyor. Devlet yaklaşık 5 yıldır promosyon olarak ajanda, defter dağıtımını yasaklamış olsa da, bu artış sürüyor. Özel ihtiyaçtan dolayı kamunun talebi devam ediyor. Zaten kamunun talebi bu işin % 1-2’sini oluşturuyor. Özel sektör şirketlerinin promosyon için defter, ajanda talebi ise her geçen yıl artıyor. 2016 Aralık ayında gümrük tarife pozisyonları değişti ve ajanda, defterle ilgili olarak promosyonu etkileyen ürünlere % 25 fon geldi. Türkiye’de üretilen ürünler fiyat olarak da Çin’den gelen ürünlerin maliyetinin altına düştü.
Sektörle ilişkiniz yoğun; işler nasıl gidiyor?
2016 yılında darbe girişimi her sektör için sıkıntı yarattı. Ocak, Şubat ve Mart ayları geçen yıla göre iyi geçti. Geçen yıl personel maaşlarını cepten ödemiştik; bu yıl geçen yıla göre daha iyi. Matbaacı ve promosyoncu arkadaşlar referandum sonucunu merak ediyorlar. Referandumdan sonra ona endeksli düşünenlerin de ticarete dahil olacaklarını düşünüyorum. Ekonomi ile referandumun hiçbir ilgisi yok. Geçtiğimiz yıllarda bu aylarda ajanda ve defter bağlantılarımızı yapardık. Şimdi erteleniyor. Ama bu üretim bir şekilde yapılacak; geçmiş üç yılın istatistikleri baz alınacak, üç aşağı beş yukarı bir tahmin yapılacak ve ona göre üretime başlanacak.
Önümüzdeki yıllar için pazar ve kapasite anlamında nasıl bir Bir İnci hedefliyorsunuz?
Buraya taşınmadan önce katlı sistemin sıkıntılarını yaşadık. Üç katlı bir binada çalıştığımız için yüzde 25 iş kaybı yaşıyorduk. Sadece üç kişi malın asansörle çıkarılıp indirilmesi için uğraşıyordu. Burada tek katta tüm makineler bir arada çalışıyor, herkes, tüm birimler aynı zeminde çalışıyorlar ve eksik olan kısmı anında görüp oraya personel takviyesi yapabiliyoruz. Garaj girişinde 500 metre kare alanımız var ve gelen ve sevkedilecek olan malları orada tutuyoruz. Yükleme ve mal indirme sorunumuz yok. Müşteri açısından, üretimimiz daha hızlı olacak. Günde 20 bin ürünü çıkarabilecek hıza ulaştık. Şu ana kadar tutamadığımız hiçbir sözümüz yok. Makineleri taşımadan önce revizyonlarını yaptık; bakımları yapıldı ve bazılarına aparatlar ilave edildi. Şu anda çalışmayan makinemiz yok.
İki Aster dikiş makinesi aldık. Daha öncekoyacak yerimiz olmadığından onu alamamıştık. Makinelerimizden biri kuruldu; diğeri gümrükte. Kısa sürede getirip faaliyete geçireceğiz. Sistemimizde iplik dikiş makinesi de var ve buraya forma gelen iş bitmiş kitap olarak çıkıyor.